Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

kah, pk | rubrika: Aktuality | 4. 6. 2024 | 1 komentář
Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o sedm procent. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 4,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Zaměstnanci si v průměru vydělali 43 941 Kč hrubého měsíčně, což je o 2884 Kč více než ve stejném období roku 2023. Růst je vyšší, než čekali analytici. 

„Došlo tak k prvnímu meziročnímu zbohatnutí průměrného zaměstnance po devíti čtvrtletích, tedy od podzimu 2021,“ říká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou, připomínají statistici. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 20 753 Kč a 69 219 Kč. 

Lepší obrázek přináší medián. Ten ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami.

Medián mezd v letošním prvním čtvrtletí dosáhl 36 651 Kč, v porovnání se stejným obdobím loňského roku je nominálně vyšší o 5,5 %. U mužů je medián 39 541 Kč, u žen 33 793 Kč.

„Mediánová mzda za růstem průměrné mzdy výrazně zaostala. Znamená to, že v prvním čtvrtletí si přilepšili spíše lidé s vyššími mzdami. Někteří však toto navýšení nemusí ani zaznamenat v důsledku vyšší daňové progrese,“ konstatuje ekonom Petr Dufek z Banky Creditas.

Aktuální výsledky mezd ukazují podle něj pozitivní obrat ve vývoji reálných výdělků, i když poměrně s velkými rozdíly mezi jednotlivými odvětvími i profesemi. 

Nejsvižnější růst průměrné mzdy zaznamenali statistici v odvětví zdravotní a sociální péče (11,1 %), administrativních a podpůrných činností (10,2 %) a zásobování vodou (10,1 %). Naopak nejpomalejší růst byl ve vzdělávání (1,9 %), veřejné správě a obraně (2,1 %) a činnostech v oblasti nemovitostí (2,3 %).  

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojistění podle svých představ

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

  • Chci se pojistit
  • Chci nás pojistit

„Na nejvyšší mzdu v letošním prvním čtvrtletí dosáhli zaměstnanci v odvětví informační a komunikační činnosti, kde průměrný výdělek činil 84 299 korun. Na opačném konci byli pracovníci v odvětví ubytování, stravování a pohostinství s průměrným výdělkem na úrovni 26 012 korun,“ upřesňuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. 

Podle krajů rostly mzdy v prvním čtvrtletí nejvýrazněji ve Středočeském a Plzeňském (shodně o 7,6 %), Ústeckém (7,5 %) a Jihomoravském (7,3 %). Naopak nejméně si přilepšili zaměstnanci v Praze (o 6,2 %), na Vysočině (6,5 %) a v Jihočeském kraji (6,6 %). 

Nejvyšší výdělky nicméně dál zůstávají v Praze, průměrná mzda tam dosahuje 56 372 Kč hrubého měsíčně. Následují kraje Středočeský (43 554 Kč), Jihomoravský (43 037 Kč), Plzeňský (41 273 Kč) a Ústecký (40 737 Kč). Nejnižší výdělky jsou nadále v Karlovarském kraji s průměrnou mzdou 37 089 Kč.

Vývoj mezd podle Jáče je pro Českou národní banku velmi důležitým faktorem při rozhodování o dalším nastavení úrokových sazeb.Ve světle zveřejněných dat o vývoji mezd se jeví jako pravděpodobné, že ČNB přistoupí na nejbližším zasedání bankovní rady 27. června ke snížení úroků v menším rozsahu,“ očekává Jáč.  

Základní verzeRozšířená verze

Výpočet mzdy 2024 (hrubá mzda na čistou)

+
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Další kalkulačky


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

Zaměstnance, kteří během volna působí jako vedoucí, instruktoři, vychovatelé nebo zdravotníci na táborech pro děti a mládež nebo na sportovních soustředěních, letos čeká změna: Týdenní... celý článek

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

23. 5. 2024 | Petra Dlouhá

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

Když si dovolenou správně načasujete, můžete za ni dostat víc, než by byla vaše mzda, kdybyste chodili do práce.

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Partners Financial Services