Volání a data v Česku zůstávají mezi nejdražšími v Evropě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 12. 12. 2022
Volání a data v Česku zůstávají mezi nejdražšími v Evropě

Zdroj: Shutterstock

Češi dál platí za volání a data jedny z nejvyšších cen v Evropě. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zaměřil na činnost Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

„Aukce kmitočtů rádiového spektra, kterou ČTÚ uspořádal v roce 2020, nenaplnila očekávání. Měla mj. vést ke snížení ceny mobilních dat a ke zvýšení konkurence na trhu. Ceny volání a mobilních dat v ČR byly i v roce 2021 jedny z nejvyšších v Evropě a o kmitočty se bez výrazného soutěžení rozdělili tři stávající velcí operátoři,“ shrnuje mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

Ze srovnání cen, které NKÚ vypracoval, například vyplývá, že zatímco v Polsku, Německu a Rakousku cena balíčku obsahujícího 100 volání (188 minut) a 2 GB dat činila v roce 2021 v průměru 338 korun měsíčně, zákazníky v ČR stál stejný balíček 1151 Kč. Vyšší cena (o 17 Kč) byla už jen v Maďarsku.

Úřad ceny přepočítal na paritu kupní síly a na koruny. To znamená, že se nerovnají nominálním cenám, které si operátoři v jednotlivých zemích účtují, ale jsou přepočítány s ohledem na úroveň mezd v jednotlivých zemích.

Zdroj: NKÚ

Cenová hladina mobilních dat a volání v EU v roce 2021. Průměrné ceny balíčků mobilních operátorů ve vybraných státech v roce 2021 (v Kč na paritu kupní síly za měsíc).

Například balíček neomezeného volání a 5 GB dat stál podle tohoto srovnání v roce 2021 v Česku průměrných 1255 korun. Na Slovensku to bylo 1010 korun a třeba v Německu 527 korun. Dražší než v Česku byl balíček ze zkoumaných zemí jen v Norsku (1617 korun), Švýcarsku (1662 korun), Lucembursku (1087 korun), Maďarsku (1931 korun) a v Řecku (2289 korun).

Ceny pro různé balíčky v jednotlivých zemích si můžete porovnat v interaktivní mapě na webu NKÚ.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services