Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 13. 7. 2024
Bitcoin šel dolů a bitcoinová ETF si pro něj dolů sáhla a nakupovala za levno. Německo už prodalo tři čtvrtiny pirátských bitcoinů. Zakladatel Samourai Wallet je na kauci venku z vazby a Donald Trump slibuje osvobození zakladatele tržiště Silk Road. Ruská centrální banka doporučuje kryptoměny. Je tu další Týden v kryptu.
Bitcoin: doporučuje Trump i Rusko. A ETF kupují ve velkém. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Vylekal vás propad bitcoinu k 53 tisícům dolarů (1,2 milionu korun) a uvěřili jste katastrofistům na sociálních sítích nebo i jinde, že bitcoin je mrtvý nebo aspoň tak nemocný, že spadne minimálně na 20 tisíc dolarů? 

Největší investoři na světě to vidí jinak a jen v pondělí do svých bitcoinových ETF ve výprodeji levně nakoupili za téměř 300 milionů dolarů (6,8 miliardy korun). Pondělní čistý příliv peněz do étéefek byl nejvyšší od začátku června, to byl ale bitcoin za cenu kolem 70 tisíc dolarů (1,6 milionu korun). Zdá se, že investoři spolehli na slavné motto buy the dip (kupuj pokles). 

Data společnosti SoSoValue ukazují, že nejvíc nakupoval fond lídra trhu, tedy společnosti BlackRock. Ten nakoupil za téměř 180 milionů dolarů (4,1 miliardy korun), následovaný fondem společnosti Fidelity. ETF od společnosti Grayscale – proslulý zatím spíš prodeji než nákupy – přikoupil mince za víc než 25 milionů dolarů (570 milionů korun).

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Weg mit diesen Piratenbitcoins!

Za příčinu poklesu ceny bitcoinu se považuje přísun velkého množství mincí na trh. Jednak jde o bitcoiny, které po deseti letech svým klientům začala vyplácet zkrachovalá burza Mt.Gox, jednak o bitcoiny z německých policejních peněženek.

Minimálně ten druhý zdroj ale brzy vyschne. Německá vláda pokračuje v likvidaci svých bitcoinových rezerv a ve čtvrtek převedla na burzy dalších 2375 bitcoinů v hodnotě přibližně 138 milionů dolarů (3,1 miliardy korun).

Celkem 50 tisíc bitcoinů v roce 2013 zabavil Spolkový kriminální úřad (BKA) zabavil provozovatelům pirátského webu Movie2K. 

Část jich Němci prodali už dřív a teď se od poloviny června zbavili dalších víc než 25 tisíc. Podle údajů v blockchainu jim zbývá už „jen“ asi 13 100 bitcoinů v hodnotě „jen“  765 milionů dolarů (necelých „jen“ 18 miliard korun).

Zakladatel Samourai Wallet je venku (a dovnitř se mu nechce)

William Lonergan Hill, jeden ze zakladatelů společnosti Samourai Wallet, byl propuštěn na kauci ve výši tři miliony dolarů. Ve vazbě byl Hill od dubna, na základě absurdního obvinění z praní špinavých peněz a provozování převodů peněz bez licence.

Hillovi právníci si chystají obranu k soudu. Ten ale množství k množství zjišťování a šetření pravděpodobně nezačne dřív než v polovině příštího roku.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Obvinění z praní špinavých peněz obhájci pravděpodobně napadnou mimo jiné tvrzením, že kdyby peněženka Samourai Wallet byla určena k praní špinavých peněz, nemohla by být devět let dostupná v obchodu s aplikacemi Googlu. Od května 2015 tam vydržela až do letoška, odstraněna byla až po zatýkání.

Obhajoba zpochybňuje i klasifikaci Samourai Wallet jako podniku, který prováděl převody peníze. Tvrdí, že podle tehdejších pokynů amerického úřadu pro boj proti finanční kriminality FinCEN neměla povinnost dodržovat opatření proti praní špinavých peněz, jak je stanoví americký zákon.

Trump vystoupí na bitcoinové konferenci

Donald Trump pokračuje v lovu hlasů fanoušků bitcoinu a kryptoměn. Exprezident byl oficiálně oznámen jako řečník na největší světové konferenci Bitcoin 2024, která se koná za dva týdny v Nashvillu.

Kandidáti na amerického prezidenta vystoupí na konferenci dva., kromě Trumpa tam bude i Robert F. Kennedy mladší. Je tu tedy jistý potenciál, že se konference stane významnou událostí, která ovlivní budoucí americkou politiku vůči kryptoměnám

Do dějin bitcoinu se zapsal už první ročník konference, když na ní v roce 2021 salvadorský prezident Nayib Bukele prohlásil, že z bitcoinu udělá ve své zemi zákonné platidlo.

I když se Trump ještě poměrně nedávno vyjadřoval o bitcoinu dost nelichotivě, v posledních měsících otočil o 180 stupňů a stal se jeho velkým fanouškem.

Minulý měsíc se Trump setkal s hlavními americkými těžaři bitcoinu a ujistil je o své podpoře. V květnu zas prohlašoval, že dohlédne, aby se budoucnost bitcoinu a kryptoměn tvořila v USA, a slíbil, že jako prezident bude chránit právo na vlastní úschovu kryptoměn. Co víc – slíbil dokonce propuštění Rosse Ulbrichta, odsouzeného na doživotí v kauze Silk Road.

I Rusko doporučuje bitcoin

Jak upozornila agentura Reuters, ruská centrální banka doporučila ruským firmám, aby pro vzájemné platby se zahraničními firmami a k obcházení sankcí používaly „řešení, která jim dají víc možností volby“.

Sankce cílící i na významné ruské finanční instituce, včetně moskevské burzy a ruské alternativy globálního platebního systému SWIF, jsou podle guvernérky Ruské banky Elviry Sachipzadovny Nabiulliny pro ruskou ekonomiku jednou ze zásadních výzev.

„Nové finanční technologie vytvářejí příležitosti pro platební schémata, jaká dřív neexistovala. Proto jsme zmírnili svůj postoj k využívání kryptoměn v mezinárodních platbách a umožnili při nich digitální aktiva používat,“ uvedla Nabiullina na finanční konferenci v Petrohradě.

Tohle bude voda na mlýn kritiků bitcoinu a kryptoměn, kteří tvrdí, že je používají zločinci k praní peněz a obcházení sankcí. Ona je to pravda. Ale je dobré připomenout, že zločinci taky jedí chleba a jezdí autem. 

Rychlovka pod čarou: V čem se dnešní stav bitcoinu podobá začátkům internetu? Najdeme nějaké paralely? Nejen o tom jsem si povídal s Honzou Kohoutem v jeho podcastu Kryptoplebs. Točili jsme přímo uprostřed BTC Prague a stálo to za to.


Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

6. 7. 2024 | Tomáš Krause

Vytahal z bitcoinmatu mince za milion. Bitcoin se propadá. Týden v kryptu

Bitcoin je skoro 20 tisíc dolarů pod březnovým rekordem. Což netěší muže, který v Praze dostal z bitcoinmatu bez placení bitcoiny za milion, za devět set tisíc, za osm set… V USA se... celý článek

Na trh míří bitcoiny od policie i krachlé burzy. Týden v kryptu

29. 6. 2024 | Tomáš Krause

Na trh míří bitcoiny od policie i krachlé burzy. Týden v kryptu

Německo prodává bitcoiny, které získalo před dekádou. Klienti burzy Mt. Gox naopak konečně získají ty, o které před deseti lety přišli. Michael Dell se zajímá o bitcoin, stejně tak... celý článek

Bitcoin už nesmrdí ani Bidenovi. Air Bank přestala blokovat krypto

22. 6. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin už nesmrdí ani Bidenovi. Air Bank přestala blokovat krypto

Největší evropská burza s kryptem prý bude z Česka. Trezor má nový Safe. Air Bank po třech letech neblokuje krypto. Biden bere krypto na milost. Robinhood je předopovaný dogecoinem... celý článek

Bitcoinové transakce za 50 dolarů? Burza OKX ucpala trubky. Týden v kryptu

15. 6. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinové transakce za 50 dolarů? Burza OKX ucpala trubky. Týden v kryptu

Proč stály bitcoinové transakce majlant? Evropa podezřívavě hledí na LIghtning Network. Do Kwon a Terraform prý zaplatí miliardy, i když je nemají. Paraguay podporuje těžaře a NFT se... celý článek

Okurky nebudou, poroste bitcoin. Robinhood si koupil burzu. Týden v kryptu

8. 6. 2024 | Tomáš Krause

Okurky nebudou, poroste bitcoin. Robinhood si koupil burzu. Týden v kryptu

Bitcoin má možná nakročeno k novému maximu a laťku může nechat hluboko pod sebou. ETF, která jsou na něj vázaná, taky lámou rekordy. Robinhood jde do první kryptoligy. Zakladatel Binance... celý článek

Partners Financial Services