Vláda má Antivirus, pomůže udržet pracovní místa

pk | rubrika: Aktuality | 23. 3. 2020 | 2 komentáře

Vláda schválila další body programu nazvaného Antivirus, který má pomoci zaměstnavatelům udržet pracovní místa ohrožená dopady epidemie koronaviru.

Podstatou programu je, že stát firmám výrazně přispěje na mzdové náklady. S návrhy přišla ministryně práce Jana Maláčová.

Firmám, které nemohou přidělovat práci zaměstnancům kvůli nařízení karantény či péči o dítě u významné části zaměstnanců, přispěje stát 80 % na vyplacenou náhradu mzdy. Ta dosahuje 100 % průměrného výdělku zaměstnance. „Významnou části“ se především rozumí 30 % zaměstnanců firem, provozoven či jiné organizační části podle provozní situace zaměstnavatele.

Stát pomůže i firmám, které postihlo omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k jejich činnosti, a to včetně zahraničních dodávek. Od státu mohou zaměstnavatelé dostat 50 % vyplacené náhrady mzdy, přičemž zaměstnanci musí firma vyplácet 80 % výdělku.

Při omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech zaměstnavatele v důsledku karanténních opatření v místě odbytu (včetně zahraničí) přispěje stát ve výši 50 % vyplacené náhrady mzdy, přičemž zaměstnanci musí firma vyplácet nejméně 60 % výdělku.

První dva body programu Antivirus schválila vláda už ve čtvrtek:

Stát zaměstnavatelům plně proplatí náklady na nařízenou karanténu. Lidé mají nárok na 60 procent svého průměrného výdělku. Podle standardních pravidel by jim prvních 14 dnů měl proplácet zaměstnavatel formou náhrady mzdy.

Firmy, které lidem nemohou přidělovat práci kvůli krizovému stavu (zavřené obchody, služby a podobně), dostanou od státu příspěvek ve výši 80 procent vyplacené náhrady mzdy. Zaměstnavatel by tedy doplácel jenom zbývajících 20 procent. Lidé mají v těchto případech nárok na plnou mzdu.

Schválená opatření – takzvaný kurzarbeit – zatím platí pro březen, podle Maláčové ale budou pokračovat.

Vláda by ve středu projednat ještě motivační bonus pro firmy, které navzdory současné krizi dál fungují a neomezují mzdy. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka by mělo jít o odpuštění platby na sociální pojištění za jeden měsíc.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

Zaměstnance, kteří během volna působí jako vedoucí, instruktoři, vychovatelé nebo zdravotníci na táborech pro děti a mládež nebo na sportovních soustředěních, letos čeká změna: Týdenní... celý článek

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

4. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera | 1 komentář

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o sedm procent. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 4,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

23. 5. 2024 | Petra Dlouhá

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

Když si dovolenou správně načasujete, můžete za ni dostat víc, než by byla vaše mzda, kdybyste chodili do práce.

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Partners Financial Services