Kurz sdr (XDR)

Kurz sdr (XDR) střed

ČNB
30,877 Kč/XDR-0,10 %

SDR (XDR) - základní údaje

Název státuMMF
Název měnySDR
ISO kód měnyXDR
Dělení měny
Množství ke Kč1
SDR znamená "Special Drawing Rights" neboli Speciální práva čerpání. Jedná se o mezinárodní rezervní aktiva vytvořená Mezinárodním měnovým fondem (MMF) s cílem podpořit stabilitu mezinárodních směnných kurzů a poskytovat zemím členským MMF další formu rezervních aktiv vedle tradičních měn, jako je americký dolar nebo euro. Jsou tvořena vážením několika hlavních světových měn, včetně amerického dolaru, eura, japonského jenu, britské libry a čínského jüanu. Hodnota se pravidelně přepočítává na základě těchto složek a podle určeného kurzu.

Přepočet měn – měnová kalkulačka online

Graf kurzu sdr podle kurzovního lístku ČNB

Další mezinárodní měny

  • Co znamená zkratka SDR?

    Zkratka SDR znamená "Special Drawing Rights". Tato zkratka se používá celosvětově k označení těchto speciálních práv čerpání v rámci mezinárodního finančního systému. Speciální práva čerpání (SDR) jsou mezinárodní rezervní aktiva, která vytvořil Mezinárodní měnový fond (MMF) a slouží jako zvláštní aktivum pro země členy MMF. SDR mají hodnotu založenou na určitém koši hlavních světových měn, a to americkém dolaru, euru, japonském jenu, britské libře a čínském jüanu.

Související články na téma měny, sdr

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

22. 5. 2007 | Jan Jedlička | 11 komentářů

Slovinci zvládli přechod na euro bez problémů

Nahrazení slovinského tolaru eurem bylo rychlé a hladké. Ekonomika se nezadrhla, inflace nevzrostla a lidé oceňují dostatek informací a pečlivé přípravy. Inspiruje slovinská „success story“ i Českou republiku?

Fondy: krátký, ale akciový týden

14. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: krátký, ale akciový týden

Na to, že byl sváteční týden, se investice do fondů vyšplhaly na pěkných 550 miliónů. Navíc poprvé za poslední víc než rok v týdenním přeboru zvítězily akciové fondy. Vše způsobil vstup chrabrého nováčka.

Události uplynulého měsíce: duben

4. 5. 2007 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru dubnových událostí.

Realitní trhy: Japonské REITs se letos probudily

4. 5. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentářů

Realitní trhy: Japonské REITs se letos probudily

První čtvrtletí letošního roku investory přilákalo nejvíce Japonsko, tamní subindex EPRA končil 16. týden letošního roku s téměř 20% ziskem od konce minulého roku.

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 5 komentářů

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám. Některé zásady jsou přitom zcela jednoduché.

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen 2007

6. 4. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentářů

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: březen 2007

Březen bohužel jasnou odpověď, jak je to ve skutečnosti s budoucím vývojem největších světových ekonomik, opět nepřinesl. "Předpověď" zase jen naznačil. Víme tedy stále to samé: zpomalení ve Spojených státech nabírá jasnějších kontur, naopak Evropa prokazuje další známky oživení. Podívat se ale konkrétněji můžeme na to, jak úspěšný byl loňský rok pro českou ekonomiku. Předejme domácímu hospodářství vysvědčení 2006.

Ojedinělá výstava v České národní bance: o vzniku a vývoji peněz

30. 3. 2007 | Ctibor Čejpa | 5 komentářů

Ojedinělá výstava v České národní bance: o vzniku a vývoji peněz

Víte, kdy se poprvé v historii objevila potřeba směny různého zboží? Co bylo zprvu prostředkem směny? Kdy vznikly první peníze a kdy papírové bankovky? Že už babylónští kněží poskytovali obchodníkům půjčky? Z jaké doby pochází slovo "banka"? Na tyto a řadu dalších otázek vám odpoví jedinečná výstava o vzniku a vývoji peněz, kterou připravila Česká národní banka.

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

26. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

Počasí sice ani nenaznačuje, ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Alespoň globální akciové trhy rozjasnily tvář do velikého úsměvu. Tož i u nás se asi v investorech probudila španělská krev a proklepli slamníky. Vysypali z nich rovnou miliardu, což se letos podařilo jen jednou díky speciální akci private banking ČSOB.

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

21. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

Slovenská koruna v pondělí prudce posílila a vůči euru se obchodovala na historických maximech. Pozornost investorů na sebe strhla poté, co EU v pátek schválila změnu centrální parity slovenské koruny v rámci systému ERM II. O co vůbec jde a jaké důsledky může mít současná situace pro české podniky a obyvatele či maďarskou ekonomiku? Proč vůbec slovenská koruna v poslední době tak posiluje? Jak její vývoj ovlivní českou korunu a maďarský forint?

Sláva a pád fondu Amaranth: epilog a poučení z krizového vývoje

6. 3. 2007 | Antonín Bouček | 11 komentářů

Sláva a pád fondu Amaranth: epilog a poučení z krizového vývoje

Fondy Amaranth zkrachovaly, protože se něco nestalo. Nepřišel hurikán a podle meteorologů neměl v zimě přijít mráz. To, že můžete přijít o 6,6 miliardy dolarů na základě něčeho, co se nestane a nestává se celkem běžně, je novinka, která tu ještě nebyla. Jaké ponaučení si může vzít drobný investor? Možná to, že přes veškeré sofistikované nástroje a důmyslné strategie platí pro hedge fondy stejné ekonomické zákony jako pro všechny ostatní. Vysoká konkurence snižuje výnosy.

Kurzy měn - Doplňky pro web

Umístěte si na vaše stránky aktuální kurzy až 35 světových měn . Můžete si zvolit, které měny se na vašich stránkách mají zobrazovat. Aktualizace kurzů probíhá každé odpoledne, jakmile Česká národní banka (ČNB) vydá nový kurzovní lístek platný pro příští den.
HTML kód ke stažení zde.

Partners Financial Services