Chlapci čekají výrazně vyšší výdělky než dívky, ukázal průzkum

jih | rubrika: Aktuality | 25. 10. 2019

Očekávání žáků v posledních ročnících českých středních škol ohledně budoucích výdělků se výrazně liší podle pohlaví. Dívky očekávají téměř o sedm tisíc korun nižší výdělky než chlapci. Vyplývá to z nového výzkumu společnosti Trexima.

„Ve většině oborů i u konkrétních povolání převyšovala očekávání žáků mužského pohlaví od budoucího výdělků nad žákyněmi. Může to souviset s určitou nerovností platů mezi muži a ženami v Česku, kterou dívky bohužel reflektují již v rámci školní přípravy nebo také s různými prioritami při výběru budoucího zaměstnání, které se také mezi pohlavími značně liší,“ uvedl David Dušánek ze společnosti Trexima.

Odhad očekávaných výdělků mezi žáky se výrazně liší také podle oborů. Nejvyšší výdělky očekávají chlapci v oboru management a administrativa (41 495 Kč), očekávání dívek od výdělku v tomto oboru bylo opět výrazně nižší (29 945 Kč). Vysoké mzdy čekají studenti také v oboru bankovnictví, pojišťovnictví a další finanční služby, kde chlapci očekávají výdělek ve výši 40 377 Kč a dívky 31 972 Kč.

Nejnižší výdělky potom žáci očekávají v oborech zdravotní a sociální péče a vzdělávání a výzkum. Našla se i povolání, kde dívky mají větší očekávání než chlapci, byť jen o málo. Jako kuchařky dívky očekávají v průměru výdělek ve výši 21 776 Kč a chlapci 20 912 Kč.

Zdroj grafu: Trexima

Dalším důležitým zjištěním výzkumu je rozdílnost v prioritách při výběru práce a celkově v přístupu k ekonomické aktivitě. Zatímco čtvrtina chlapců se chce věnovat podnikání, u dívek je to necelá pětina (18 %). Shodný (mezi 5 a 6 %) je podíl žáků a žákyň, kteří v „ideálním případě“ pracovat vůbec nechtějí.

Zdroj grafu: Trexima

Z hlediska priorit při výběru povolání u chlapců jednoznačně převažuje vysoký výdělek (13,89 %), který je důležitý pouze pro 8,79 % dívek. Naopak možnost sladění profesního a osobního života je zásadní pro 15,89 % dívek a pro 9,75 % chlapců. Dívky potom také zajímá možnost dalšího vzdělávání a profesního rozvoje (7,45 %), což je důležité pro 4,73 % chlapců.

„Výsledky výzkumu podle mě potvrzují běžné genderové stereotypy, že muži jsou v práci více zaměřeni na výkon a výdělek, a naopak ženy oproti tomu preferují více času pro rodinu a vlastní rozvoj “ doplnil Dušánek.

Výzkum společnosti Trexima se uskutečnil na 127 středních školách s 6503 respondenty mezi žáky posledních ročníků středních škol. Do výzkumu byly zahrnuty jak gymnázia a střední školy, tak učiliště. Poměr chlapců a dívek dotazovaných ve výzkumu byl shodný.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

mzdy, středoškoláci

A tohle už jste četli?

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

Zaměstnance, kteří během volna působí jako vedoucí, instruktoři, vychovatelé nebo zdravotníci na táborech pro děti a mládež nebo na sportovních soustředěních, letos čeká změna: Týdenní... celý článek

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

4. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera | 1 komentář

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o sedm procent. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 4,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

23. 5. 2024 | Petra Dlouhá

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

Když si dovolenou správně načasujete, můžete za ni dostat víc, než by byla vaše mzda, kdybyste chodili do práce.

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Partners Financial Services