Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 7. 2024
Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Zdroj: Moneta Money Bank

Online směnárna Monety nově funguje nepřetržitě, tedy v režimu 24/7. Dříve ji lidé mohli využít jen v pracovní dny od 8 do 17 hodin.

Klientům s běžným účtem umožňuje získat eura či dolary za kurz, který se blíží nejlepším kamenným směnárnám nebo aplikacím jako Revolut. Zájemce před samotnou směnou vidí aktuální kurz, který se průběžně mění podle vývoje na finančních trzích.

Eura nebo dolary, které si přes online směnárnu vymění, pak klientovi zůstanou na jeho účtu v příslušné měně. Cizoměnový účet mu banka automaticky založí v rámci první směny. Bez poplatku je nejen využití směnárny, ale i založení a vedení souvisejícího účtu. Zdarma je také poskytnutí platební karty – fyzické nebo virtuální – v dané měně.

„Online směnárnu ocení klienti i na dovolené. Pokud si převedou finanční prostředky z běžného na cizoměnový účet a budou při platbách využívat kartu, kterou k němu zdarma získají, automaticky tak zaplatí v místní měně bez dalších poplatků,“ vysvětluje výhody Artur Galstyan, senior manažer produktového týmu Deposits & Cards v Monetě.

Kurz v online směnárně Monety je výrazně lepší než klasický přepočet, který banka používá při zahraniční platbě běžnou kartou ke korunovému účtu – ten naopak dlouhodobě patří k nejhorším na trhu.

Stejně jako u podobných služeb konkurenčních bank nebo internetových i kamenných směnáren pak záleží na vývoji kurzu v dalších dnech: včasná směna „do zásoby“ se může ukázat jako výhodná – když se tržní kurz v dalších dnech zhorší, klient už má peníze za předchozí lepší kurz. A naopak: při zlepšení tržního kurzu by se vyplatilo počkat.

Online směnárnu od Monety lze využívat opakovaně – nemá stanovený maximální počet směn za měsíc nebo za den. Nemá ani měsíční nebo denní limit pro převáděnou částku. Jediným omezením je minimální částka ke směně: vždy aspoň dva tisíce korun.

Směnárna je dostupná v mobilní aplikaci Smart Banka i v internetovém bankovnictví. Pod současným názvem ji Moneta Money Bank spustila na podzim 2019, navázala na předchozí službu FX Money dostupnou jen v internetovém bankovnictví.

Služba je dostupná také ve variantě pro podnikatele a firmy – jejich účty nabízejí přístup nejen ke směně eur nebo amerických dolarů, ale také britských liber, švýcarských franků, polských zlotých, maďarských forintů nebo rumunských leu

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Například dnes po poledni si mohl klient s běžným účtem Tom Plus vyměnit v online směnárně Monety koruny za eura v kurzu 25,67. Ten je sice horší, než ve stejné chvíli nabízel Revolut (25,47) nebo nejlepší kamenné směnárny (přibližně 25,50 až 25,60), ale lepší než kurz Monety pro transakce kartou ke korunovému účtu (26,24). Klienti s prémiovým účtem Gold můžou v online směnárně Monety nově dosáhnout ještě na výhodnější kurz než s účtem Tom – o kolik je výhodnější, však banka neupřesnila.

Podobnou službu nabízí vedle fintechových aplikací také Raiffeisenbank a od letošního léta nově i ČSOB. Stejně jako Revolut jsou k dispozici nepřetržitě (proti výkyvům kurzů o víkendech, kdy jsou finanční trhy zavřené, se všichni provozovatelé jistí pevně stanoveným kurzem nebo příplatkem).

Online směnárna Raiffeisenbank nabízela ve stejný čas výhodnější kurz než Moneta (25,56 Kč za euro). Má ale horní limit 40 tisíc korun měsíčně. A především není standardně bez poplatku. Za online směnárnu chce Raiffeisenbank měsíční paušál 39 korun za měsíc (lze si ji aktivovat a znovu vypnout jen na měsíce, kdy ji potřebujete). Noví klienti, kteří si založí nebo přejdou na placený Aktivní účet, teď směnárnu dostanou dočasně na rok zdarma. Účet v cizí měně – potřebný k využití směnárny – je zdarma jen u Aktivního a Exkluzivního účtu, zatímco u Chytrého účtu se platí paušál 29 korun měsíčně (kromě měsíců, kdy na něm není žádný pohyb nebo kdy je na něm méně než ekvivalent 100 korun).

E-směnárnu letos v létě spustila ve své bankovní aplikaci také ČSOB. Na rozdíl od konkurence ale neláká na výhodnější kurz než při standardním převodu – dnes po poledni to bylo 26,09 Kč za euro. Vedení cizoměnového účtu, který je k využití e-směnárny potřeba, je bez poplatku jen u prémiového účtu ČSOB Premium, u běžného účtu Plus konto přijde každá cizoměnová složka na 25 korun měsíčně.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,440+0,07 Kč
Americký dolar23,453+0,09 Kč
Britská libra30,298+0,12 Kč
Švýcarský frank26,480+0,27 Kč
Turecká lira71,361+0,40 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

23. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely z trhu stáhnout celou řadu výrobků včetně hraček nebo jídla. Podívejte se, jestli je nemáte ve... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Víc než BMW nebo Apple. Vyznáte se v nejslavnějších značkách?

20. 7. 2024 | Gabriel Pleska

Víc než BMW nebo Apple. Vyznáte se v nejslavnějších značkách?

Jsou všední značky. Jsou značky slavné a prestižní – jako Apple, BMW nebo Louis Vuitton. A pak jsou superznačky. Značky, co byly tak silné, že po nich pojmenováváme celou třídu výrobků.... celý článek

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných řetězců v Česku. Potvrzuje to nové porovnání spotřebitelského časopisu dTest.

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

17. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

Plánovaný konec řetězce Electro World a jeho přechod pod dříve konkurenční Datart se blíží. Vyplývá to z informací, které Electro World poslal registrovaným zákazníkům a zveřejnil na... celý článek

Partners Financial Services