Zdražování benzinu se odkládá. Řidičům pomůže měnová válka

pk | rubrika: Aktuality | 8. 8. 2019

Pohonné hmoty v Česku od minulé středy nepatrně zlevnily. Průměrná cena benzinu Natural 95 klesla o tři haléře na 32,86 koruny za litr, cena nafty o jediný haléř na 31,98 koruny. Vyplývá to ze statistik společnosti CCS.

Nejlevněji tankují řidiči v Jihočeském kraji – za litr benzinu platí v průměru 32,36 Kč, za naftu 31,38 Kč. Naopak nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze – litr benzinu v průměru za 33,27 Kč, litr nafty za 32,55 Kč.

Nepotvrdily se tak obavy, že během druhé poloviny prázdnin dojde k mírnému zdražování. „Řidiči se ho teď obávat nemusí,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

„Houstnoucí strach mezinárodních investorů z táhlé nejen obchodní, ale také měnové války mezi USA a Čínou je vede k přeskupování investic. Zbavují se těch rizikovějších, investují naopak do takzvaných bezpečných útočišť. Ropa je obětí tohoto jejich jednání. Její cena se včera propadla nejníže od počátku letošního roku,“ vysvětluje Kovanda.

„Zlevňování pohonných hmot v Česku sice částečně brání poměrně slabá úroveň koruny vůči dolaru, avšak pokud se rychle a nečekaně nerozjasní světový ekonomický výhled či pokud těžaři překvapivě hbitě nezasáhnou ve prospěch vyšších cen ropy, lze výraznější zlevňování pohonných hmot v Česku čekat ještě během měsíce srpna. V příštím týdnu pohonné hmoty v ČR zlevní zhruba o pět haléřů na litr,“ předpovídá Kovanda.

Vývoj průměrné ceny benzinu a nafty v Česku za poslední rok. Zdroj: CCS

„Trumpova obchodní válka proti Číně může vrátit íránskou ropu na světové trhy. Peking by jako jednu z forem odplaty mohl obnovit nákupy ropy z Íránu a tím podpořit tamní ekonomiku,“ říká Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BHS.

Vyhrocení obchodních válek snižuje poptávku po ropě a vede k prudkému propadu její ceny. „Bank of America či Merill Lynch odhadují, že Čína by jako odplatu mohla začít nakupovat íránskou ropu, na kterou Spojené státy uvalily sankce. To by na trh vrátilo až 1,5 milionu barelů ropy denně. V důsledku tohoto vývoje by se její cena mohla propadnout o 20 až 30 dolarů za barel,“ dodává Křeček.

Češi a svět: Kolik benzinu si koupíte za průměrnou mzdu? Porovnání států

Projděte si: Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Na dovolenou vlastním autem vyjeďte z Česka s plnou nádrží. V Itálii si připlatíte až osm korun za litr benzinu. Naopak kdybyste měli cestu kolem Lucemburska, neváhejte a zastavte se.

Kde natankovat na dovolenou? Porovnání cen benzinu a nafty v Evropě

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services