Na nový byt šetří Češi nejdéle v Evropě, ukazuje porovnání

pk | rubrika: Aktuality | 17. 7. 2019

Na koupi nového bytu o rozměrech 70 metrů čtverečních musí Češi vynaložit 11,2 průměrných ročních platů – kdyby neutráceli za nic jiného. Ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi je situace u nás nejhorší. Ukazuje to nejnovější studie Deloitte Property Index 2019. Před rokem to bylo 11,3 průměrných ročních platů, studie vydaná v roce 2017 uváděla 10,9 platů.

Letošní porovnání se zaměřilo na šestnáct států: kromě Česka také Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Dánsko, Francii, Německo, Maďarsko, Itálii, Lotyšsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko a Velkou Británii. Porovnání s výdělky ale obsahuje jenom dvanáct zemí.

V druhé zemi v pořadí, v Lotyšsku, musí lidé na pořízení nového bytu vydat 10,1 ročních platů. Naopak nejsnadněji na byt dosáhnou Portugalci (3,8 ročních platů).

Počet průměrných ročních platů k pořízení nového bytu (70 m2)
Česko11,2
Lotyšsko10,1
Velká Británie  9,4
Chorvatsko 7,9
Polsko 7,5
Maďarsko 7,1
Itálie 6,2
Rakousko 5,7
Německo (nabídková cena) 5,1
Norsko (samostatný dům) 5
Belgie 4
Portugalsko 3,8

„V transakčních cenách dohání Česko západní země. Průměrná cena se v Česku oproti předchozímu období zvýšila o 16,8 procenta. Ceny v Praze dokonce rostly ze všech sledovaných hlavních měst nejvíce. Konkrétně o 22 procent, na 3162 euro za metr čtvereční,“ říká Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

I přes významný růst ale ceny v Česku stále nedosahují úrovně západních zemí a západních měst. Nejdražší zemí se v tomto roce stalo Norsko, kde průměrná transakční cena přesahovala hranici 4000 eur za metr čtvereční. Z hlediska měst je například Paříž nebo Londýn stále téměř čtyřikrát dražší než Praha. Vyšší ceny mají i německá nebo belgická města zahrnutá do letošního vydání Property Indexu.

„Ceny bytů v Česku ženou nahoru zvyšující se stavební náklady, regulační opatření České národní banky a zdlouhavé povolovací procesy. Poptávková horečka však mírně klesá a v letošním roce tak můžeme očekávat určitý pokles prodejů ve všech oblastech. Navzdory tomu zůstává pokles cen spíše nepravděpodobný,“ říká Vojtěch Petrík, senior konzultant v oddělení nemovitostí Deloitte.

„Český bytový fond je v porovnání s Evropou spíše průměrný. Celkem je v Česku téměř pět milionů bytů, z hlediska jejich počtu na tisíc obyvatel se řadíme mezi Norsko a Dánsko. Nejvíce mají jižní státy, konkrétně Portugalsko (579,8 bytů na tisíc obyvatel), nejméně naopak Polsko,“ dodává Hána.

Porovnání se zaměřilo i na výši nájmů. Nejdražší jsou v centru Paříže (27,8 eur za metr čtvereční měsíčně), na druhém a třetím místě jsou norská města Oslo (25,3 eur) a Trondheim (21,3 er). Nejlevnější nájem ze sledovaných měst je v maďarském Debrecínu (6,4 eur). V Praze přijde metr čtvereční na 13,4 eur, v Brně na 9,6 eur a v Ostravě 6,6 eur.

Průměrná sazba českých hypoték na konci loňského roku podle Deloitte oscilovala okolo tří procent a v evropském srovnání se zařadila mezi ty vyšší. Nejnižší sazby byly v Portugalsku (1 %), nejvyšší v Maďarsku (4,5 %).

Přečtěte si také: Za jak dlouho vyděláte na byt v Praze? Napoví nový index

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services