Ceny bytů opět rostou. Zlevnění už nečekejte, radí bankéři

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 21. 5. 2024
Ceny bytů opět rostou. Zlevnění už nečekejte, radí bankéři

Zdroj: Yuri Hoyda/Shutterstock

Situace na trhu bydlení v Česku se obrací. Ceny bytů i rodinných domů se opět začínají zvyšovat a následují stejný trend u stavebních pozemků. Ukazuje to ČSOB Index bydlení, který vychází z reálných odhadů tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti skupiny ČSOB. 

Ceny bytů stouply během letošního prvního čtvrtletí o 0,3 procenta v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku. Je to sice mírný růst, přesto jde o zlom oproti několika předchozím čtvrtletím, kdy ceny klesaly. Rostou také ceny rodinných domů (o 1,1 procenta v porovnání s předchozím čtvrtletím) a pozemků (mezičtvrtletně o 0,7 procenta). 

Období poklesu cen nemovitostí definitivně za námi, myslí si Martin Vašek, šéf ČSOB Hypoteční banky. „Lidem, kteří uvažují nad pořízením vlastního bydlení, nelze v současné situaci doporučit nic jiného, než své rozhodnutí neodkládat. Podmínky financování se zlepšují a ceny nemovitostí v naprosté většině regionů už klesat nebudou, právě naopak. Navíc realitní trh v jarních měsících obecně oživuje, takže i z tohoto pohledu lze očekávat růst poptávky,“ říká.

Byty zdražují, ale jsou levnější než před rokem

Přestože ceny bytů v Česku otočily několikaletý trend poklesu, stále jsou v průměru o 3,1 procenta nižší než před rokem. Bankéři z ČSOB nicméně očekávají, že do konce roku se i meziroční porovnání dostane do plusových hodnot. V porovnání se začátkem roku 2010 jsou ceny víc než dvojnásobné, ukazuje index. 

Ceny bytů vývoj

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: ČSOB Index bydlení

Nejrychleji v současné době rostou ceny bytů v Olomouckém a Jihomoravském kraji a také v Praze. Pouze ve dvou krajích – Pardubickém a Středočeském – ještě klesly, ale už jen velmi mírně.

Na trhu novostaveb se cenová hladina stabilizovala. Poskytování individuálních slev zákazníkům postupně ustupuje a naopak se u nových projektů objevují první nárůsty cen. Oživení poptávky na trhu s novými byty je nejzřetelnější v Praze a v Brně, vyplývá z indexu. 

Také nabídka starších bytů je stabilní. Největší zájem je aktuálně o větší byty v kategorii rodinného bydlení, tedy 3+1 a 3+kk zejména v panelových domech, kde se naplno projevuje odložená poptávka po vlastním bydlení a rychleji rostou i ceny.

Naopak ceny malometrážních bytů stagnují, což podle ČSOB ukazuje nedostupnost bydlení pro mladou generaci a přesun části zájemců do nájemního bydlení. Průměrná prodejní doba bytů se mírně zkrátila na 4,2 měsíce.  

„Oživení trhu bydlení je vidět i na meziročním nárůstu prodejů, který se ustálil na 17 procentech. Například v Ústeckém kraji, kde nižší ceny lákají zejména investory, ale vidíme ještě prudší nárůst prodejů přes 30 procent,“ říká Martin Vašek.

Rodinné domy: zájem o energeticky úsporné bydlení 

Ceny rodinných domů podle indexu stoupají už tři čtvrtletí po sobě a také meziroční změna se dostala do plusových hodnot. V porovnání s rokem 2010 jsou ceny víc než dvojnásobné.

Ceny rodinných domů vývoj

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: ČSOB Index bydlení

Meziroční nárůst objemu prodejů dosahuje přes 30 procent. Oproti období let 2018 až 2022 se ale stále prodává méně domů, takže trh má pořád kam růst, věří Vašek. Evidentní je i nezájem kupujících o energeticky náročné domy. 

Nejvíc se na začátku roku stavěly rodinné domy ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zřetelný je také pozitivní dopad stabilizace cen stavebních materiálů. 

Poptávka po pozemcích převyšuje nabídku 

Pozemky podle indexu stabilně rostou – ke konci března byly ceny o čtyři procenta vyšší než před rokem. Od roku 2010 zdražily už na trojnásobek.

Ceny pozemků vývoj

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: ČSOB Index bydlení

S ohledem na velkou poptávku nečeká ČSOB v dohledné době obrat v tomto vývoji.

„S rostoucí cenou se zvyšuje zájem i o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst. Už dávno nejde jen o Středočeský kraj a okolí Brna. Nabídku navíc bohužel mnohdy brzdí zastaralé územní plány a nedostatečná infrastruktura,“ upřesňuje Vašek.  

Hledáte výhodnou hypotéku? Poradíme!

Porovnáme hypoteční úvěry a pomůžeme vám vybrat ten nejvýhodnější. Ať refinancujete, nebo potřebujete nový úvěr.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services