Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 8. 2024
Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

Zdroj: Shutterstock

Minimální mzda by se od začátku roku 2025 měla zvednout o 1700 korun na 20 600 korun hrubého měsíčně. Ukazují to dnes zveřejněné výpočty ministerstva práce a sociálních věcí. Vycházejí z nového koeficientu, který vláda začne používat.

Poměr minimální mzdy k průměrné mzdě by se tak zvýšil ze současných přibližně 41 % na 42,2 % v roce 2025 a dál by rostl. V roce 2026 stoupne minimální mzda podle odhadů na 22 100 korun, poměr k průměrné mzdě se tak zvýší na 43,4 %.

Cílem je, aby do roku 2029 dosáhla minimální mzda 47 % průměrné mzdy. Od začátku tisíciletí se pohybovala přibližně mezi 32 až 40 procenty průměrné mzdy.

Definitivní výši minimální mzdy pro rok 2025 vyhlásí ministerstvo na základě aktuálních čísel do konce letošního září, výrazněji už by se však lišit neměla.

Zvyšování minimální mzdy dostane počínaje příštím rokem jasná pravidla. Mechanismus pro valorizaci přinesla novela zákoníku práce, která v poslední červencový den vyšla ve Sbírce zákonů – těsně před plánovaným začátkem účinnosti. Má nahradit rozhodování vlády, které bylo pro zaměstnavatele nepředvídatelné, netransparentní a často přicházelo na poslední chvíli.

Zaměstnavatelské svazy s výrazným růstem souhlasily díky tomu, že jim vláda slíbila kompromis: od roku 2025 skončí dosavadní úrovně zaručené mzdy v soukromé sféře. Ty dosud určují minimální výdělky pro jednotlivé profese a jsou odstupňované podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce do osmi úrovní. Donedávna automatické zvyšování všech osmi úrovní vadilo zaměstnavatelům víc než růst samotné minimální mzdy pro nejhůře placené lidi, vysvětil ministr. Marian Jurečka.

Schválená novela od roku 2025 zavádí takzvaný zaručený plat pro zaměstnance ve veřejných službách a správě. Místo osmi úrovní ale má jen čtyři. V první skupině prací bude zaručený plat odpovídat minimální mzdě, ve druhé skupině 1,2násobku minimální mzdy, ve třetí skupině 1,4násobku a ve čtvrté skupině 1,6násobku minimální mzdy. Konkrétní hodnoty pro rok 2025 potvrdí ministerstvo také do konce září.

Základní verzeRozšířená verze

Výpočet mzdy 2024 (hrubá mzda na čistou)

+
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Další kalkulačky


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zaručená mzda končí. Ta nejnižší ale poroste rychleji

26. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Zaručená mzda končí. Ta nejnižší ale poroste rychleji

Místo politiků bude o růstu minimální mzdy nově rozhodovat předem daný vzoreček navázaný na vývoj průměrné mzdy. Poměr minimální mzdy k průměrné zároveň výrazně stoupne. Na druhou stranu... celý článek

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

9. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Minimální srážka u exekucí je zas ve hře. Odnesou to důchodci, varují neziskovky

Senátoři budou zítra hlasovat o novele insolvenčního zákona, která zásadně mění způsob oddlužení. Více jsme o novele psali zde: Oddlužení se zkrátí. Změny v osobním bankrotu schválili... celý článek

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

26. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Táboroví vedoucí si pohorší. Náhrada mzdy má nová omezení

Zaměstnance, kteří během volna působí jako vedoucí, instruktoři, vychovatelé nebo zdravotníci na táborech pro děti a mládež nebo na sportovních soustředěních, letos čeká změna: Týdenní... celý článek

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

4. 6. 2024 | Kateřina Hovorková, Petr Kučera | 1 komentář

Přidali vám? Zvýšení mzdy už nesebrala inflace

Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o sedm procent. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 4,8 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

23. 5. 2024 | Petra Dlouhá

Kolik dostanete za dovolenou a kdy se ji vyplatí vzít. Kalkulačka

Když si dovolenou správně načasujete, můžete za ni dostat víc, než by byla vaše mzda, kdybyste chodili do práce.

Partners Financial Services