Drsný způsob, jak legálně zničit spoluvlastníky. Milan Roček o flipování nemovitostí

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 21. 5. 2024 | 3 komentáře
Milan Roček má jako zakladatel a šéf společnosti, která sesbírala největší databázi informací o prodejích nemovitostí v Česku, záviděníhodný přehled o realitním trhu. S Martinem Vlnasem mluvil o flipování nemovitostí – rozmáhající se drsné, ale bohužel legální praktice vykupování podílů na nemovitostech a vydírání ostatních spolumajitelů.
Drsný způsob, jak legálně zničit spoluvlastníky. Milan Roček o flipování nemovitostí
Milan Roček
Zdroj: Tomáš Cetkovský

Prodeje nemovitostí se za poslední dva roky propadly. Vysoké jsou ceny a vysoké byly i úroky hypoték. Jen jedna oblast realitního trhu rostla – ovšem bezprecedentně. Prodej spoluvlastnických podílů, pro který se vžilo z angličtiny označení flipování nemovitostí.

Začalo to po novele občanského zákoníku, která od července roku 2020 zrušila předkupní právo. To mohli uplatnit ostatní spoluvlastníci, pokud se jeden z nich rozhodl prodat svůj podíl na nemovitosti.

Zákonodárci tehdy chtěli řešit případy, kdy měl někdo byt se sklepem nebo garážovým stáním, ale nemohl je prakticky společně prodat, protože se o garáž nebo sklep okamžitě přihlásil někdo ze sousedů – jako spoluvlastník bytového domu měl předkupní právo.

Uvolnění však vytvořilo i příležitost pro spekulanty. Začali vyhledávat spolumajitele nemovitostí, kteří jsou ochotní svůj díl prodat. Klidně i pod tržní cenou (která se ostatně u podílu jen obtížně stanovuje), hlavně když to bude rychle a nejlíp hotově. K tomu dochází zejména tehdy, když mezi spoluvlastníky nepanují úplně dobré vztahy nebo když se jeden z nich ocitne ve finanční tísni a potřebuje rychle peníze. Pro spekulanta ideální konstelace. Když se prodávajícímu hodí každá koruna, flipeři mu ji dopřejou, než zaschne podpis na smlouvě.

Zbývající podílníky pak čeká probuzení do nové reality. Jednoho krásného dne u dveří zvoní nový spolumajitel, ukáže smlouvu a jde si na svá procenta nemovitosti složit zavazadla. Případně oznamuje, že se do jeho podílu bude stěhovat jeho dobrý kamarád, který je momentálně v nouzi. Má na to právo, byt je částečně jeho.

Jak takové příběhy končí?

Dost často se volá policie, podávají žaloby – anebo spolumajitelé podíl od flipera vykoupí. Samozřejmě za výrazně vyšší cenu, než kupoval on. Easy money, když na to máte žaludek a obchodní talent.

Když nemáte peníze, nabídne fliper jiné skvělé řešení. Spolumajitelé prodají své podíly jemu. Tak se ho zbavíte jednou provždy. Ovšem očekává slevu, protože kdo by kupoval nemovitost s nezvaným hostem.

O flipování nemovitostí jsme si povídali s Milanem Ročkem, zakladatelem a šéfem společnosti Dataligence, která sesbírala největší databázi informací o prodejích nemovitostí v Česku. Mimo jiné se dozvíte:

  • Proč se flipování nemovitostí tolik rozšířilo?
  • Jak problém vyřešit? Co by měli udělat politici a jak se můžou bránit majitelé?
  • Jak vzpomíná na začátky hypoték v Česku?

Martin Vlnas

Autor článku Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od roku 2009 byl editorem... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+173
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services