Potraviny po roce a půl zlevnily. Nová čísla o inflaci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 5. 2023
Potraviny po roce a půl zlevnily. Nová čísla o inflaci

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny v dubnu klesly v porovnání s březnem o 0,2 %. K mírnému poklesu meziměsíční inflace pomohlo hlavně snížení cen potravin a nealkoholických nápojů, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Například vejce zlevnila oproti březnu o 12,9 %, polotučné trvanlivé mléko o 12,3 %, zelenina o 5 %, cukr o 4 %, oleje a tuky o 2,6 %, nealkoholické nápoje o 2,3 %, drůbež o 1,5 % a uzeniny o 0,9 %. Cena vína je o 3,1 % nižší než v březnu, lihovin o 3 %.

Naopak cena brambor byla v dubnu o 12,5 % vyšší než v březnu, vepřového masa o 1,9 %. Zboží a služby pro běžnou údržbu domácnosti jsou dražší o 3,7 %. Ceny ubytovacích služeb stouply meziměsíčně o 2,2 % a ceny stravovacích služeb o 0,7 %

„Dubnový vývoj spotřebitelských cen byl výrazně ovlivněn cenami potravin. Ty v meziročním porovnání zmírnily růst na zhruba 17 % a oproti březnu dokonce klesly. Byl to jejich první meziměsíční pokles od října 2021,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 12,7 %, což bylo o 2,3 procentního bodu méně než v březnu. Například cukr byl v dubnu dražší o 60,9 % než před rokem (v březnu o 97,6 %), vejce o 41,2 % (v březnu o 75,5 %), polotučné trvanlivé mléko o 19,2 % (v březnu o 45,2 %), zelenina o 18,3 % (v březnu o 29,9 %), maso o 12,7 % (v březnu o 22,7 %), oleje a tuky o 10,5 % (v březnu o 16,1 %), mouka o 6,3 % (v březnu o 32,6 %).

Zemní plyn je meziročně dražší o 53,1 %, tuhá paliva o 47,6 %, teplo a teplá voda o 40,9 %, stočné o 30,3 %, elektřina o 24,8 %, vodné o 16,3 %, výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu o 14,2 %, nájemné z bytu o 6,9 %. Ceny dovolených s komplexními službami jsou o 20 % vyšší než před rokem, ceny stravovacích služeb o 17,6 % a ceny ubytovacích služeb o 17,4 %. Zlevnily hlavně pohonné hmoty – meziročně o 16,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v dubnu 16,2 % (v březnu 16,4 %).

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

„Tempo zdražování sice zpomaluje, ale málo. O zlevňování nemůže být řeč. Stále jsme na dvouciferném meziročním růstu. Vláda a ČNB se obviňují navzájem, kdo více může za inflaci v ČR, ale výsledek je, že ani nejnižší nezaměstnanost v celé EU, která navíc dál klesá, nestačí tlumit obavy lidí. Spotřebitelé utrácejí stále méně než před rokem, což podlamuje nohy tržbám maloobchodníků a na vině jsou stále robustně rostoucí ceny,“ komentuje to Tomáš Volf, hlavní analytik finanční skupiny Citfin.

„I kdyby ČNB na nějakém ze svých dalších zasedání zvedla základní sazbu ze 7 % na 7,25 %, s inflací se prakticky nic nestane. Spotřebitelská inflace bude v dalších měsících klesat z jiného důvodu –  tím je vyšší srovnávací základna v loňském roce. Loni v létě ceny rostly o více než 17 %, takže letošní míra zdražování by mohla nakonec celkově klesnout pod 10 %,“ dodává Volf.

Hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek zdůrazňuje, že meziroční inflace klesá zejména díky vysokému srovnávacímu základu z loňského roku. „Konkrétně se projevuje především u potravin, které loni v dubnu v podstatě skokově zdražily, i nákladů na bydlení. Samozřejmě pozitivní efekt mělo i dubnové zlevnění některých položek spotřebitelského koše,“ říká.

Pokles inflace byl podle Dufka rychlejší, než předpokládal trh i centrální banka. Co čekat dál? „Inflace bude klesat i v následujících měsících a už na začátku léta může být jednociferná. Na dohled inflačního cíle se může dostat v podstatě už na začátku příštího roku, což by mělo centrální banku k zachování – nikoliv zvyšování – úrokových sazeb,“ očekává Dufek.

Inflace by podle něj mohla klesat ještě rychleji, protože nákladové podmínky se v Česku zlepšují. „Pozitivně se vyvíjí cena zemního plynu v Evropě (je dokonce o přibližně 63 procent levnější než loni), prudce poklesly námořní tarify a příznivý obrat signalizují i některé ceny výrobců. Když k tomu připočteme tlak slabé poptávky, kterou každý měsíc potvrzují čísla z maloobchodu, cesta k nižší inflaci je vydlážděná. Jde jen o to, jak rychle po ní prodejci půjdou,“ říká Dufek.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services