Bitcoin už nesmrdí ani Bidenovi. Air Bank přestala blokovat krypto

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 22. 6. 2024
Největší evropská burza s kryptem prý bude z Česka. Trezor má nový Safe. Air Bank po třech letech neblokuje krypto. Biden bere krypto na milost. Robinhood je předopovaný dogecoinem a Tether představuje krypto kryté zlatem. Je tu další Týden v kryptu.
Bitcoin už nesmrdí ani Bidenovi. Air Bank přestala blokovat krypto

Zdroj: Pleska / Dall-e

Minulý víkend se konala BTC Prague – největší bitcoinová konference v Evropě. Novinky na ní představily i dvě české firmy. Trezor, průkopník hardwarových peněženek, uvedl náhradníka dosavadní vlajkové lodi firmy, peněženky Trezor T.

První dodávky nových Trezorů Safe 5, které mají proti svému předchůdci lepší zabezpečení nebo displej s haptickou odezvou, jsou plánované na polovinu července. Předobjednávat se ale dají už teď.

Tým směnárny Anycoin pak představil novou burzu DASE. Anycoin se netají ambicí udělat s DASe největší burzu v Evropě. Nová platforma chce konkurovat tím, že nabídne lidem, firmám i institucím podporu tam, kde prý mimoevropské burzy selhávají. Uživatelé tak například budou moct na DASE obchodovat i v lokálních evropských měnách včetně české koruny.

Air Bank neblokuje převody na kryptoburzy

Po třech letech blokování převodů peněz na kryptoburzyzměnila AirBank postoj. Respektive změnila korespondenční banku, na kterou blokování – a pravděpodobně právem – sváděla. Tou bankou, která Air Bank donedávna pomáhala s eurovými platbami, byla rakouská Raiffeisen Bank International. Podle ní je u převodů peněz na kryptoburzy vysoké riziko, že je s nimi spojeného něco nekalého.

Air Bank se teď nově připojila na kolektivní evropský platební systém Target2. Ten umožňuje i bankám mimo eurozónu vypořádat platby v eurech, a tak má teď česká banka větší volnost. „Připojení k Target2 nám umožní vlastní rozhodování o transakcích na kryptoburzy,“ řekl v deníku E15 Karel Horák z AirBank.

Horák ale taky zdůraznil, že banka každou transakci důsledně vyhodnocuje podle pravidel proti praní špinavých peněz. Není tedy automaticky zajištěno, že každý převod peněz na burzu projde.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Biden bere bitcoin na milost

Z Donalda Trumpa je největší fanoušek kryptoměn v USA a i jeho soupeř musí reagovat.

Demokratický kongresman Ro Khanna prý pořádá začátkem července ve Washingtonu kulatý stůl o bitcoinu a blockchainu a očekává se, že se zúčastní i klíčoví úředníci Bidenovy vlády i jeho lidé z Kongresu. Hlavní cíl setkání je stanovit strategii, jak udržet bitcoin a blockchainové inovace ve Spojených státech.

V uplynulých čtyřech letech zaujímala Bidenova administrativa ke kryptu spíš nevraživý postoj. Loni v březnu v každoroční ekonomické zprávě sestavované prezidentovými ekonomickými poradci zazněla tvrdá kritika těžby bitcoinu a principu proof of work – kvůli údajné energetické náročnosti a vlivu na životní prostředí. Tím ostatně byl zdůvodněný i návrh na daň z vytěženého krypta, kterou se loni Bidenova vláda snažila prosadit už do letošního rozpočtu. Daň se měla počítat poměrně vtipně: těžař měl odvést státu tolik, kolik by odpovídalo třetině jeho nákladů na elektřinu využitou k těžbě.

Že Bidenovi demokrati začínají akceptovat bitcoin jako peníze, o tom svědčí i to, že už jim nesmrdí – jedná se o přijímání krypta jako daru na Bideonovu prezidentskou kampaň. Probíhat by to mělo stejně jako u Donalda Trumpa prostřednictvím Coinbase Commerce.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Robinhood to s dogecoinem přehnal

Analytici jsou prý znepokojeni závislostí populární platformy Robinhood na obchodování s dogecoinem. Obávají se o dlouhodobou udržitelnost platformy.

Pro lidi od krypta platforma Robinhood získala popularitu během boomu memecoinů v roce 2021 a stala se klíčovým místem pro obchodování s dogecoinem. Vzestup společnosti v kryptosvětě je prý z velké části způsobený právě nabídkou meme mincí.

Beth Kindigová, výzkumnice ze společnosti IO Fund, teď upozorňuje na to, že koncentrace dogecoinu na Robinhood je až nezdravě veliká. Obchody s dogecoinem tvoří podle Kindigové 62 procent celkového objemu kryptoobchodů na platformě. Transakce s kryptem přitom představují 38 procent celkových transakčních příjmů společnosti, takže dogecoin je pro ni významným zdrojem příjmů.

Obchodování s dogecoinem je sice ziskové, analytici ale zpochybňují jeho dlouhodobou udržitelnost. Souhrnně řečeno: zalistování dogecoinu bylo pro Robinhood velkým úspěchem, jenže jeho silná závislost na této meme minci je nejspíš pořádné riziko.

Vývoj ceny dogecoinu

Zdroj: peníze.cz

Krypto kryté zlatem

Společnost Tether Limited, která vydává stablecoin Tether (USDT) s kapitalizací přes 112 miliard dolarů (asi 2,5 bilionu korun), v pondělí představila novou platformu pro tisk tokenů v síti ethereum. Platforma Alloy umožňuje vytvářet tokeny zajištěné zlatem. Nebo přesněji tokenizovaným zlatem, které má Tether uložené ve Švýcarsku (XAUT).

Prvním aktivem dostupným na platformě je aUSDT. Jeho cena je vázaná na americký dolar. Investoři můžou aUSDT razit, když jako kolaterál, tedy krytí, složí token XAUT, který reprezentuje fyzické zlato ve švýcarských trezorech. Tether tvrdí, že ho tam má při dnešních cenách za 570 milionů dolarů (13 miliard korun).


Rychlovka pod čarou: Analytik Eric Balchunas z Bloombergu odhaduje, že spotová étéefka na ethereum se začnou ve Spojených státech obchodovat do 2. července. Při pohledu do kalendáře se nabízí pondělí 1. července, ale třeba bude ještě všecko jinak…

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Na trh míří bitcoiny od policie i krachlé burzy. Týden v kryptu

29. 6. 2024 | Tomáš Krause

Na trh míří bitcoiny od policie i krachlé burzy. Týden v kryptu

Německo prodává bitcoiny, které získalo před dekádou. Klienti burzy Mt. Gox naopak konečně získají ty, o které před deseti lety přišli. Michael Dell se zajímá o bitcoin, stejně tak... celý článek

Bitcoinové transakce za 50 dolarů? Burza OKX ucpala trubky. Týden v kryptu

15. 6. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinové transakce za 50 dolarů? Burza OKX ucpala trubky. Týden v kryptu

Proč stály bitcoinové transakce majlant? Evropa podezřívavě hledí na LIghtning Network. Do Kwon a Terraform prý zaplatí miliardy, i když je nemají. Paraguay podporuje těžaře a NFT se... celý článek

Okurky nebudou, poroste bitcoin. Robinhood si koupil burzu. Týden v kryptu

8. 6. 2024 | Tomáš Krause

Okurky nebudou, poroste bitcoin. Robinhood si koupil burzu. Týden v kryptu

Bitcoin má možná nakročeno k novému maximu a laťku může nechat hluboko pod sebou. ETF, která jsou na něj vázaná, taky lámou rekordy. Robinhood jde do první kryptoligy. Zakladatel Binance... celý článek

Deset let nemohli ke svým bitcoinům. Ty zatím zdražily o 8000 %. Týden v kryptu

1. 6. 2024 | Tomáš Krause

Deset let nemohli ke svým bitcoinům. Ty zatím zdražily o 8000 %. Týden v kryptu

Klienti burzy Mt. Gox se po deseti letech možná dočkají peněz, Argentina zkoumá salvadorské bitcoiny, Trump prý amnestuje zakladatele Hedvábné stezky, bitcoinový ETF od Blackrocku už... celý článek

Perfektní otočka: ETF na ether mají zelenou. Týden v kryptu

25. 5. 2024 | Tomáš Krause

Perfektní otočka: ETF na ether mají zelenou. Týden v kryptu

Americká Komise pro cenné papíry schválila etherová ETF, za pizzu dal sedm miliard dolarů, Donald Trump bere krypto, Venezuela techniku na jeho těžbu. Bitcoin míří na londýnskou burzu.... celý článek

Partners Financial Services