Průměrná mzda stoupla nad 36 tisíc, firmy už ale brzdí

jih | rubrika: Aktuality | 6. 3. 2020 | 1 komentář

Průměrná mzda v Česku vystoupala na další rekord. V posledním čtvrtletí roku 2019, které bývá ovlivněno vyplácením odměn na konci roku, dělala průměrná hrubá mzda 36 144 korun. To je o 2274 korun (6,7 %) více než na konci roku 2018. Spotřebitelské ceny se v tomto období zvýšily v průměru o tři procenta, reálně se tak průměrná mzda zvýšila o 3,6 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Výrazně rychleji rostly výplaty v odvětvích s velkým zastoupením veřejného sektoru. „O více než 16 procent rostly v průměru platy ve školství, 8,6 procenta si připsali ve zdravotnictví a 7,2 procenta ve veřejné správě. Pokud od výsledků těchto veřejných odvětví odhlédneme, zvýšily se mzdy jen o zhruba 5,2 procenta, reálně tedy jen o dvě procenta,“ vypočítává Petr Dufek, ekonom ČSOB.

Řežeme náklady!

Neplatíte za energie zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Podnikatelský sektor tak reagoval v souladu se zhoršujícími se výsledky celé ekonomiky, která vykazovala známky zpomalování už od jara,“ dodává Dufek.

Medián mezd vzrostl meziročně o 6,6 procenta na 31 202 korun, u mužů dosáhl 33 814 korun, u žen byl na 28 481 korunách. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo na konci roku 2019 hrubou mzdu mezi 15 365 a 58 398 korunami.

Za celý rok 2019 dosáhla průměrná mzda výše 34 125 korun, v meziročním srovnání činil přírůstek 2257 korun (7,1 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,8 procenta, reálně se tak průměrná mzda za celý loňský rok vzrostla o 4,2 procenta.

Analytici také upozorňují, že tempo růstu mezd oslabuje, ale zůstává solidní. S růstem se počítá i pro příští rok.

„Předpokládáme, že růst mezd v letošním roce ještě více poleví a v průměru si zaměstnanci přilepší o 5,5 procenta. S ohledem na očekávanou vyšší inflaci si reálně polepší jen o zhruba dvě procenta. Jde samozřejmě jen o průměrná čísla, která jsou do značné míry virtuální, protože na průměr si nesáhnou dvě třetiny zaměstnaných lidí. Rozdíly mezi vývojem mezd v soukromém sektoru a platů ve veřejném sektoru se dál prohloubí,“ předpovídá Dufek.


Čtěte více:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

Zaměstnance, kteří během volna působí jako vedoucí, instruktoři, vychovatelé nebo zdravotníci na táborech pro děti a mládež nebo na sportovních soustředěních, letos čeká změna: Týdenní... celý článek

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

4. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera | 1 komentář

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o sedm procent. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 4,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

23. 5. 2024 | Petra Dlouhá

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

Když si dovolenou správně načasujete, můžete za ni dostat víc, než by byla vaše mzda, kdybyste chodili do práce.

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Partners Financial Services