Ceny bydlení rekordně rostou. Česko je první v Evropě

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 1. 2022 | 26 komentářů
Ceny bydlení rekordně rostou. Česko je první v Evropě

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i ve třetím čtvrtletí roku 2021. Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 22 %, což je vůbec nejrychlejší růst v Evropské unii. V předešlém čtvrtletí jsme byli s meziročním růstem o 14,5 % v Evropě čtvrtí.

„Za posledních pět let byty v Česku podražily o 76 %, za posledních deset pak na dvojnásobek. Bydlení je tak stále draží a s ohledem na vývoj kupní síly domácností je méně dostupné. Samozřejmě je třeba brát v úvahu, že jde o průměrná čísla za celou zemi, a proto je pravděpodobné, že například situace v Praze nebo v Brně je ještě vyostřenější,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Jen o něco pomaleji než v Česku rostly ceny bydlení ve třetím čtvrtletí roku 2021 v Litvě (18,9 %), Estonsku (17,3 %) a Nizozemsku (16,8 %). Naopak nejpomalejší růst zaznamenaly na Kypru (2,2 %), v Itálii a ve Španělsku (shodně 4,2 %). Průměr za celou EU byl 9,2 %. Sousední Německo hlásí růst o 12 %, Polsko o 8,9 %, Rakousko o 12,9 % a Slovensko o 8 %.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Když porovnáme druhé a třetí čtvrtletí roku 2021, stouply ceny nemovitostí k bydlení v Česku o 7,3 %, což byl také nejrychlejší růst v EU. Průměr za celou unii dosahoval 3,1 %.

Dostupnost vlastního bydlení se nyní zhoršuje kvůli rostoucím cenám nemovitostí i kvůli rostoucím úrokům u hypoték. Roste tak atraktivita nájemního bydlení. Zvláště to platí pro velká města, kde je dostupnost vlastního bydlení nejhorší a naopak nabídka nájemních bytů je tam velká.

Například hypoteční makléř Golem Finance spočítal, že v Praze, kde je dostupnost vlastního bydlení v Česku zdaleka nejhorší, je na pořízení průměrného bytu potřeba 11,65 ročních čistých příjmů průměrné domácnosti. Naproti tomu v Ústeckém kraji stačí 4,09 takových příjmů. Průměr za celou republiku je 8,64. Před pěti lety, na konci roku 2016, jsme byli 5,82 čistého ročního příjmu.

Zdroj: Golem finance

Dostupnost vlastního bydlení - vývoj v čase u průměru za celé Česko a poslední, listopadový výpočet podle krajů.

Napětí roste

Zdroj: Shutterstock

komentář Petra Dufka, analytika ČSOB

Napětí na českém trhu nemovitostí se ve třetím čtvrtletí roku 2021 evidentně dál stupňovalo nehledě na přece jen o něco rychlejší bytovou výstavbu. Jinak už silnou domácí poptávku mohly stimulovat vyhlídky na vyšší úrokové sazby, a tedy i dražší financování nemovitostí.

Na trh navíc přicházejí i zahraniční hráči, kteří mají zájem o investiční byty. Když k tomu připočteme prudký růst cen stavebních materiálů v posledním půlroce, tak asi důvody netřeba dlouze hledat. Nehledě na to, že nejde jen o novou výstavbu, která dlouhodobě zaostává, ale i o zamrzlý trh stávajících nemovitostí.

Predikovat, co přesně se bude dít dál na českém trhu v podstatě v tuto chvíli nejde. Nabídka bytů se sice zvyšuje, stejně jako ovšem i ceny ovlivněné materiálem, energiemi, cenami pozemků a podobně. Vysoké sazby a přísnější pravidla pro hypotéky sice mohou tuzemskou poptávku přibrzdit, avšak přítomnost velkých hráčů budujících bytová portfolia nejspíš zabrání, aby na trhu došlo ke korekci. Jako pravděpodobný se proto jeví další, i když výrazně pomalejší růst cen v letošním roce.

Je nicméně vidět, že byty prudce zdražovaly téměř v celé unii (o 9,2 %). Důvodem byly bezpochyby levné a dostupné peníze, které ECB pumpuje do ekonomiky. Nízké – často dokonce záporné úroky a výnosy dluhopisů – pak nutily investory k hledání příležitostí jinde. A jednu z těch atraktivních nabízel realitní trh. Stačí se podívat třeba i k našim německým sousedům, kde byty podražily o 12 %.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2022 17:24

toje ostuda nasi zemne nejhorsi zlodejsky stat predrazene potraviny energije voda teplo atd jsme ostuda celemu svetu

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 1. 2022 13:46

ano souhlas vlastni bydleni muze mit dnes jenom zlodej

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services