Ceny bydlení dál prudce rostou, ukazují nová data

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 7. 2021 | 7 komentářů
Ceny bydlení dál prudce rostou, ukazují nová data

Zdroj: Yuri Hoyda/Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i v prvním čtvrtletí roku 2021. Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 11,9 %, což je čtvrtý nejrychlejší růst v Evropské unii.

„Inflace na realitním trhu nebere konce a naděje, že se růst cen zmírní, zůstává velmi malá. Trend těchto cen totiž nezlomila ani pandemie, ani recese s ní spojená, a proto lze jen těžko očekávat, že se situace může brzy obrátit ve prospěch kupujících,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Rychleji než v Česku rostly ceny bydlení na začátku letošního roku v Lucembursku (17 %), v Dánsku, (15,3 %) a v Litvě (12 %). Naopak meziročně klesly jen na Kypru (-5,8 %). Průměr za celou EU byl 6,1 %. Sousední Německo hlásí růst o 9,4 %, Rakousko o 8,3 % a Slovensko o 2 %.

Když porovnáme poslední čtvrtletí roku 2020 a první čtvrtletí roku 2021, stouply ceny nemovitostí k bydlení v Česku o 4,6 %, což byl čtvrtý nejrychlejší růst v EU. Průměr za celou EU dosahuje 1,7 %.

67 % plus za 6 let

Zdroj: Shutterstock

komentář Petra Dufka, analytika ČSOB

V tuzemsku je realitní trh stále ve vleku silné poptávky a výrazně a dlouhodobě zaostávající nabídky. Sice můžeme vidět první známky oživení bytové výstavby v posledních měsících, avšak zatím jde spíše jen o drobné zvýšení počtu stavěných bytů a rodinných domů, které zdaleka neodpovídá ani situaci v roce 2008.

Výstavbu brzdí nejenom dlouhodobě neřešená byrokracie, která je extrémní i ve světovém měřítku, ale nyní i nedostatek materiálu a chybějící pracovníci. Nemluvě o tom, že na nejvíce napjatém trhu – pražském – se staví méně než loni.

Nízké úrokové sazby – záporné dokonce v zemích EMU – nabádají investory hledat jiná aktiva, a tak se český realitní trh dostal i do pozornosti institucionálních investorů. Když k tomu připočteme i zvýšenou domácí poptávku po bydlení, kterou mohlo ovlivnit (a urychlit) i avizované zvýšení úrokových sazeb, tak tu vzniká rozhodně ne příznivý mix pro zájemce o bydlení.

Jen pro zajímavost, i kdyby ceny bytů ve zbytku roku jen stagnovaly, budou stále v průměru o 8,4 % vyšší než loni. A tak nezbývá než dodat, že v průměru jsou nyní byty dražší o 67 %, než byly v roce 2015. Znamená to za tuto dobu třetí nejrychlejší růst cen bytů v EU, hned po Maďarsku a Lucembursku.

Fotogalerie: Nejmenší byty v Česku. Podívejte se, co je na prodej

Ceny bytů raketově rostou a spolu s nimi i poptávka po těch miniaturních. Pokud ho tvoří jediná místnost, musí mít aspoň 16 metrů čtverečních. Menší jsou proto často kolaudovány jako ateliér, v němž nelze oficiálně bydlet. I tak jdou na dračku. Tady jsou ukázky z dubnové nabídky realitek.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2021 16:39, Zdenek

Rostou, už se to nedá ani číst.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services