Bude bitcoin v září krvácet? Japonci sesekají daň z krypta? Týden v kryptu

Tomáš Krause | rubrika: Co se děje | 7. 9. 2024
Bitcoin podléhá zářijovému efektu, čtvrtá největší švýcarská banka jde do krypta, bývalý šéf Mt. Gox spouští novou burzu, vydavatel stablecoinu dai rebranduje a Japonsko chce snížit daně z krypta. Je tu další Týden v kryptu.
Bude bitcoin v září krvácet? Japonci sesekají daň z krypta? Týden v kryptu

Zdroj: Pleska / Dall-e

Začalo září. Bitcoin během týdne ztrácel přes sedm procent. Ne každého to překvapilo. Září je totiž na finančních trzích historicky nejhorší měsíc. Index S&P 500 v září klesal podle společnosti S&P Global od roku 1928 v 55 procentech roků.

Pětapadesát procent není žádná jistota, ale přesto je to tak nápadný jev, že se o něm začalo mluvit jako o september effect, zářijovém efektu. Žádný jiný měsíc není zdaleka takový propadák.

Spolehlivé vysvětlení zářijový efekt nemá, existují ale tři hlavní teorie. Můžete jim věřit i nevěřit, můžete mít řeči o zářijovém efektu za pouhou pranostiku – ale velikost vzorku je zkrátka taková, že by se investoři pro jistotu měli připravit na možnost cyklických podzimních poklesů.

Vývoj ceny bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Obří švýcarská banka jede v bitcoinu

Zürcher Kantonalbank (ZKB), čtvrtá největší švýcarská banka, začala nabízet služby obchodování a úschovy bitcoinů a dalších kryptoměn.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Operovat s kryptem zákazníci banky můžou v mobilní aplikaci i internetbankingu. Banka kvůli tomu navázala spolupráci s Crypto Finance AG, dceřinkou Deutsche Börse, která vyvinula pro úschovu kryptoměn vlastní řešení.

ZKB je zatím jedna z největších mainstreamových finančních institucí – spravuje lidem, firmám i institucím aktiva v hodnotě přes 290 miliard dolarů, tj. zhruba 6,525 bilionu korun –, které přijaly bitcoin.

Poměrně pozitivní postoj k bitcoinu má ostatně celé Švýcarsko. Včetně Švýcarské národní banky, která drží akcie společnosti MicroStrategy, v jejímž majetku jsou bitcoiny za miliardy dolarů. 

Exředitel Mt. Gox zas ve stejné řece

Mark Karpelès, bývalý generální ředitel zkrachovalé kryptoměnové burzy Mt. Gox, prý ještě v září spustí novou burzu s názvem EllipX. Platforma se sídlem v Polsku bude zpočátku sloužit evropským uživatelům, ale plánuje se její rozšíření. Nejprve má fungovat jen jako kryptoburza, později prý přidá bankovní služby a služby ve fiat měnách.

Burza Mt. Gox skončila kvůli hackerskému útoku. Při dnešním stavu technologií a zabezpečení, jak se vyjádřil Karpelès pro web Cointelegraph, prý už ale kryptoměny lze ukládat bezpečně. Sám by prý rád se svou novou burzou šel příkladem a ukazoval, jak ji stavět transparentně.

Těm, které kdysi poškodil útok na Mt. Gox, Karpelès hodlá na EllipX nabídnout minimálně poloviční slevu z poplatků. Jestli si zrovna tím získá důvěru… Já bych s takovým zářezem v životopise zůstával spíš někde zalezlý a moc se neukazoval, ale Mark to zřejmě vidí jinak. Hodně štěstí.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Vydavatel stablecoinu dai je teď Sky

DeFi protokol MakerDAO se před zářijovým uvedením svého nového stablecoinu sky dollar (USDS) oficiálně přejmenoval na Sky.

Stablecoin USDS bude spuštěn 18. září a má fungovat jako nástupce vlajkového stablecoinu projektu. Ten nese jméno dai a je to teď s tržní kapitalizací zhruba 81 miliard dolarů (1,8 bilionu korun) třetí největší stablecoin na světě.

Zároveň s USDS vznikne taky „vylepšená verze“ tokenu MKR. Ten dává svým držitelům právo podílet se na běhu a řízení celé decentralizované autonomní organizace (DAO) Maker, dnes tedy už Sky. Nový token se bude jmenovat jak jinak než SKY. Sky dollar a SKY nemají nahradit dai a MKR. Ty můžou zůstat v oběhu a jejich směna za novinky je dobrovolná.

Rebranding označil zakladatel MakerDAO Rune Christensen  za cestu ke zvýšení dostupnosti pro uživatele.

Vývoj ceny dai

Zdroj: peníze.cz

Japonsko sníží brutální daně z krypta

Japonsko se chystá na reformu daní a v jejím rámci prý tamější regulátor navrhl snížit sazbu daně z prodeje krypta na 20 procent. Dnes Japonsko zisky z krypta daní sazbami v rozmezí od 15 až do 55 procent – v závislosti na výši všech příjmů. Zisky z prodeje kryptoměn by se tedy nově mohly danit stejně jako zisky z jakýchkoli jiných aktiv.


Rychlovka pod čarou: Samsung investuje do Startale Labs, společnosti zaměřené na rozvoj Web3 technologií, které umožňují decentralizované transakce bez prostředníků a vlastnictví digitálních aktiv. Ta nedávno navázala partnerství se Sony na vývoji nového blockchainu Soneium, který má být virtuálním prostorem, kde budou lidi moct provádět transakce bez prostředníků, spravovat svůj majetek a nakládat s ním bez ohledu na to, jaká je jejich „domovská platforma“ a podobně. Pro Samsung je prý prostor Web3 klíčová věc.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Jako výhra v loterii. Vytěžil bitcoiny za 4,5 milionu. Týden v kryptu

31. 8. 2024 | Tomáš Krause

Jako výhra v loterii. Vytěžil bitcoiny za 4,5 milionu. Týden v kryptu

Jackpot! Sólo těžař vytěžil blok. Deset let od smrti bitcoinové legendy, Musk podle soudu cenou dogecoinu nemanipuloval. Jsou NFT cenné papíry? Cardano se chystá na hardfork. Je tu... celý článek

Bitcoin je mainstream, kupují ho největší banky. Týden v kryptu

17. 8. 2024 | Tomáš Krause | 1 komentář

Bitcoin je mainstream, kupují ho největší banky. Týden v kryptu

Bitcoin je v kryptu největší zvíře, dominuje trhu nejvíc za tři roky, ETFka se z propadu jeho cen rychle oklepala a 400 milionů do něj dal i Goldman Sachs. Kanadská burza okradla klienty... celý článek

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

10. 8. 2024 | Tomáš Krause | 1 komentář

Bitcoin byl ve slevě a nabízí ho první velká banka. Týden v kryptu

Bitcoin byl nejlevnější za poslední půlrok a poradci Morgan Stanley ho smí nabízet klientům. V Brazílii mají ETF na solaně, Ripple zaplatí pokutu „jen“ 125 milionů dolarů a Černá Hora... celý článek

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

5. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Akcie i bitcoin prudce padají. Trhy zažívají jeden z nejhorších dnů od covidu

Světové akcie začaly nový týden prudkým propadem. Podle analytiků jde o největší propad za poslední roky. Nevyhnul se ani bitcoinu a dalším kryptoměnám. 

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

3. 8. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost těžby bitcoinu je na nových maximech, etherová ETF mají za sebou první týden a vydavatel USDT... celý článek

Partners Financial Services