Kurz sdr (XDR)

Kurz sdr (XDR) střed

ČNB
30,669 Kč/XDR-0,67 %

SDR (XDR) - základní údaje

Název státuMMF
Název měnySDR
ISO kód měnyXDR
Dělení měny
Množství ke Kč1
SDR znamená "Special Drawing Rights" neboli Speciální práva čerpání. Jedná se o mezinárodní rezervní aktiva vytvořená Mezinárodním měnovým fondem (MMF) s cílem podpořit stabilitu mezinárodních směnných kurzů a poskytovat zemím členským MMF další formu rezervních aktiv vedle tradičních měn, jako je americký dolar nebo euro. Jsou tvořena vážením několika hlavních světových měn, včetně amerického dolaru, eura, japonského jenu, britské libry a čínského jüanu. Hodnota se pravidelně přepočítává na základě těchto složek a podle určeného kurzu.

Přepočet měn – měnová kalkulačka online

Graf kurzu sdr podle kurzovního lístku ČNB

Další mezinárodní měny

  • Co znamená zkratka SDR?

    Zkratka SDR znamená "Special Drawing Rights". Tato zkratka se používá celosvětově k označení těchto speciálních práv čerpání v rámci mezinárodního finančního systému. Speciální práva čerpání (SDR) jsou mezinárodní rezervní aktiva, která vytvořil Mezinárodní měnový fond (MMF) a slouží jako zvláštní aktivum pro země členy MMF. SDR mají hodnotu založenou na určitém koši hlavních světových měn, a to americkém dolaru, euru, japonském jenu, britské libře a čínském jüanu.

Související články na téma měny, sdr

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke | 11 komentářů

Středoevropské centrální banky dostaly vysvědčení

ČSOB představila výsledky analýzy porovnávající působení centrálních bank České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Studie sledovala, jak byla která z nich během uplynulých 5 až 7 let v péči o měnu úspěšná. Jakou známku si odnesla ČNB?

Doloudáme se až na chvost?

19. 8. 2004 | Simona Ely Plischke

Doloudáme se až na chvost?

Přesto, že se nám stále daří v různých výkonnostních žebříčcích dosahovat hodnot odpovídajícím "lepšímu průměru", v dynamice vylepšování mezinárodní pozice za mnohými zeměmi spíše zaostáváme. O to hůř že i za našimi přímými regionálními konkurenty. Proč se možná brzy při porovnávání životní úrovně, korupčního bujení či ekonomické svobody ocitneme za Slováky, Maďary i Poláky?

Bezpečnostní prvky Eura

30. 7. 2004 | Tomáš Hampl | 1 komentářů

Bezpečnostní prvky Eura

Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Dokážete poznat podvodníky?

Čím se platilo po vzniku Československa?

23. 7. 2004 | Tomáš Hampl | 4 komentáře

Čím se platilo po vzniku Československa?

V roce 1918 vznikla na troskách Rakouska-Uherska samostatná republika. Na vlastní měnu si ale Československo muselo ještě počkat. Až odluka v únoru 1919 umožnila zavedení vlastní měny, jejíž bankovky se zařadily k nejkrásnějším platidlům doby.

Začínáme investovat: část druhá

22. 7. 2004 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Začínáme investovat: část druhá

Víte, jaký je rozdíl mezi spořením, investováním a spekulací? Znáte základní investiční rizika a princip složeného úročení?

Korunové hrátky

21. 7. 2004 | Petr Fejtek | 19 komentářů

Korunové hrátky

Reálné zhodnocení kurzu české koruny zřejmě jen tak neskončí. To může kromě jiného znamenat i ztrátu části výnosů při investicích např. v euru. Nabízí se tedy logická otázka: jak diverzikovat, pokud vůbec?

Vyzrajte na svízelné zahraniční platby

18. 6. 2004 | Kristýna Havligerová | 4 komentáře

Vyzrajte na svízelné zahraniční platby

Pro zadávání zahraničních plateb je dobré držet se několika doporučení. Nejdůležitějším je zadávání čísla účtu ve formátu IBAN a také swiftové adresy banky.

Není banka jako banka

25. 5. 2004 | Petr Fejtek | 6 komentářů

Není banka jako banka

Parkinson si lebedí všude na světě, ale u nás mnohde přímo jásá. Před časem zlí jazykové tvrdili, že máme nejvíc centrálních bankéřů na počet obyvatel na světě. Jakýsi malý stát ve státě.

Zahraniční platby nejsou z nejlevnějších

25. 5. 2004 | Kristýna Havligerová | 18 komentářů

Zahraniční platby nejsou z nejlevnějších

Chcete si zaplatit jazykový kurz či ubytování v cizině nebo potřebujete poslat hotovost příbuzným na účet v zahraniční? Je lepší provést transakci prostřednictvím banky, nebo využít poštu? Poradíme vám, jak na to.

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

4. 5. 2004 | Jiří Šedivý | 35 komentářů

V Unii už jsme, kdy budeme platit eurem?

Vstupem do EU integrační evropské aktivity České republiky nekončí. Dalším krokem bude pravděpodobně přijetí společné evropské měny, eura, které bychom měli podle odhadů vlády a ČNB stihnout ještě v tomto desetiletí. Proč a jak do eurozóny?

Kurzy měn - Doplňky pro web

Umístěte si na vaše stránky aktuální kurzy až 35 světových měn . Můžete si zvolit, které měny se na vašich stránkách mají zobrazovat. Aktualizace kurzů probíhá každé odpoledne, jakmile Česká národní banka (ČNB) vydá nový kurzovní lístek platný pro příští den.
HTML kód ke stažení zde.

Partners Financial Services