Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 11. 2021 | 23 komentářů
Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Zdroj: Shutterstock

Pozor: Aktuální informace po definitivním schválení najdete v novém článku!

Jestli si přesto chcete přečíst archivní článek o původním vládním návrhu, tady je:

Zaměstnanci v karanténě dostanou příplatek 370 korun k náhradě mzdy, na kterou mají nárok podle standardních pravidel. Rozhodla o tom vláda, když schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Karanténou se v tomto případě rozumí i takzvaná izolace při potvrzeném infekčním onemocnění.

Příspěvek dělá v zásadě 370 korun denně za každý z prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Zaměstnavatel ho vyplatí společně s náhradou mzdy, která dosahuje 60 procent takzvaného redukovaného vyměřovacího základu. 

Jestliže však součet příspěvku a náhrady příjmu přesáhne 90 % průměrného výdělku konkrétního zaměstnance (za odpovídající počet zameškaných hodin), příspěvek se o tento rozdíl sníží. Cílem podle Maláčové je, aby zaměstnanci s velmi nízkými příjmy nedostali v součtu víc, než je jejich mzda. 

Nárok na příspěvek získají zaměstnanci, jejichž karanténa (izolace) začne kdykoliv po začátku účinnosti zákona. Ten teď ještě musí schválit poslanci a senátoři, nějakou dobu pak může trvat i podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů. Zákon pak začne být účinný hned dnem zveřejnění, což zřejmě nebude dřív než v prvních prosincových dnech.

Komu skončí karanténa ještě před účinností zákona, má smůlu. Zákon počítá se zpětným nárokem na příspěvek jenom v případě, že karanténa byla nařízena nejdříve od 1. listopadu a současně (při začátku účinnosti zákona) dál trvá.

Na příspěvek budou mít nárok i takzvaní dohodáři, pokud se účastní nemocenského pojištění – tedy při měsíčním příjmu nad 3500 korun z dohody o pracovní činnosti nebo nad 10 000 Kč u dohody o provedení práce.

Od 15. dne případné karantény (izolace) nebo nemoci dostávají zaměstnanci klasické nemocenské dávky od státu.

Maláčová zdůrazňuje, že příspěvek nepřinese zaměstnavatelům přímou finanční zátěž. Stejně jako na jaře si ho totiž odečtou z povinného pojistného na sociální zabezpečení. Na samotnou náhradu mzdy při karanténě jim stát dlouhodobě přispívá přes program Antivirus.

Končící vláda ANO a ČSSD se tak se zpožděním vrací k pravidlům, která po tlaku expertů přijala letos na jaře a fungovala do poloviny roku. Někteří epidemiologové a ekonomové doporučují zvýšení nemocenské jako účinný nástroj proti šíření koronaviru už delší dobu. Věří, že se státu v celkovém součtu vyplatí i finančně.

Mimořádný příspěvek má omezit případy, kdy lidé s pozitivním testem na koronavirus nahlásí hygienikům výrazně méně kontaktů, než je obvyklé v sousedních zemích. Potenciální přenašeči tak nejdou včas do karantény. Nemoc se v Česku šíří rychleji i proto, že je hygienické stanice kontaktují s velkým zpožděním. Lidé s bezpříznakovým nebo jen lehkým průběhem zároveň dál chodí do práce, aby nepřišli o výdělky. 

Zaměstnanci v karanténě a na nemocenské zatím dostávají standardně 60 procent takzvaného vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno jejich předchozí hrubá mzda zkrácená takzvanými redukčními hranicemi (čím víc člověk vydělává, tím víc se mu základ krátí). Zvláště pro lidi s nižšími výdělky může být propad o dvě pětiny zásadní.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2021 21:58, mája

PN -pozitivní na covid a karanténá od 1.11. ,PN trvá doposud s následným postcovidovým onemocněním,když bude PN ukončena dejme tomu 26.11.a účinnost má být od 1.11.2021, mám nárok na příspěvek 370,-Kč za prvních 14 dní karantény?

+258
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

Zaměstnance, kteří během volna působí jako vedoucí, instruktoři, vychovatelé nebo zdravotníci na táborech pro děti a mládež nebo na sportovních soustředěních, letos čeká změna: Týdenní... celý článek

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

4. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera | 1 komentář

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o sedm procent. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 4,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

23. 5. 2024 | Petra Dlouhá

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

Když si dovolenou správně načasujete, můžete za ni dostat víc, než by byla vaše mzda, kdybyste chodili do práce.

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Partners Financial Services