Ceny bydlení dál prudce rostou. Krize je nesrazila

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 4. 2021 | 13 komentářů
Ceny bydlení dál prudce rostou. Krize je nesrazila

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i v posledním čtvrtletí roku 2020. Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 8,9 procenta, což je společně s Polskem čtvrtý nejrychlejší růst v Evropské unii.

„Růst cen tak nezpomalila ani loňská recese, ani druhá a třetí vlna pandemie,“ shrnuje nová data Petr Dufek, analytik ČSOB.

Rychleji než v Česku rostly ceny bydlení na konci loňského roku v Lucembursku (16,7 %), v Dánsku, (9,8 %) a v Litvě (9,4 %). Naopak mírně meziročně klesly ve Španělsku (-0,8 %) a podle předběžných dat v Maďarsku (-0,7 %). Průměr za celou EU byl 5,7 %. Sousední Německo hlásí růst o 8,1 %, Rakousko o 7,3 % a Slovensko o 7,2 %.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Za posledních pět let byty v České republice zdražily v podstatě o polovinu, a to především v důsledku přetrvávající silné poptávky, s níž zdaleka nedržela krok nabídka. Zatímco zájem o byty a rodinné doby zůstává trvale vysoký, staví se čím dál méně. Fakticky o čtvrtinu méně než před rokem 2009, a to je rozhodně už co říct,“ říká Dufek.

„Poptávka po bytech zůstává naproti tomu nadále silná. Pohání ji levné a dostupné hypotéky, k jejichž atraktivitě přispívá i centrální banka svými komentáři o nutnosti zvyšování úrokových sazeb, a tedy faktickém zdražování peněz. České byty se navíc dostaly do centra pozornosti investorů jako příležitost pro uložení a zhodnocení peněz. A jde nejenom o tuzemské drobné investory, ale i zahraniční fondy, které trh vidí jako atraktivní příležitost z pohledu potenciálních výnosů,“ pokračuje analytik.

Podle Dufka tak není téměř žádná šance na korekci vysokých cen bydlení. „O to větší zájem lze proto očekávat u rekonstrukcí, které jsou pro část populace jedinou šancí, jak si zvýšit standard bydlení,“ odhaduje.

Když porovnáme třetí a čtvrté čtvrtletí roku 2020, stouply ceny nemovitostí k bydlení v Česku o 2,6 %, což byl spolu s Německem pátý nejrychlejší růst v EU. Průměr za celou EU dosahuje 1,3 %.


Nejlevnější byty v Česku

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali několik nabídek.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2021 9:28, L.

Tak to, že je cena nižší než inzerovaná není až tak neobvyklé, "slevička" je při přesvědčování zákazníka normální prostředek. Něco by to mohlo říct až při porovnání, jak se tenhle rozdíl vyvíjel.


Stejně tak prázdné byty jsou (bohužel normální), to nejsou neprodané byty, ale "investiční" byty. Na jednu stranu máme bytů zoufalý nedostatek, na druhou stranu jich dost leží ladem, protože je někteří používají pro uložení a zhodnocení peněz, aniž slouží svému primárnímu účelu.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2021 14:47, Honza

Máte "deprese" pravdu s tou inflací, článek od pana Brůny je dobře napsanej. Díky za něj a je super, že to tentokrát sdílíte i bez určité povýšenosti.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services