Vše, co jste chtěli vědět o cashback portálech a báli jste se zeptat

PR článek | rubrika: Když se řekne | 15. 5. 2016 | 1 komentář
Online nakupování dobylo české domácnosti. S připojením k internetu 24/7 a téměř neomezenými možnostmi si lidé zvykli nakupovat všechno možné od elektroniky po potraviny, aniž by opustili pohodlí domova. A s novým trendem cashbacku se jim z jejich nákupů navíc vrátí část peněz zpět do kapsy.
Vše, co jste chtěli vědět o cashback portálech a báli jste se zeptat

Cashback na český trh přišel ze zahraničí a pomalu a jistě získává na oblibě u českých spotřebitelů. Obezřetné uživatele internetu většinou při prvním seznámení s touto novinkou napadá totéž: „Není to podvod?” Věřte, že není – jednoduše a logicky funguje po celém světě.  V čem tento jednoduchý princip spočívá?

Opožděná sleva na zboží

Cashback doslova znamená „peníze zpět”. Když si nakoupíte zboží skrze cashbackový portál, po krátké době vám vrátí několik procent z platby jako odměnu. Teoreticky tak získáváte dodatečnou slevu na zakoupené produkty. Prakticky vám na účtu postupně cinkají mince s tím, jak nakupujete a jak vám daný portál připisuje odměny.

Kde se ty peníze berou?

Říkáte si, kdo tuhle vaši slevu má na starosti? Představte si tento princip jako propojení tří stran - na jedné zákazník, na druhé cashbackový portál, na třetí konkrétní e-shop (např. Mall.cz, ZOOT, AliExpress,...). Zákazník přejde do konkrétního obchodu skrze tento portál, na němž je zaregistrovaný, a objedná si zboží. Obchod zaplatí portálu provizi za přivedení zákazníka. Tuto provizi poté cashbackový portál dělí mezi sebe a konkrétního zákazníka. 

Na českém trhu aktuálně působí dva až tři cashback portály, největší cashback odměny podle průzkumu nabízí cashback portál Tipli.cz, který podle provozovatele garantuje trvalou nabídku nejlepších podmínek na trhu

Nejvíce vyděláte na Tipli

Výše odměn se různí podle konkrétního portálu a podle konkrétního obchodu, v němž nakupujete. Může se pohybovat až do 25 %, a to i v závislosti na kategorii zboží. Například nákupem přes portál Tipli.cz v obchodu Mall.cz můžete pořídit obuv s cashbackem 8 % a hodinky s 5% cashbackem.

Liší se také hranice, od níž si můžete nechat na bankovní účet vyplatit odměny z vašich nákupů. U některých portálů tak můžete učinit již od 1 Kč, u jiných musíte čekat, až našetříte i několik stovek.

Další bonusy

Cashbackové portály mezi sebou soupeří, a tak se můžete od většiny z nich dočkat i dalších výhod. Například bonusu za registraci či doporučení dalšího aktivního uživatele. Bonus vlastní výhradně těmto portálům jsou rozšíření do vyhledávačů (například pro Chrome nebo Firefox). Ty vás při návštěvě e-shopů, které jsou na seznamu partnerů nějakého cashbackového portálu, upozorní na výši možné odměny. Za jejich instalaci do svého prohlížeče můžete dostat malou odměnu navíc. 

E-shopy, které dobře znáte

Elektronika, oblečení, kosmetika, ale i bankovní a pojišťovací společnosti, cestovní kanceláře a slevové servery. Cashbackové portály spolupracují s drtivou většinu e-shopů na českém internetovém trhu. Pokud nakupujete i na slovenských eshopech, na Slovensku je nabídka cashback portálů menší. Mezi dvěmi hlavními hráči je slovenská verze cashack portálu Tipli.sk.

Od běžných online nákupů se tento princip téměř neodlišuje - pouze se do svého oblíbeného obchodu necháte přesměrovat přes cashback portál. E-shop je vizuálně i nabídkově stále stejný. Nákupní proces se také nijak nemění. E-shop díky komunikaci serverů a tomu, že jste na něj přešli jiným způsobem, cashbackový portál zaznamená váš nákup a zařídí, že za něj dostanete část peněz zpět. Od zákazníků není kromě návštěvy cashback portálu vyžadována jiná aktivita pro získání odměny za nákupy v e-shopech.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services