Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 5. 7. 2024
Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.
Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Zdroj: Shutterstock

Úschova peněz se využívá často například při koupi nemovitosti. Kupující složí prostřednictvím třetí osoby (schovatele) požadovanou částku na určený bankovní účet.

Prodávající by tak měl mít jistotu, že po dokončení prodeje požadované peníze dostane. A kupující zase předpokládá, že o peníze nepřijde v případě, když k transakci nakonec nedojde.

Peníze jsou odeslány prodejci ve chvíli, kdy je nemovitost přepsána v katastru nemovitostí na nového vlastníka.  

Úschovu peněz nabízejí nejčastěji advokáti a notáři. A právě notářská komora nyní upravila systém pro správu uložených peněz.  

„Náš nový systém pro sledování pohybu uschované peněžní částky opustil po několika měsících testovací prostředí a vstoupí do reálného provozu. Všem, kdo požadují nejvyšší stupeň zabezpečení při převodech kupní ceny, poskytneme systém kontroly, který bude smluvní strany informovat o jakýchkoliv pohybech na účtu včetně například připsání úroků,“ vysvětluje prezident Notářské komory Radim Neubauer. 

Od srpna tak bude systém zasílat SMS, e-maily a datové zprávy při pohybech na účtu jak těm, kteří peníze k notáři složili, tak těm, kteří je mají obdržet. Dosavadní systém, kdy pohyby na úschovních účtech jednotliví notáři zadávali ručně, bude nahrazen automatickou komunikací s bankou UniCredit, která na systému spolupracuje. 

Podle komory se zřejmě v budoucnu budou postupně přidávat i další banky, teď je ale spolupráce nastavená jen s UniCredit Bank a drtivá většina notářů využívá právě účty této banky. Každá úschova peněz přitom musí mít svůj vlastní účet.  

„Nový systém zabezpečení funguje tak, že všechny transakce na účtech pro notářské úschovy jsou povinně notifikovány bankou a všechny úschovní účty jsou na základě přímé komunikace s bankou povinně registrovány u Notářské komory,“ doplňuje Neubauer. 

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Dodává, že v případě nesrovnalostí začne komora věc hned řešit. „Pokud by byly prostředky neoprávněně odeslány na jiný účet, bude možné je ve spolupráci s orgány veřejné moci posléze zadržet,“ pokračuje Neubauer. 

Uložené peníze nejsou u advokátů ani notářů pro případ zpronevěry pojištěny. 

Úschovu kupní ceny mohou nabízet vedle nich i samotné banky, například při hypotečním uvěru, který slouží k pořízení nemovitosti. A také realitní makléři při splnění zákonných podmínek. I soudní exekutoři v případech, kdy úschova souvisí s exekučním nebo soudním řízením.  

Za úschovu peněz klienti platí – většinou nejméně u advokátů, kde se poplatek pohybuje v řádech tisícikorun, ceny jsou smluvní. U notářů jsou poplatky vyšší, cenu totiž určuje notářský tarif a je odstupňován podle výše uschované částky, nejméně však 1000 Kč, a to takto: 

  • z prvních 100 000 Kč 1,2 %, (např. ze 100 000 Kč odměna 1200 Kč) 
  • z přebývající částky až do 500 000 Kč 0,6 %, (např. z 500 000 Kč je odměna 3600 Kč - tedy 1200 korun za 100 tisíc + 2400 korun za 400 tisíc) 
  • z přebývající částky až do 1 000 000 Kč 0,4 %, (např. z 1 000 000 Kč odměna 5600 Kč - tedy 3600 korun za první půlmilion + 2000 za druhý půlmilion) 
  • z přebývající částky až do 10 000 000 Kč 0,2 %, (např. z 10 000 000 Kč odměna 23 600 Kč). 

„Ale pokud notář přijme peníze do úschovy v souvislosti s notářským zápisem o právním jednání, který sepsal, tedy jestliže například sepisoval kupní smlouvu, jeho odměna činí jednu desetinu ceny vypočtené podle tarifu, sleva pro klienta tedy činí 90 procent,“ doplňuje k tarifu mluvčí komory Petr Tošek.

Ročně se v Česku prodá zhruba 80 tisíc domů a bytů. A drtivá většina těchto transakcí se řeší právě uložením peněz prostřednictvím třetích osob.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

10. 6. 2024 | Petr Kielar

Levnější než hypotéka. Porovnali jsme úvěry ze stavebního spoření

Úrokové sazby hypoték klesají, ale stále se drží nad pěti procenty. Úvěry poskytované bez zajištění nemovitostí jsou ještě dražší – kolem 6,5 %. V této situaci získávají na atraktivitě... celý článek

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

7. 6. 2024 | Olga Skalková

Zlevňování hypoték se zastavilo, ukazují čísla z bank

Dostupnost hypotečních úvěrů v Česku se moc nelepší. Průměrná nabídková sazba v bankách od února stagnuje.

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

28. 5. 2024 | Olga Skalková

Zájem o hypotéky pro mladé roste. Zrušení limitu pomohlo, hlásí banky

Bankám letos rostou podíly hypoték na 90 procent hodnoty nemovitosti. Zrušení příjmové regulace jim přivádí víc mladých klientů.

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Partners Financial Services