Přejděte na George klíč, vyzývá spořitelna. Zjednoduší platby

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 9. 2019 | 1 komentář

Česká spořitelna startuje kampaň, při níž chce klienty motivovat k přechodu na George klíč v mobilním telefonu. Potvrzování plateb s ním je bezpečnější, zdůrazňuje. Banka tím reaguje i na unijní směrnici PSD2. Odměnou pro uživatele bude zjednodušení plateb.

Transakce do 12 500 korun zadané přes systém George nově nebude nutné potvrzovat takzvaným silným ověřením. Když klientův požadavek na platbu projde analýzou transakčních rizik, banka ho provede bez požadavku na další autorizaci.

Analýza vychází z chování klienta na internetu: třeba z jakého zařízení nejčastěji platí, v jakou denní dobu a podobně. Když nezjistí nic podezřelého, platbu povolí. Ale když se najednou člověk pokusí platit kartou v zemi, kde zatím nikdy nebyl a která zrovna nepatří mezi běžné cíle českých turistů, banka zpozorní. Zvlášť když z aplikace bude jasné, že mobil zůstal v Česku. Nebo že klient ještě před pár minutami platil na jiném kontinentu. Nebo když platí za něco úplně jiného, než dosud kupoval. Podobné pojistky používaly banky už dřív, teď je ale zdokonalují, aby vyhodnotily riziko ještě před platbou. Právě Česká spořitelna patří v tomto směru k průkopníkům.

Psali jsme podrobně

Online platby kartou mají být od poloviny září ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít složitější než doteď.

Změny v placení na internetu: SMS už nestačí


Jednoduché přihlašování k účtu musí skončit i ve zbývajících bankách. Některé z nich ale našly způsob, jak to klientům příliš nezkomplikovat.

Změny v internetbankingu: Jméno a heslo už k přihlášení nestačí


Zatím málo známý dopad směrnice PSD2: Zkomplikuje i bezkontaktní platby u terminálů v klasickém obchodě.

Při platbě kartou hrozí komplikace. Pravidla se mění i v prodejně

Kdo ještě George klíč nemá nebo nechce mít, bude každou platbu dál potvrzovat ještě SMS kódem. Přechod na klíč tedy nebude povinný – mimo jiné i proto, že pro část lidí s tlačítkovými mobily si takovou aplikaci ani nemůže nainstalovat.

Prostřednictvím klíče můžou klienti zatím potvrzovat odchozí platby, během roku 2020 by se tahle možnost měla rozšířit i na potvrzování online plateb kartou České spořitelny: Kdo bude využívat George klíč, zadá pak na internetu údaje z karty jako doteď, ale místo potvrzovací SMS na něj v mobilní aplikaci vyskočí oznámení. Menší částky nově nebude nutné zvlášť potvrzovat (jednotlivá platba do 30 eur, tedy zhruba 780 korun; nebo víc plateb do součtu 100 eur, zhruba 2500 korun). Vyšší částky pak klient jednoduše potvrdí přímo v klíči místo přepisování SMS kódu.

„Potvrzování v George klíči je bezpečnější než SMS, kód nemůže nikdo „ukrást“ ani vyloudit jeho přeposlání,“ říká Ondřej Pohanka, který je v České spořitelně odpovědný za rozvoj této aplikace.

George klíč České spořitelny má zatím přibližně 210 tisíc klientů z celkem 640 tisíc, kteří využívají mobilní bankovnictví. Každý týden na klíč přechází v průměru dalších 6000 lidí. Celkem má Česká spořitelna přibližně jeden a půl „digitálních klientů“ – tedy těch, kteří ovládají účet přes internet (na počítači nebo mobilu). Banka chce, aby v roce 2022 přešlo na George klíč aspoň 80 procent z nich.

Pohanka také vysvětlil, proč spořitelna nabízí klíč jako samostatnou aplikaci, nikoliv jako součást „hlavní“ aplikace George. Vyšla tím hlavně vstříc těm lidem, kteří si nechtěli stahovat aplikaci k ovládání účtu, ale jenom klíč. Dalším důvodem může být rozdílný vývoj obou systémů: George je společnou aplikací skupiny Erste, zatímco George klíč připravuje přímo Česká spořitelna.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Česká spořitelna vylepšila George pro děti. Podívejte se

4. 6. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna vylepšila George pro děti. Podívejte se

Mobilní bankovnictví George pro klienty, kterým ještě nebylo 15 let, má nový vzhled. Brzy se rozšíří o spořicí obálky, termínovaný vklad, účet pro investice nebo cizoměnový účet.

Air Bank spouští přímé nákupy akcií v aplikaci, nabízí i ETF

3. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank spouští přímé nákupy akcií v aplikaci, nabízí i ETF

Klienti Air Bank můžou nově přímo nakupovat akcie předních amerických společností. Banka láká například na Teslu, Apple, Visu, Coca-Colu, McDonald’s nebo KFC. Službu nazvanou Investice... celý článek

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

10. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

„Tady to máš zpátky, lakoto.“ Zprávy pro příjemce baví klienty i bankéře

Popisné, oficiální, vtipné, ale i nemravné a urážlivé. Češi si zprávy pro příjemce při odesílání plateb oblíbili, potvrzují banky. Někdy ale může mít taková osobní zpráva v internetovém... celý článek

Partners Financial Services