Benzin a nafta před létem výrazně zlevňují

pk | rubrika: Aktuality | 20. 6. 2019

Pohonné hmoty v Česku zlevňují. Za uplynulý týden klesla průměrná cena benzinu Natural 95 o 27 haléřů na 33,28 koruny za litr, nafta zlevnila v průměru o 18 haléřů na 32,35 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Nejdražší benzin teď kupují řidiči na Vysočině – litr stojí v průměru 33,83 Kč. Nejdražší nafta je v Praze, kde litr přijde na 33,06 Kč. Nejlevněji tankují řidiči v Jihočeském kraji – benzin v průměru za 32,88 Kč, naftu za 31,83 Kč.

Ceny stoupaly od letošního února, k obratu došlo na začátku června. „A navzdory nadcházející vrcholné motoristické sezóně bude pokles cen v červnu ještě pokračovat,“ očekává Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Czech Fund.

Ceny budou podle něj klesat také ve vyhledávaných dovolenkových destinacích, takže na řadě míst letos čeští řidiči podle dat Evropské komise zaplatí méně než loni (v přepočtu na koruny). „Jedná se například o Řecko či Slovinsko. V některých zemích ale bude dráže než loni, třeba v Maďarsku nebo Polsku. Polsko společně s Bulharskem ale i letos představují země v dojezdové vzdálenosti od ČR s vůbec nejlevnějšími pohonnými hmotami, na opačném pólu je tradičně třeba Itálie,“ dodává Kovanda.

Průměrná cena benzinu a nafty v Česku za poslední rok podle CCS.

„Pohonné hmoty zlevňují v podstatné části Evropy kvůli propadu cen ropy na světovém trhu. Od druhé poloviny letošního dubna ropa zlevnila o bezmála šestnáct procent. Důvodem je vyostření napětí v mezinárodních obchodních vztazích a související obava z celosvětového ekonomického útlumu,“ vysvětluje Kovanda.

„Jediné, co může řidičům kazit radost, je vývoj kurzu koruny vůči dolaru. Koruna za poslední týden vůči americké měně oslabila o 25 haléřů na kurz 22,87 CZK/USD, což povede ke zdražování dovozu do České republiky,“ upozorňuje Štěpán Křeček, ekonom společnosti BHS.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services