Ceny rostou víc, než se čekalo. Inflace je vysoko nad 3 %

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 8. 2020 | 5 komentářů
Ceny rostou víc, než se čekalo. Inflace je vysoko nad 3 %

Překvapení? (ilustrační foto: Shutterstock)

Spotřebitelské ceny vzrostly v červenci proti červnu o 0,4 %. Meziroční inflace stoupla na 3,4 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v červnu. Oznámil to Český statistický úřad.

Dubnová očekávání analytiků, podle nichž inflace v následujících měsících klesne pod 3 % a koncem roku se přiblíží 2 %, se tak zatím nenaplňují.

„Ceny v červenci byly vyšší, než kdokoli čekal,“ říká analytik Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin. Připomíná, že s rychlejším poklesem cen počítala při svých posledních zasedáních i Česká národní banka.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly podle statistiků v červenci největší vliv ceny alkoholických nápojů a tabáku. Jsou vyšší o 10,5 % (lihoviny o 10,6 %, tabákové výrobky o 13,8 %).

Druhý nejvyšší vliv měly ceny potravin a nealkoholických nápojů – meziročně vyšší o 3,4 %. Výrazně dražší než před rokem je ovoce (o 22,8 %). Ceny uzenin jsou výš o 10,3 %, stejně jako cukru. Ceny vajec stouply o 9,4 %, mouky o 6,8 %, vepřového masa o 5 %. Meziročně klesly ceny zeleniny – o 5 %, přičemž brambory zlevnily o 13,3 %.

V oblasti bydlení stouply ceny elektřiny meziročně o 7,6 %%, nájemného z bytu o 2,8 %, vodného o 1,7 %, stočného o 1,5 % a zemního plynu o 0,4 %. Celkově je bydlení dražší o 2,9 % než před rokem.

Ceny stravovacích služeb stouply o 5,6 %, naopak dál zlevňují ceny poštovních a telekomunikačních služeb (o 3,9 %) a dopravy (o 0,6 %, přičemž pohonné hmoty a oleje jsou levnější o 14,4 %).

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních dvanáct měsíců proti průměru předchozích dvanácti měsíců byla v červenci 3,2 %.

Zdroj: ING, ČSÚ

Meziměsíčně – tedy v porovnání s letošním červnem – přispělo k vyšší inflaci hlavně sezónní zdražení rekreačních služeb a postupný návrat pohonných hmot k vyšším cenám.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Ekonom ČSOB Petr Dufek čeká, že do konce letošního roku se inflace vrátí pod tři procenta a už na začátku příštího nejspíše spadne pod dvouprocentní cíl ČNB.

„Nejistotu z pohledu dalšího vývoje představuje vývoj obchodních marží. Jestli obchodníci a poskytovatelé služeb půjdou cestou zlevňování, aby přilákali zákazníky, nebo budou skluz ve službách řešit vyššími cenami, není v tuto chvíli příliš jasné. Na druhou stranu silnější koruna vytváří prostor pro nižší ceny dováženého zboží, respektive dál zlevňuje nakupování v zahraničních e-shopech,“ říká Dufek.

„Po zdražování tabákových výrobků a tvrdého alkoholu přijde výrazné zdražení piva. Pivovary jsou nuceny reagovat na vysokou inflaci v české ekonomice a nepříznivé dopady pandemie koronaviru,“ očekává Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS. Pravděpodobně ani víno nezůstane pozadu.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek připomíná, že nad 3% hranicí zůstává meziroční inflace už tři čtvrtě roku – s výjimkou května, kdy došlo k propadu cen pohonných hmot. „Za tímto vývojem nestojí jeden zásadní faktor, ale řada drobnějších. To dává předpoklad, že vzedmutá cenová hladina neustoupí v nejbližší době a prognózy, kdy se tak konečně stane, se posouvají. Stále předpokládáme, že na konci letoška bude inflace pod 3 %, zřejmě ale jen o kousek,“ dodává Sobíšek.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

A tohle už jste četli?

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services