Zvýšení mezd nestačí. Kupní síla klesla o desetinu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 5. 9. 2022
Zvýšení mezd nestačí. Kupní síla klesla o desetinu

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda v Česku stoupla v letošním druhém čtvrtletí na 40 086 korun, což je o 1696 korun (4,4 %) víc než ve stejném období loňského roku. Spotřebitelské ceny (inflace) za stejné období však stouply o 15,8 %, reálně tedy průměrná mzda klesla o 9,8. Oznámil to Český statistický úřad.

I přes nominální růst mezd tak pokračuje rychlý pokles kupní síly. Kromě toho, že inflace dál roste, pokleslo také meziroční tempo růstu mezd. V předchozím čtvrtletí vzrostla průměrná mzda meziročně o 7,2 %, ve druhém zpomalila růst na 4,4 %.

„Tak razantní pokles reálných mezd česká ekonomika hodně dlouho nepamatuje. Ve srovnatelné časové řadě od roku 2000 se vlastně nevyskytnul ani v době světové finanční krize nebo pozdější recese či covidu. Museli bychom se vrátit hodně do minulosti – zřejmě někam na začátek devadesátých let,“ říká Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí 2022 po očištění od sezonních vlivů 1,3 % (v předchozím čtvrtletí to byl růst o 2 %).

Dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou, upozorňují dlouhodobě statistici. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 17 854 Kč a 65 383 Kč.

Medián mezd ve druhém čtvrtletí 2022 dosáhl 34 111 Kč, oproti stejnému období předchozího roku stoupl o 5,3 %. Výrazně víc vydělávají muži: medián u nich dělá 36 925 Kč, u žen 31 170 Kč. Medián ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami.

Růst mezd očima experta

Zdroj: Shutterstock

komentář Petra Dufka, hlavního ekonoma Creditas

Průměrná reálná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku klesla o téměř desetinu (přesněji o 9,8 %). Nominálně průměrná mzda vzrostla o 4,4 %.

Tak razantní pokles reálných mezd česká ekonomika hodně dlouho nepamatuje. Ve srovnatelné časové řadě od roku 2000 se vlastně nevyskytnul ani v době světové finanční krize nebo pozdější recese či covidu. Museli bychom se hodně vrátit do minulosti – zřejmě až někam na začátek devadesátých let…

Na vině je samozřejmě dvouciferná inflace, kterou nevykrylo zvýšení mezd v žádném tuzemském odvětví, dokonce ani tam, kde se přidávalo o deset a více procent – HORECA, IT a administrativa.

Specifickou roli mělo i tentokrát zdravotnictví, kde se průměrný plat snížil o pětinu. Důvodem je ovšem vysoký srovnávací základ, neboť loni se ve druhém kvartále vyplácely covidové bonusy, které se už letos neopakovaly.

V největším tuzemském odvětví – ve zpracovatelském průmyslu – mzdy vzrostly nominálně o 8 %, což s ohledem na inflaci znamená reálný propad o necelých sedm procent.

Veřejný sektor, který se v posledních letech těšil z velkorysého navyšování platů tentokrát zažívá výrazný propad, který zmírní až slíbené desetiprocentní navýšení platů na podzim.

A co čekat dál? Reálný propad mezd bude zřejmě pokračovat minimálně do poloviny příštího roku. Firmy pod tlakem extrémních cen energií mají jen malý prostor dorovnávat inflaci svým zaměstnancům, a tak vývoj mezd bude urychlovat pouze přidávání ve veřejném sektoru.

S poklesem reálných mezd jde ruku v ruce i propad disponibilních příjmů domácností, tlak na čerpání rezerv a další omezování spotřeby. Pokud k tomu připočteme i pravděpodobnou vyšší nezaměstnanost, bude moci česká ekonomika spoléhat už jen na zahraniční obchod nebo investice, protože spotřeba domácností to rozhodně nebude. Bude to znamenat další pokles tržeb obchodníků i poskytovatelů služeb, které čeká docela studená sezóna.

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 2022 podle krajů

KrajPrůměrná mzdaMeziroční změna
Praha49 221 Kč5,7 %
Středočeský kraj41 825 Kč5,3 %
Jihomoravský kraj39 041 Kč4,4 %
Královéhradecký kraj38 712 Kč3,6 %
Plzeňský kraj37 827 Kč2,8 %
Ústecký kraj36 866 Kč1,6 %
Liberecký kraj36 764 Kč3,9 %
Kraj Vysočina36 698 Kč3,7 %
Jihočeský kraj36 377 Kč3,2 %
Moravskoslezský kraj36 211 Kč3,5 %
Olomoucký kraj36 012 Kč2,9 %
Zlínský kraj35 864 Kč5,6 %
Pardubický kraj35 385 Kč3,2 %
Karlovarský kraj34 725 Kč3,3 %
Zdroj: Český statistický úřad
Základní verzeRozšířená verze

Mzdová kalkulačka 2022

+

Nezdanitelné části základu daně

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

Zaměstnance, kteří během volna působí jako vedoucí, instruktoři, vychovatelé nebo zdravotníci na táborech pro děti a mládež nebo na sportovních soustředěních, letos čeká změna: Týdenní... celý článek

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

4. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera | 1 komentář

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o sedm procent. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 4,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

23. 5. 2024 | Petra Dlouhá

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

Když si dovolenou správně načasujete, můžete za ni dostat víc, než by byla vaše mzda, kdybyste chodili do práce.

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Partners Financial Services