Realitka nesmí účtovat pokutu za neuzavření smlouvy, rozhodl soud

Pavel Strnad | rubrika: Co se děje | 19. 10. 2023 | 1 komentář
Až polovina realitních kanceláří má v rezervačních smlouvách ustanovení o smluvní pokutě, když klient nakonec neuzavře kupní smlouvu. Rozhodnutí Nejvyššího soudu by mohlo pomoci tuto praxi zlikvidovat.
Realitka nesmí účtovat pokutu za neuzavření smlouvy, rozhodl soud

Zdroj: Shutterstock

Pokud zájemce o nemovitost, který je spotřebitelem, podepíše rezervační smlouvu s realitkou a prodávajícím, neznamená to automaticky, že musí uzavřít kupní smlouvu. Když se rozhodne nemovitost nekoupit, nemůže mu za to realitka naúčtovat smluvní pokutu.

Přestože to jasně vyplývá ze zákona o realitním zprostředkování, praxe realitních kanceláří ukazuje něco jiného. Až polovina realitních kanceláří takové ustanovení v rezervačních smlouvách doposud měla. Nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu by mohlo pomoci tuto nezákonnou praxi zlikvidovat.

O autorovi

Pavel Strnad advokát Polverini Strnad
Zdroj: AK Polverini Strnad

Pavel Strnad je vedoucím advokátem a zakladatelem AK Polverini Strnad a spolupracuje se společností Právní Ochrana Majetku – P.O.M. s.r.o. Specializuje se na právo nemovitostí a právní ochranu majetku.

Běžný postup při koupi nového bydlení je ten, že zájemce o nemovitost uzavře rezervační smlouvu s realitní kanceláří a majitelem nemovitosti. Její součástí je ale často i ustanovení, že rezervační poplatek se započítává za smluvní pokutu, kterou je zájemce povinen zaplatit, když neuzavře kupní smlouvu.

Pomineme-li fakt, že návrh kupní smlouvy není zpravidla spotřebiteli v době uzavření rezervační smlouvy vůbec předložen a neví tak ani, k podpisu jakého konkrétního dokumentu se vlastně zavazuje, zákon takový postup vysloveně zakazuje. Ve smlouvě s realitní kanceláří totiž nelze sjednat povinnost uzavřít kupní smlouvu. Takové ustanovení by bylo neplatné.

Přitom dle našich zkušeností až polovina realitních kanceláří takovou formulaci v rezervačních smlouvách doposud měla. Upozorňuji však, že vlastník nemovitosti si se zájemcem sankci za neuzavření smlouvy sjednat může.

Ochrana kupujících je takto nastavena i proto, že v době uzavírání rezervace často není k dispozici kupní smlouva, natož její finální znění. Realitní kancelář by navíc ani nemusela mít motivaci, aby byla kupní smlouvu uzavřena.

Setkali jsme se i s případem, kdy nemovitost byla rezervována na jeden měsíc a kupující obdržel návrh kupní smlouvy pouhý den před koncem této lhůty. Nestihl tak ani reagovat. A protože součástí rezervační smlouvy bylo ustanovení, že když nebude během jednoho měsíce uzavřena kupní smlouva, tak se z rezervačního poplatku stává pokuta, realitka odmítala peníze vrátit.

Nezákonnost takového postupu v létě potvrdil i rozsudek Nejvyššího soudu, díky kterému by si většina realitních kanceláří měla dát své smlouvy do souladu se zákonem.

Pokud by přesto klient realitní kanceláře pokutu za neuzavření kupní smlouvy v rezervační smlouvě našel, měl by se proti tomu právně bránit. A samozřejmě využít služeb jiné realitní kanceláře.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services