Byty, domy a pozemky dál rekordně zdražují. Nová čísla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2022 | 46 komentářů
Byty, domy a pozemky dál rekordně zdražují. Nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Prudký růst cen nemovitostí v Česku nezpomalil ani v prvním čtvrtletí roku 2022. Naopak: čísla opět překonala rekord. Nejvíc – téměř o čtvrtinu za poslední rok – zdražily pozemky. Ukazují to data HB Indexu, vycházejícího z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

„Tempo růstu zatím nezpomalily ani kroky České národní banky v oblasti úrokových sazeb. Svůj podíl na růstu cen má pravděpodobně malá nabídka nemovitostí, vysoký růst stavebních nákladů, obava z dalšího nárůstu úrokových sazeb a snaha lidí ochránit investicemi do nemovitostí finanční prostředky před pádivou inflací,“ říká Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Byty za letošní leden až březen zdražily meziročně o 20,6 %. Když porovnáme jenom loňské poslední a letošní první čtvrtletí, stouply ceny bytů o 5,4 %. Od roku 2010 zdražily už o více jak dvojnásobek (114 %).

„Tempo nárůstu cen bylo nejvyšší v těch krajích, kde jsou v České republice dlouhodobě byty nejlevnější. Na pražském trhu postupně prodeje zpomalují, i zde ale růst cen atakuje pět procent. Do cen u nových výstaveb se začínají promítat rostoucí stavební náklady, ale také zvyšující se nároky na vybavení novostaveb či vyšší úroveň staveb z hlediska Průkazu energetické náročnosti budov,“ říká Feix.

Zdroj: Hypoteční banka

Ceny rodinných domů byly v letošním prvním čtvrtletí roku o 19,6 % meziročně vyšší, oproti předchozímu čtvrtletí pak vyrostly o 4,7 %. Od roku 2010 zdražily přes čtyři pětiny (90,4 %).

„Lidé mají i nadále největší zájem o rodinné domy, které nepotřebují rekonstrukci, a to kvůli rostoucím stavebním nákladům, které znamenají horší předvídatelnost při plánování rozpočtu. Z důvodu nižších cen zájemci vyhledávají nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst,“ říká Radim Maštalíř, expert pro oblast oceňování majetku v ČSOB.

„Pokud mají lidé zájem o novostavby v developerských projektech, nejčastěji sahají po řadových zástavbách. Celkově jsou však rostoucí ceny a nedostupnost stavebních materiálů velkou přítěží pro stavitele,“ doplňuje Maštalíř.

Zdroj: Hypoteční banka

Pozemky na začátku roku 2022 meziročně zdražily o rekordních 23,7 %, mezičtvrtletně jejich cena rostla o 5,6 %. Od roku 2010 stouply ceny pozemků na podstatně víc než dvojnásobek (o 140,9 %).

„Kategorie pozemků dlouhodobě naráží na limity trhu spojené s nízkou nabídkou i s problematikou zastaralých územních plánů a nedostatečné kapacity inženýrských sítí pro výstavbu. I v této kategorii zaznamenáváme nárůst zájmu o pozemky vzdálené od měst, které jsou lépe cenově dostupné,“ říká Feix.

„Co se týče výstavby v hlavním městě, nově schválený Fond spoluúčasti investorů na rozvoji území má pomoci financovat veřejnou infrastrukturu, na kterou finance města nestačí. V následujících obdobích tak očekáváme nárůst poptávky po pražských parcelách na brownfieldech, které do dnešní doby nebyly pro developery atraktivní z důvodu vysokých nákladů na vybudování základních podmínek pro výstavbu,“ dodává Feix.

Zdroj: Hypoteční banka

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2022 13:06, Jozo

Asi ich ale nekupujú dosť, za 6 mesiacov narástla nabídka bytov na predaj v Prahe o 33%. V celej ČR narástla nabídka o takmer 4% len za posledné tri týždne od zavedenia nových pravidiel na schválenie hypoték. Aspoň podľa realitných portálov v ČR. Viete mi prosím uviesť zdroj ktorý by tvrdil opak?

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2022 10:41

Citace - Hmm / 24.05.2022 10:35

Protože v Česku existuje tolik akcionářů co vlastní akcie v hodnotě několika milionů. Česko je stát kde 95% investuje primárně do cihel a jejich bohactví je odvozeno z dostupné hypotéky.

Tak ve fondech mají 700 miliard. Na účtech 3 biliony, Někdo má, někdo nemá. Ceny bytů rostou, takže stále převyšuje poptávka a ceny jsou nahoru.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services