Nemovitosti ještě zdražovaly, ale obrat už je tu. Nová čísla

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 11. 2022
Nemovitosti ještě zdražovaly, ale obrat už je tu. Nová čísla

Zdroj: Shutterstock

Prudký meziroční růst cen nemovitostí v Česku pokračoval i v letošním třetím čtvrtletí. Tempo zdražování ale kleslo. A u bytů a rodinných domů už je vidět cenová stagnace – důsledek výrazného poklesu prodejů na konci třetího kvartálu.

Ukazují to data HB Indexu, vycházejícího z odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.

Byty za letošní červenec až září zdražily meziročně o 17,6 %, v předchozím čtvrtletí to bylo o 21 %. Když porovnáme jenom druhé a třetí čtvrtletí roku 2022, stouply ceny bytů mezičtvrtletně o 2,1 %. Naposledy byl čtvrtletní růst rychlejší (4,1 % a ještě předtím o 5,4 %). Od roku 2010 zdražily byty o víc jak dvojnásobek (127,5 %).

„Ceny bytů sice ještě vykazovaly v uplynulém čtvrtletí mírný růst, ale na jeho konci už stagnovaly, což se naplno projeví v posledním kvartále 2022,“ očekává Martin Vašek, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Propadl se také objem transakcí s byty. Na poptávku negativně působí zejména vysoké úrokové sazby hypoték. Dá se očekávat, že nabídka bytů bude i nadále převyšovat poptávku a trh se stane trhem kupujících.

„Očekáváme mírné snížení cen především u starších a energeticky náročnějších bytů a odkládání poptávky ze strany klientů. Nabídka bude stále víc převyšovat poptávku. Prodávající budou u nabídky bytů přicházet s řadou zvýhodnění a pobídek, jako jsou například příspěvky na kuchyňskou linku nebo garážové stání zdarma,“ upřesňuje Vašek.

Ceny bytů

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Ceny rodinných domů byly v letošním třetím čtvrtletí o 17,4 % meziročně vyšší, oproti předchozímu čtvrtletí pak vyrostly o 2,6 %. I tady však tempo růstu zpomalilo, když minule HB Index zaznamenal meziroční růst o 19,9 % a mezičtvrtletní o 4,7 %. Od roku 2010 zdražily rodinné domy už na víc jak dvojnásobek (o 104,1 % %).

„Poptávka po rodinných domech v České republice se výrazně propadá. Zájem je jen o menší a levnější rodinné domy s možností topení na tuhá paliva a o novější energeticky úsporné rodinné domy s tepelným čerpadlem,“ říká Vašek.

„Naopak nezájem je o velké rodinné domy bez rekonstrukce nebo o rekreační objekty. Zde se jednoznačně projevuje dopad růstu cen energií. Lidé mají obavy u rodinných domů z vysokých nákladů na bydlení,“ dodává Vašek.

Nejvíce nových domů se staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zvýšený je zájem o mobilní domy, kontejnerové domy a modulární dřevostavby. Přetrvávají problémy s nedostatkem stavebního materiálu a jeho rostoucími cenami, uvádí Hypoteční banka.

Ceny rodinných domů

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Cenový růst se zpomalil také u pozemků, ale mírněji než u bytů nebo rodinných domů. Ve třetím čtvrtletí jejich ceny stouply meziročně o 23,6 %, mezičtvrtletně o 4,8 %. O čtvrtletí dřív to bylo o 24 % a 5,7 %. Od roku 2010 stouply ceny pozemků už o 166,8 %.

„Poptávka zde oproti bytům a rodinným domům neklesla. Nabídku brzdí zastaralé územní plány, rostoucí náklady na zasíťování a zvyšující se poplatky spojené s odvody do obecního rozpočtu. S rostoucí cenou roste zájem o pozemky v lokalitách vzdálenějších od okrajů velkých měst. Projevuje se i zájem i o nestavební pozemky s možností postavit mobilheim,“ komentuje to Vašek.

Ceny pozemků

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Hypoteční banka

Na tyhle vady si dejte pozor

Stavební inspektoři radí, na jaké technické vady si dát pozor při koupi rodinného domu. Prohlédněte si je ve fotogalerii.

Popisky fotek a jejich autory najdete uvnitř galerie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services