Bydlení dál prudce zdražuje. Český růst je šestý nejrychlejší v EU

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 10. 2019 | 1 komentář

Domy a byty v Česku zdražily v letošním druhém čtvrtletí o 8,7 procenta oproti stejnému období loňského roku. Růst cen je šestý nejvyšší v celé Evropské unii, vyplývá z dnes zveřejněných dat Eurostatu.

Ceny v Česku rostou o trochu méně než v předchozích čtvrtletích. V letošním lednu až březnu stouply meziročně o 9,6 %, v loňském říjnu až prosinci dokonce o 9,9 %. Nejvýraznější zdražení zaznamenali statistici ve druhém čtvrtletí roku 2017, kdy ceny stouply meziročně o 13,3 %.

Růst cen nemovitostí stále nepolevuje, přestože největší boom poptávky máme za sebou a doba nejlevnějších hypoték rovněž skončila. Navzdory silnější bytové výstavbě se nejenom růst cen bytů nezbrzdil, ale ani se nezačal srovnávat nepoměr mezi cenou nového a starého bydlení,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Zdá se, že se v tomto směru zatím nic moc nezmění, i když předpokládáme, že ve druhé polovině roku zmírní tempo růstu cen na zhruba šest procent. K výraznějšímu omezení růstu cen bytů tak nejspíše dojde teprve až v příštím roce,“ dodává Dufek.

Meziroční růst cen nemovitostí ve druhém čtvrtletí 2019

StátZměna
Maďarsko14 %
Lucembursko11,4 %
Chorvatsko10,4 %
Portugalsko10,1 %
Lotyšsko9 %
Česko8,7 %
Nizozemsko8,3 %
Slovensko8,3 %
Polsko8,2 %
Kypr8 %
Rakousko6,7 %
Litva6,6 %
Malta6,2 %
Estonsko5,8 %
Slovinsko5,8 %
Španělsko5,4 %
Německo5,2 %
Bulharsko5 %
Norsko4,8 %
Island4,7 %
průměr EU4,2 %
Francie3,2 %
Belgie3,1 %
Dánsko2,9 %
Irsko2,5 %
Švédsko2,2 %
Rumunsko1,8 %
Velká Británie1,4 %
Finsko0,8 %
Itálie-0,2 %

V letošním druhém čtvrtletí rostly nejvíc v Maďarsku (o 14 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku), Lucembursku, Chorvatsku, Portugalsku, Lotyšsku a Česku.

Jediným členským státem, kde domy a byty aspoň nepatrně zlevnily, je Itálie s meziročním poklesem 0,2 %. „Její dlouhodobé hospodářské problémy ústí do útlumu realitního trhu, ceny bytů zde padají už třetím rokem za sebou,“ připomíná Dufek. Jenom mírné zdražení zaznamenaly Finsko a Velká Británie.

V celé Evropské unii stouply ceny v průměru o 4,2 %. „K růstu cen napomáhají v mnoha zemích především levné peníze, které jednak stimulují poptávku z titulu dostupnějších hypoték. Tu navíc podporuje i výrazně příznivější situace na trhu práce charakterizovaná klesající nezaměstnaností na jedné straně a rostoucí zaměstnaností na straně druhé, která je patrná především v takzvaných nových členských zemích,“ vysvětluje Dufek.

„V eurozóně však nelze zapomenout ani na efekt záporných úrokových sazeb, které nutí část investorů hledat si pro zhodnocení peněz jiné alternativy. Jednou z nich je pak realitní trh s jeho solidním výnosem v podobě nájemného nebo i jen spekulace na další růst cen bydlení,“ dodává ekonom.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services