Jako výhra v loterii. Vytěžil bitcoiny za 4,5 milionu. Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 31. 8. 2024
Jackpot! Sólo těžař vytěžil blok. Deset let od smrti bitcoinové legendy, Musk podle soudu cenou dogecoinu nemanipulovat. Jsou NFT cenné papíry? Cardano se chystá na hardfork. Je tu další Týden v kryptu.
Jako výhra v loterii. Vytěžil bitcoiny za 4,5 milionu. Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Šance, že se to povede, je malá. Velmi malá. A teď to přišlo v krátké době potřetí. Samostatný bitcoinový těžař našel ve čtvrtek blok číslo 858978. Získal za to odměnu 3,275 bitcoinu, tedy (momentálně) zhruba 200 tisíc dolarů nebo 4,5 milionu korun.

Když se podobný kousek se povedl jinému těžaři loni v prosinci, psalo se, že je to výjimka, která se stává jednou za pět let. Znovu udeřilo zhruba před měsícem a teď tedy můžeme říkat, že je to příhoda, ke které dochází maximálně – kolikrát sestro? – třikrát za pět let.

Z historie toho, kdo jaký blok vytěžil, je jasně vidět, že šance samostatného těžaře vytěžit blok je jen o něco vyšší než šance vyhrát v loterii. Drtivou většinu bloků dneska těží pooly. Tedy sdružení, ve kterých těžaři bitcoin dobývají společně.

Funguje to podobně jako měla fungovat zemědělská družstva: každý dá do placu svůj výpočetní výkon, a když vytěží blok a získají odměnu, podělí si ji podle toho, kolik kdo dal výkonu. Jeden prvních poolů mimochodem – a poslední z těch průkopnických, který dodnes funguje – je český Slash pool, nyní pod názvem Braiins pool. 

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Před deseti lety odešel Hal Finney

Ve středu jsme si připomněli desáté výročí smrti Hala Finneyho, kryptografa a počítačového vědce, který sehrál klíčovou roli v počátcích bitcoinu. Dost lidí dokonce věří, že právě Finney, který zemřel v roce 2014, by mohl být tajemný Satoshi Nakamoto.

Finney jako jeden z prvních rozpoznal revoluční potenciál nápadu Satoshiho Nakamota, stal se jeho spolupracovníkem a aktivně se na vývoji bitcoinu podílel. Byl taky jednou ze stran vůbec první bitcoinové transakce – Nakamoto byl odesilatel a Finney adresát.

Přestože mu v roce 2009 diagnostikováli ALS a choroba ho postupně připravovala o hybnost, Finney dále do vývoje bitcoinu přispíval. Používal software pro sledování očí a tak pracoval: „Dnes jsem v podstatě ochrnutý. Výživu přijímám jednou  hadičkou a dýchat mi pomáhá další hadička,“ psal v březnu 2013 na fórum Bitcoin Talk. O rok později nemoci podlehl.

Můžete si za to sami, že baštíte Elona

Elon Musk a jeho společnost Tesla dosáhli zamítnutí žaloby, která je vinila z manipulace s cenou dogecoinu. Tou prý měli způsobit škodu ve výši 258 miliard dolarů (5,8 bilionu korun). Investoři vinili Muska z toho, že během dvou let zvýšil cenu dogecoinu o víc než 36 000 % a pak ji nechal padnout.

Soudce, který žalobu zamítl, uvedl, že se žalovaní dopustili v tweetech několika „podstatných zkreslení“ – například Muskovo prohlášení, že se stane oficiálním generálním ředitelem dogecoinu a že může umístit dogecoin do SpaceX a letět s ním na Měsíc. 

Dodal také ale i to, že „žádný rozumný investor nemůže spoléhat na tweety Elona Muska jako na rozumnou investiční radu”.

Vývoj ceny dogecoinu

Zdroj: peníze.cz

Hlídači finančního trhu si chtějí posvítit na NFT

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) se zajímá o OpenSea, populární tržiště s NFT: „Společnost OpenSea obdržela oznámení Wells od SEC, která nám vyhrožuje žalobou, protože se domnívá, že NFT na naší platformě jsou cenné papíry,“ napsal generální ředitel OpenSea Devin Finzer na sociální síti X.

OpenSea není první krypt společnost, která od SEC takové oznámení dostala. V dubnu to byla decentralizovaná burza Uniswap, dřív kryptoburzy Coinbase a Kraken nebo populární obchodní platforma Robinhood.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Jak Finzer upozorňuje, komise vkročila na neprobádané území. Vedla už dřív dva spory kvůli NFT s projekty Impact Theory a Stoner Cats, obě žaloby byly ale urovnány mimosoudně.

Cardano se chystá na obří upgrade

Cardano, které v roce 2017 spustil spoluzakladatel etherea Charles Hoskinson, směřuje ke svému největšímu upgradu za poslední dva roky. Upgrade, známý jako „Chang hard fork“ měl původně proběhnout tento týden, ale Hoskinson oznámil, že byl odsunut na 1. září, aby na něj burzy mohly připravit své systémy.

Hard fork je zásadní změna blockchainu, která zneplatní starší verze. Někdy sporné, ale často plánované a koordinované hard forky můžou uživatelům i vývojářům přinést velké změny, včetně nových funkcí nebo oprav problémů.

Hlavní novinkou bude možnost zavést funkce správy blockchainu. Ti, kteří vlastní ADA, nativní token cardano, budou moci volit zástupce a hlasovat o návrzích na zlepšení i o budoucích technických změnách blockchainu cardana.


Rychlovka pod čarou: Ve volebním programu koalice Spolu v Libereckém kraji se objevila zajímavá věta v kapitole doprava: „Zajistíme možnost platby jízdenek prostřednictvím bitcoinu v krajském dopravci ČSAD Liberec.“ 

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Bitcoin je mainstream, kupují ho největší banky. Týden v kryptu

17. 8. 2024 | Tomáš Krause | 1 komentář

Bitcoin je mainstream, kupují ho největší banky. Týden v kryptu

Bitcoin je v kryptu největší zvíře, dominuje trhu nejvíc za tři roky, ETFka se z propadu jeho cen rychle oklepala a 400 milionů do něj dal i Goldman Sachs. Kanadská burza okradla klienty... celý článek

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

10. 8. 2024 | Tomáš Krause | 1 komentář

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

Bitcoin byl nejlevnější za poslední půlrok a poradci Morgan Stanley ho smí nabízet klientům. V Brazílii mají ETF na solaně, Ripple zaplatí pokutu „jen“ 125 milionů dolarů a Černá Hora... celý článek

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

3. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost těžby bitcoinu je na nových maximech, etherová ETF mají za sebou první týden a vydavatel USDT... celý článek

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

28. 7. 2024 | Tomáš Krause

Etherová ETF odstartovala a Ferrari koupíte za bitcoin už i v Evropě. Týden v kryptu

Etherová ETF už se obchodují, ta bitcoinová lámou rekordy a rostou šance na ETF solany. Ferrari za bitcoin koupíte už i v Evropě a krypto byznys chce znát názory Kamaly Harris. Je tu... celý článek

Partners Financial Services