Test dětských opalovacích krémů: Jeden nekupujte, propadl

jih | rubrika: Aktuality | 13. 6. 2019

Většina dětských opalovacích krémů chrání tak, jak slibuje na obalu. Ukazují to výsledky testu spotřebitelské organizace dTest. Ze zkoušek však zároveň vyšlo varování před jedním konkrétním výrobkem. 

Opalovací mléko ve spreji Nubian Kids 50 při zkouškách ochrany zcela propadlo. „Ačkoliv by se podle evropského doporučení měla jeho ochrana proti UVB záření pohybovat v rozmezí 50 až 59,5, laboratoř zjistila pouhých 6,3. Přípravek neuspěl ani ve zkoušce ochrany proti UVA paprskům. Před oběma typy záření poskytuje místo vysoké pouze nízkou ochranu – rodiče proto před jeho koupí důrazně varujeme. Kvůli výrazně nižší ochraně přípravku Nubian Kids 50 jsme podali podnět k prošetření České obchodní inspekci,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Do testu bylo zařazeno 14 opalovacích krémů. Všechny další kromě zmíněného Nubianu skutečně poskytují takovou ochranu proti záření, jakou výrobci deklarují na etiketách.

Může se hodit: Kdy se vyplatí vzít dovolenou? Kalkulačka náhrady mzdy

Kromě laboratorních zkoušek ochranného faktoru hodnotil dTest i kosmetické vlastnosti přípravků a informace uváděné na obalu. O výsledné známce rozhodovala také přítomnost nežádoucích látek a alergenů.

Tři přípravky obsahovaly endokrinní disruptory, které mohou mít z dlouhodobého hlediska negativní vliv na fungování hormonálního systému. V případě některých se navíc jedná o látky toxické pro korály, řasy a fytoplankton. Spreje Uriage Bariésun Kids 50+, Chicco Spray Solare a Nubian Kids 50 obsahovaly shodně po jednom z disruptorů, konkrétně ethylhexyl methoxycinnammate.

Hlavním cílem testu bylo změřit, jak účinné jsou dětské opalovací přípravky v ochraně před UVA a UVB paprsky. Oba dva typy ultrafialového záření mají dopad na imunitní systém a mohou se podílet na zvýšení rizika vzniku rakovinného bujení kůže.

„Děti mají tenčí a zranitelnější pokožku než dospělí; spálení v dětském věku může mít celoživotní zdravotní následky. Ochrana dětské kůže před škodlivými ultrafialovými paprsky slunečního záření je proto velmi důležitá,“ zdůrazňuje Kristýna Kuncová z dTestu.

Kompletní výsledky najdete na webu dTestu a v červnovém vydání časopisu dTest.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services