IKEA míří do regionů, otevře sedm výdejních míst

pk | rubrika: Aktuality | 21. 1. 2020 | 3 komentáře

Obchodní řetězec IKEA letos v Česku otevře výdejní místa v sedmi krajských městech: Plzni, Liberci, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Zlíně a Karlových Varech. Na dnešním setkání s novináři to oznámilo vedení tuzemské pobočky švédského prodejce nábytku a bytových doplňků.

Půjde jenom o výdejní místa, jejichž provoz zajistí externí partner. IKEA tedy v krajských městech neplánuje otevřít své klasické prodejny. Firma ještě v roce 2012 zvažovala otevřít obchodní dům v Plzni a mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, tyto plány pak ale zrušila. Dál má tedy prodejny na pražském Zličíně a Černém Mostě, v Brně a v Ostravě.

Výdejní místa budou cenově dostupnou alternativou k transportní službě, řekla Federica Barberis, obchodní ředitelka IKEA pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Od konce loňského října sice firma začala doručovat zboží z e-shopu za jednotnou cenu 300 korun, pokud hmotnost celé objednávky nepřekročí 30 kilogramů, jinak je ale dovoz drahý – oproti standardním e-shopům totiž cena roste s tím, kolik utratíte.

U pražských obchodních domů na Černém Mostě a Zličíně mají také letos vzniknout schránky na vyzvedávání zboží. Šest schránek různých velikostí bude dostupných nepřetržitě – tedy nezávisle na otevírací době prodejny.

Na nákupy?

Nová pravidla mají už v příštím roce prodloužit život spotřebičů a ušetřit peníze spotřebitelů. Na rozsáhlejší vylepšení si ale ještě počkáme.

Právo na opravu se blíží. Za spotřebiče můžete ušetřit tisíce


Řetězce Pepco a Kik dostanou novou konkurenci.

Do Česka vstoupí dva nové diskontní řetězce


Obchodníci na krátkou dobu skokově zdraží, aby pak mohli lákat na větší slevu. EU chce, aby se k zákazníkům chovali férověji.

Triky Mountfieldu mají skončit. Pravidla pro slevy zpřísní

Nová výdejní místa vycházejí vstříc rostoucímu zájmu o online objednávky. Prodeje prostřednictvím e-shopu IKEA meziročně stouply o 36 procent, přičemž průměrný nákup tam dosáhl 9186 korun oproti 1745 korunám v obchodním domě.

Na konci ledna spustí IKEA nový responzivní web (se snadným prohlížením z mobilu) s vylepšeným vyhledáváním.

IKEA se chce dál soustředit na ochranu životního prostředí a takzvanou udržitelnost, do roku 2030 plánuje být „plně cirkulární společností“.

„Všechny nové výrobky od začátku vyvíjíme tak, aby bylo možné je upravit, opětovně použít, opravit, znovu prodat a recyklovat, čímž vzniká co nejméně odpadu,“ říká Vladimír Víšek, regionální manažer pro trvalou udržitelnost.

Pražské obchodní domy začnou také s testováním kávové sedliny při vývoji nových produktů nebo otestují službu pronájmu nábytku pro firmy.

„Chceme zákazníky podporovat po celou dobu životnosti jejich nábytku, ať už jde o udržení perfektního stavu výrobku, potřebu náhradního dílu nebo když chtějí poslat nábytek dál jeho opětovným prodejem či darováním. V této oblasti již máme službu Druhý život nábytku, kde zákazník může zpětně prodat nepotřebný nábytek IKEA. Do budoucna hledáme další služby nebo iniciativy,“ dodává Víšek.

Tržby IKEA v Česku stouply v uplynulém finančním roce (od září 2018 do srpna 2019) o 6,3 % na 10,7 miliardy korun. Zisk stoupl o zhruba 41 procent na 1,2 miliardy korun. IKEA má v Česku 1876 zaměstnanců.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services