Otevřeme další obchody a sportoviště, ale zpřísníme pravidla, rozhodla vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 4. 2020 | 2 komentáře

Vláda od úterý povolí sportovní aktivity rekreačního charakteru, pokud jde o individuální – ne kolektivní – činnosti. V provozu můžou být venkovní sportoviště, ne vnitřek objektů. Provozovatel nesmí umožnit přístup ani do společných zařízení jako jsou společné šatny nebo sprchy.

„Současně umožníme pohyb těchto osob i bez roušek – za podmínky dodržování aspoň dvoumetrového odstupu,“ řekl po jednání vlády její místopředseda Karel Havlíček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy.

„Pokud tedy někdo pojede v přírodě na kole nebo třeba poběží v lese, nemusí mít roušku, uvnitř města mezi lidmi však ano,“ vysvětlil Havlíček.

Od úterý se zároveň můžou otevřít provozovny pro sběr a výkup surovin včetně kompostáren.

Od čtvrtka můžou pro veřejnost fungovat i hobby markety, prodejny stavebnin, železářství nebo prodejny a servis jízdních kol. K rozšíření o další typy prodejen v tomto týdnu nedojde, oznámil Havlíček.

Současně ale dochází ke zpřísnění pravidel pro pohyb lidí uvnitř provozoven. A to nejenom v těch, které se v tomto týdnu nově otevřou, ale i v těch, které mohly mít otevřeno i v předchozích dnech – tedy včetně prodejen potravin a podobně.

Všichni zákazníci musí být od čtvrtka minimálně dva metry od sebe, pokud nepůjde o rodinné příslušníky nebo lidi, kteří při nakupování potřebují pomoc. U vchodu musí být dezinfekční prostředky, povinné bude také použití rukavic, dodal Havlíček.

Návod od vlády. Klikněte pro zvětšení.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

koronavir, koronavirus, nákupy

A tohle už jste četli?

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných řetězců v Česku. Potvrzuje to nové porovnání spotřebitelského časopisu dTest.

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

17. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

Plánovaný konec řetězce Electro World a jeho přechod pod dříve konkurenční Datart se blíží. Vyplývá to z informací, které Electro World poslal registrovaným zákazníkům a zveřejnil na... celý článek

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services