Kurz sdr (XDR)

Kurz sdr (XDR) střed

ČNB
30,877 Kč/XDR-0,10 %

SDR (XDR) - základní údaje

Název státuMMF
Název měnySDR
ISO kód měnyXDR
Dělení měny
Množství ke Kč1
SDR znamená "Special Drawing Rights" neboli Speciální práva čerpání. Jedná se o mezinárodní rezervní aktiva vytvořená Mezinárodním měnovým fondem (MMF) s cílem podpořit stabilitu mezinárodních směnných kurzů a poskytovat zemím členským MMF další formu rezervních aktiv vedle tradičních měn, jako je americký dolar nebo euro. Jsou tvořena vážením několika hlavních světových měn, včetně amerického dolaru, eura, japonského jenu, britské libry a čínského jüanu. Hodnota se pravidelně přepočítává na základě těchto složek a podle určeného kurzu.

Přepočet měn – měnová kalkulačka online

Graf kurzu sdr podle kurzovního lístku ČNB

Další mezinárodní měny

  • Co znamená zkratka SDR?

    Zkratka SDR znamená "Special Drawing Rights". Tato zkratka se používá celosvětově k označení těchto speciálních práv čerpání v rámci mezinárodního finančního systému. Speciální práva čerpání (SDR) jsou mezinárodní rezervní aktiva, která vytvořil Mezinárodní měnový fond (MMF) a slouží jako zvláštní aktivum pro země členy MMF. SDR mají hodnotu založenou na určitém koši hlavních světových měn, a to americkém dolaru, euru, japonském jenu, britské libře a čínském jüanu.

Související články na téma měny, sdr

Investiční životní pojištění – příliš drahé „spoření“

17. 10. 2007 | Petr Fejtek | 140 komentářů

Investiční životní pojištění – příliš drahé „spoření“

Existují různé definice investičního životního pojištění. Jednou z nich může být tato: IŽP je jako lít teplou vodu do Vltavy na Šumavě ve víře, že se v Praze ohřejeme. Pojišťovnám se přesto podařilo lidem dostat do povědomí slogan, že je to vlastně „takové lepší spoření“.

SWAP: Jistota na dlouhou dobu

17. 10. 2007 | Michal Stupavský

SWAP: Jistota na dlouhou dobu

Především firmám pomáhají derivátové kontrakty, swapy, vyhnout se riziku nenadálého pohybu úrokových sazeb či měnových kurzů. Jistota vyplývající z těchto kontraktů bývá většinou dlouhodobá.

Dotace na opravy paneláků budou nižší

15. 10. 2007 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 12 komentářů

Žadatelů o dotace na opravy panelových domů je čím dál víc. Vláda pro ně ale pro příští rok chce vyčlenit méně peněz než letos. Dotace proto budou nejspíš nižší, říká Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení.

Čína zůstává americkou obchodní noční můrou

12. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 15 komentářů

Čína zůstává americkou obchodní noční můrou

Americkým exportérům se daří. Se slabým dolarem v zádech letos nejspíš dokážou snížit gigantický obchodní deficit. V historických statistikách tak zůstane jako rekord všech dob zapsáno číslo z loňského roku: 758,5 miliardy dolarů.

Úvěry budou nejspíš brzy dražší

11. 10. 2007 | Jan Pekař | 22 komentářů

Úvěry budou nejspíš brzy dražší

Nynější rychlý růst spotřebitelských cen bude patrně brzy znamenat i rychlejší růst splátek hypoték či spotřebitelských úvěrů. Česká národní banka totiž bude chtít inflaci zbrzdit zvýšením úrokových sazeb, což zdraží všechny úvěry v ekonomice.

Jste dokonale racionální investor?

11. 10. 2007 | Aleš Vocílka

Jste dokonale racionální investor?

Každý investor by měl znát svůj profil osobnosti, aby pochopil, v čem jsou jeho obvyklé reakce na tržní podněty jiné než reakce průměru trhu. Dokáže se pak lépe rozhodovat.

Jak se banky zajišťují proti pádu úroků

10. 10. 2007 | Michal Stupavský | 7 komentářů

Jak se banky zajišťují proti pádu úroků

Zajistit se dá na finančních trzích nejen proti nežádoucím pohybům cen na světových burzách, ale i proti výkyvům úrokových sazeb. Toho využívají především banky prostřednictvím dohod o termínové úrokové míře.

Rychlá cesta za studiem v zahraničí

24. 9. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Rychlá cesta za studiem v zahraničí

Výjezd za studiem po Evropě usnadňuje evropský program výměny studentů ERASMUS. Studenti, kteří uspějí při výběrovém řízení, odjedou až na rok s měsíčním stipendiem kolem 400 eur.

Půl procenta, které budí rozpaky

20. 9. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Půl procenta, které budí rozpaky

Nečekaně velké snížení klíčových úrokových sazeb v USA poslalo dolů americký dolar. Z toho mohou profitovat čeští dovozci. Levnější bude dovoz ropy. Dopady snížení na americkou ekonomiku však vzbuzují spíše obavy.

Jistota, se kterou se špatně obchoduje

19. 9. 2007 | Michal Stupavský | 2 komentáře

Jistota, se kterou se špatně obchoduje

Zajistit se proti růstu či poklesu cen umožňují termínované obchody, tzv. forwardy. Zatímco firmy z nich mají užitek, pro investory příliš atraktivní nejsou. Nedá se s nimi totiž obchodovat.

Kurzy měn - Doplňky pro web

Umístěte si na vaše stránky aktuální kurzy až 35 světových měn . Můžete si zvolit, které měny se na vašich stránkách mají zobrazovat. Aktualizace kurzů probíhá každé odpoledne, jakmile Česká národní banka (ČNB) vydá nový kurzovní lístek platný pro příští den.
HTML kód ke stažení zde.

Partners Financial Services