Otravné hovory poznají na první pohled. Slováci mají nové pravidlo

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 28. 8. 2022
Otravné hovory poznají na první pohled. Slováci mají nové pravidlo

Zdroj: Shutterstock

Otravné marketingové hovory netrápí jen Čechy. Zatímco u nás jsme letos dali stopku všem firmám, kterým volaný nedá vysloveně souhlas, na Slovensku jdou jinou cestou. Že půjde o obchodní nabídku, poznají hned z telefonního čísla.

Na to, že volá někdo s marketingovou nabídkou, má Slováky upozornit speciální předvolba (0)888. Lidé tak budou vědět, že je po případném zvednutí telefonu čeká obchodní nabídka a že jí snadno předejdou tím, když telefon prostě nezvednou. 

O přípravě takzvaného národního číslovacího plánu, jehož součástí jsou i speciální předvolby telefonních čísel, informoval slovenský Úrad pro reguláciu elektronických komunikácií letos v červnu. Jeho zavedení měl v plánu na srpen, termín se ale nakonec posouvá na září. Do té doby tak můžou firmy volat z jakýchkoliv čísel.

Opatření navazuje na zákon o elektronických komunikacích. Ten platí od letošního února, a jak upozorňuje například web Zive.sk, marketingové obvolávání lidí fakticky nechal vstát z mrtvých. K marketingovému telefonátu totiž firmy musely mít na Slovensku od loňského června předchozí souhlas volajícího. S novým zákonem, tedy od února, můžou firmy znovu volat prakticky komukoliv, a to i na náhodně generovaná čísla a bez předchozího souhlasu. Jedinou podmínkou je, že musí volat živý člověk, a ne automat.

Jeřáb
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Zvedli byste to?

Od otravných telefonátů může Slovákům pomoci seznam, který regulátor připravuje. Na něj se bude moct připsat každý, kdo nebude mít vůbec zájem o to, aby ho firmy s nabídkami kontaktovaly. Pokud se někde nezadrhne legislativní příprava, seznam bude fungovat od listopadu.

„Slovensko se v regulaci telemarketingu vydalo výrazně odlišnou cestou, z části i proto, že transpozice evropského kodexu u nich byla pozdější než u nás a už nebylo možno pro velký tlak veřejnosti vyčkávat s úpravou, která by pomohla spotřebitelům,“ komentovala slovenský postup mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Tereza Meravá s tím, že u nás se nic podobného neplánuje.

Na slovenský způsob řešení nevyžádaných marketingových hovorů upozornil v tomto týdnu na Twitteru Lukáš Zelený, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu. Web Peníze.cz se ho zeptal, jestli bude podobné zpřísnění prosazovat i v Česku. Odpověď zatím bohužel nepřišla.

V Česku od července novela zákona o elektronických komunikacích zakazuje marketingové hovory bez předchozího souhlasu. A z toho, že za červenec si lidé na nevyžádané telefonické nabídky stěžovali víckrát než loni za celý rok, prý plyne, že novela, která jim měla zatnout tipec, funguje:

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services