Čtvrtina Čechů zná obchodníka, který přestal brát karty

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 6. 9. 2023 | 1 komentář
Čtvrtina Čechů zná obchodníka, který přestal brát karty

Zdroj: Shutterstock/Jean-Marc Richard

Víc bankomatů v místech, kde se lidé pohybují, by uvítalo 45 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK pro společnost Euronet, provozovatele bankomatů.

Ve srovnání se stejným průzkumem z května roku 2022 se dostupnost bankomatů výrazně nezlepšila – tehdy zájem o rozšíření bankomatů projevilo 50 procent respondentů.

Červnový průzkum také potvrdil, že potřeba hotovosti v Česku roste. Letos denně využívá hotovost třetina lidí, zatímco loni to byla čtvrtina. Aspoň jednou týdně zaplatí něco hotově 94 procent lidí.

Za nárůst používání hotovosti prý může neochota některých obchodníků přijímat karty. Celkem 59 procent dotázaných uvedlo, že se občas setká s tím, že chce v obchodě nebo za službu zaplatit platební kartou, jenže berou jenom hotovost. Oproti loňskému roku je to nárůst o šest procentních bodů.

Problém s obchodníky, kteří nepřijímají karty, mají častěji lidé z menších měst. Pokud ho chtějí vyřešit výběrem hotovosti, 37 procent z nich prý tuto možnost v okolí nemá.

„Celkem čtvrtina lidí se také setkala s případem, kdy v obchodě přestali přijímat karty. Problém s obchody, které najednou nepřijímají karty, uvádějí častěji obyvatelé Moravy, a to ve 32 procentech. Téměř polovina lidí, kteří uvedli tento problém v posledním roce, deklaruje, že u sebe obvykle nosí dostatek hotovosti, a 34 procent se snaží najít bankomat, aby si mohli hotovost obstarat. Pouze 20 procent odejde k jinému obchodníkovi, který karty přijímá,“ říká Ondřej Kozák z Euronetu.

Mezi další důvody, proč lidé platí hotově, patří podle průzkumu potřeba rozměnit si, zvyk nebo větší kontrola nad tím, kolik člověk utrácí. Nejčastěji spontánně uváděným důvodem je platba drobné částky.

Zpátky do minulosti

Zdroj: KB

Před třiceti lety začal fungovat první online bankomat v Česku. Brzy přišly platební karty, které fungovaly i v cizině. A pak se s nimi dokonce dalo platit v některých obchodech. Máme vzpomínky i fotky.

I tohle jsou devadesátky. První bankomat má narozeniny

Devětadvacet procent lidí tvrdí, že když potřebují hotovost, z domova to k bankomatu mají daleko. Nejhorší dostupnost uváděli nepřekvapivě respondenti z obcí do tisíce obyvatel, kde by byl bankomat nejvíc potřeba. Právě tam obchodnici a restaurace často karty nepřijímají s odůvodněním, že se jim to nevyplatí. V dochozí vzdálenosti tam má bankomat podle průzkumu pouze 22 procent lidí. V obcích s tisícem až pěti tisíci obyvateli je to 42 procent lidí.

Přesto rozšiřování bankomatů do malých obcí brzdí omezená poptávka. Pokud nejsou v místech s vyšším turistickým provozem, je provoz bankomatu prodělečný. Provozovatel sítě bankomatů Euronet tvrdí, že řešením by bylo, kdyby provoz bankomatu částečně sponzorovaly obce. To ale není běžné.

Případně by podle Ondřeje Kozáka z Euronetu bankomaty do takových obcí mohl dostat extra poplatek, takzvané surcharge fee, který by si provozovatel bankomatu za výběr mohl účtovat. Jde o poplatek, který znají Češi při výběr z některých bankomatů v zahraničí a který provozovatelé bankomatů v Česku účtují majitelům zahraničních karet.

„Mohla by to být cesta, jak dostat bankomaty do malých obcí. Pravidla karetních asociací Visa a Mastercard však účtování tohoto poplatku Čechům při výběru v Česku neumožňují,“ říká Kozák. Společnost Euronet provozuje 650 bankomatů a má tak po České spořitelně, ČSOB a Komerční bance čtvrtou největší síť v Česku. 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services