Bitcoin je mainstream, kupují ho největší banky. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 17. 8. 2024
Bitcoin je v kryptu největší zvíře, dominuje trhu nejvíc za tři roky, ETFka se z propadu jeho cen rychle oklepala a 400 milionů do něj dal i Goldman Sachs. Kanadská burza okradla klienty o miliony a Trump junior plánuje vlastní DeFi platformu. Je tu další Týden v kryptu.
Bitcoin je mainstream, kupují ho největší banky. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Minulý týden byl poměrně bolestivý pro všechno krypto, ale altcoiny – tedy všechno kromě bitcoinu – bolel víc. 

Bitcoin se z propadu pod 50 tisíc dolarů (1,145 milionu korun) docela rychle vzpamatova. Už minulý čtvrtek stál skoro 63 tisíc dolarů (1,443 milionu korun).

Zajímavý je pohled na graf bitcoinové dominance. Ten vyjadřuje podíl tržní hodnoty bitcoinu na celkové tržní hodnotě všech kryptoměn. Tedy jakou část všech peněz investovaných do kryptoměn představuje bitcoin.

Pokud křivka roste, znamená to, že bitcoin ve srovnání s ostatními kryptoměnami získává na síle. Pokud klesá, naznačuje to rostoucí popularitu jiných kryptoměn.

I během probíhajících výprodejů křivka v klidu a bez zakolísání pokračuje v růstu, který nastartoval na konci roku 2022. V těchto dnech vystoupala už na 57 procent a je nejvýš za poslední tři roky.

Bitcoinová ETF bez kocoviny

Propad ceny bitcoinu znamenal pro investory do ETFek, která ho nakupují, zcela evidentně povel k investicím. Rekordním. Minulý čtvrtek znamenal největší příliv peněz do ETF za víc než dva týdny: 192,5 milionu dolarů (4,4 miliardy korun).

Byly to tedy právě tyhle fondy, kdo zásadně pomohl vyhnat cenu bitcoinu zpátky k 60 tisícům dolarů.

Nejvíc se tradičně kupoval iShares Bitcoin Trust od BlackRocku, do kterého minulý čtvrtek přiteklo 157,6 milionu dolarů (3,6 miliardy korun).

Výjimečný den zažil fond WisdomTree Bitcoin Trust (BTCW), který přilákal přes 118,5 milionu dolarů (2,7 miliardy korun) čerstvého kapitálu. Víc do něj během žádného jiného dne od založení nedoteklo.

Rychlý odraz ceny a příliv nových investic podle analytiků naznačuje, že výprodej bitcoinu byl spíš dočasným výkyvem než začátkem nového medvědího trendu. Optimisté už vyhlížejí nová maxima, texy cenu přes 73 tisíc dolarů.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Goldman Sachs koupil bitcoin za 400 milionů dolarů

Ze čtvrtletního výkazu, který každý větší správce aktiv odevzdává americké Komisi pro cenné papíry (SEC), plyne, že titán z Wall Streetu investoval do sedmi různých amerických bitcoinových ETF.

Nejvíc má ve fondu iShares Bitcoin Trust společnosti BlackRock, drží jeho papíry za téměř 240 milionů dolarů (5,5 miliardy korun).

Další větší podíly mají Goldmani ve fondech Fidelity Bitcoin ETF, Grayscale BTC, Galaxy Bitcoin, Bitwise Bitcoin ETF a menší ve fondech společností WisdomTree a Ark Invest. 

Goldman Sachs býval dřív k bitcoinu skeptický, ale změnil názor. Po schválení bitcoinových TF začátkem roku to šéf jeho divize digitálních aktiv označil za úžasný úspěch. A jak se teď ukázalo, nezůstalo jen u slov.

Je to další důkaz přijetí bitcoinu finančním mainstreamem. Dneska už vypadá jako nevyhnutelné, že většina velkých finančních institucí nakonec bude muset bitcoin držet, aby uspokojila poptávku svých klientů.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Bitcoiny, krádeže, hazard

Opakování je matka moudrosti: nikdy nenechávejte své bitcoiny ani jiné kryptoměny na burze. Tohle pravidlo asi pochopili už i uživatelé kanadské burzy ezBtc.

Jak upozornil web CoinTelegraph, Komise pro cenné papíry kanadské provincie Britská Kolumbie konstatuje, že zakladatel ezBtc David Smillie svým klientům zpronevěřil miliony.  Přibližně 13 milionů kanadských dolarů (216,5 milionu korun) z jejich investic použili na hazardní hry a jiné osobní použití. Šlo zhruba o třetinu investovaných peněz:

„Zjistili jsme, že společnost ezBtc převedla na Smillieho účty na burze a na účty CloudBet a FortuneJack celkem 935 bitcoinů a 159 etherů. Převody na hazardní weby šly někdy přímo z ezBtc a někdy nepřímo, nejdřív na Smillieho účty a z nich na hazardní weby.“

Donald Trump Jr. chce kryptoplatformu

Kdybychom v Týdnu v kryptu hráli na něco jako „bizárek na konec“, tahle zpráva by do něj sedla naprosto přesně.

Když kryptoměny zrovna nepropaguje v prezidentské kampani Donald Trump, přispěchá s nějakou novinkou jeho syn.                      

Teď Donald mladší oznámil plány na spuštění nové platformy pro decentralizované finance (DeFi), která má prý řešit nerovnost v přístupu k bankovnictví.

Platforma je zatím „v rané fázi“ a „bude nějakou dobu trvat, než se stane skutečností“. Víc podrobností nebo čas, kdy se platforma skutečností stane, Donald junior neprozradil. Jen zdůraznil, jak jde po krku bankám.

„To, co chceme udělat, je postavit se velké části bankovního světa. Myslím, že existuje velká nerovnost v tom, kolik lidí má přístup k penězům od bank,“ řekl Trump s tím, že DeFi je koncept pochopitelně velmi přitažlivý pro lidi, kteří byli jako od „debanked“, tedy kterým banky odpírají své služby.

Kolik už jste ale slyšeli podobně velkohubých prohlášení o revoluci, kterou způsobí projekt X nebo projekt Y? Desítky? Stovky? Přitom jediná skutečná revoluce je zatím bitcoin. 


Rychlovka pod čarou: Chyba v procesorech AMD objevená 9. srpna postihuje miliony počítačů a měla by prý znepokojovat i uživatele kryptoměn, kteří na zařízeních s postiženými procesory provozují softwarové peněženky, jako třeba MetaMask, Coinbase Wallet, Trustwallet a jiné.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

10. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

Bitcoin byl nejlevnější za poslední půlrok a poradci Morgan Stanley ho smí nabízet klientům. V Brazílii mají ETF na solaně, Ripple zaplatí pokutu „jen“ 125 milionů dolarů a Černá Hora... celý článek

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

3. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost těžby bitcoinu je na nových maximech, etherová ETF mají za sebou první týden a vydavatel USDT... celý článek

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

28. 7. 2024 | Tomáš Krause

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany. Ferrari za bitcoin koupíte už i v Evropě a krypto byznys chce znát názory Kamaly Harris. Je tu... celý článek

Etherová ETF startují. Zisky z těžby bitcoinů jsou rekordně nízké. Týden v kryptu

21. 7. 2024 | Tomáš Krause

Etherová ETF startují. Zisky z těžby bitcoinů jsou rekordně nízké. Týden v kryptu

Šéf BlackRocku je fanouškem bitcoinu. Němci prodali bitcoin nejhůře jak mohli. Trump prý prohlásí bitcoin za rezervní aktivum a worldcoin míří do zapomnění. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Partners Financial Services