Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Ivana Sladkovská | rubrika: Co se děje | 14. 5. 2024
Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka za to doma sbírá jednu pokutu za druhou, vyšplhaly se až ke stovkám milionů korun.
Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Zdroj: Shuttestock

Slováci i Češi si na domácích produktech zakládají, pokud jde ale o výhodné nabídky, drží se často hesla „nekup to za ty peníze“.

Hlavně Češi se na sociálních sítích chlubí vozíky plnýmí jídla z Polska, přičemž si chváli i jejich kvalitu a chuť. Cena jim vyhovuje i přesto, že tam skončilo období nulové DPH na potraviny a došlo k mírnému zdražení.

Otázkou je, zda, podobně jako do Polska, začnou Češi brzy vyrážet za výhodnějšími nákupy také na Slovensko. Na český trh se totiž Biedronka proslulá nízkými cenami zatím nechystá. Na Slovensku ale plánuje otevřít první obchody už koncem letošního roku, myslí si Ján Bilinský, předseda představenstva COOP Jednota Slovensko.

Slováci se na příchod polské Biedronky těší, kromě cen je lákají i nové pracovní možnosti. Ve vlně nadšení ale trochu zaniká fakt, že v Polsku jde o relativně problémovou firmu, píše web Peniaze.sk.

Biedronka nedávno dostala od polského úřadu na ochranu spotřebitele obří pokutu ve výši 60 milionů zlotých, tedy v přepočtu téměř 350 milionů korun. A není to první sankce, která Biedronce od úřadů přistála. Ani ta nejvyšší.

Pokutu pro řetězec potvrdil i odvolací soud. Jak doplňuje server WirtualneMedia, obchodník celé roky označoval ovoce a zeleninu za domácí, polské produkty. Česnek přitom pocházel ze Španělska, okurky z Ukrajiny nebo mrkev z Belgie.

Král vysokých pokut

V období mezi lety 2019 a 2021 provedli inspektoři úřadu rozsáhlou kontrolu v 263 prodejnách Biedronky, která je populární v celém Polsku. Výsledky byly alarmující, až v 73 z nich byly zjištěny nedostatky, které nejenže nebyly ojedinělé, ale podle vyjádření šéfa antimonopolního úřadu Tomasze Chróstneho šlo o „systémové a dlouhodobé" porušování předpisů.

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Tato zjištění narazila na odpor ze strany majitele řetězce, portugalské skupiny Jerónimo Martins Polska. Firma ostře reagovala na způsob, jakým inspekce důkazy získala. Podle vyjádření zástupců skupiny byly shromážděny nespravedlivě a jejich kvalita a úplnost „vyvolávají vážné výhrady“.

Za roky působení v Polsku Biedronka stihla posbírat řadu pokut – od těch za porušování pracovních podmínek, za agresivní kampaň nebo špatnou kvalitu až po žloutenkou kontaminované jahody, které se nelegálně dostaly až do školní jídelny ve slovenské Krásne nad Kysucou.

V březnu letošního roku totiž vydaly polské úřady varování před jahodami, které mohly být kontaminované virem hepatitidy A. Ovoce pocházelo z Maroka, do Polska je dovezla španělská firma a skončily na pultech řetězce Biedronka. Odtud si našly cestu i na Slovensko. Noviny.sk tehdy informovaly, že jahody z této šarže nakoupila od dodavatele základní škola a ovoce rozdávala dětem ke školnímu obědu.

Klamání na cenovkách a noční SMS o Lidlu

Jahody se žloutenkou jsou poměrně čerstvou kauzou podobně jako zmíněná pokuta za chybné označení původu zeleniny. V únoru pak informovala polská média o dalším pochybení. Řetězec uváděl v regálech jiné ceny než na pokladně. V Polsku, podobně jako v Česku a na Slovensku, jde o klamavou obchodní praktiku.

Web DlaHandlu.pl dodává, že už v roce 2020 měl majitel Biedronky na krku megapokutu za uvádění rozdílných cen. Regulátor mu tehdy udělil sankci 115 milionů zlotých, což je víc než 655 milionů korun.

Úskalí srovnávacích kampaní

Foto: Shutterstock

Lidl ve svých kampaních hojně využívá srovnávací reklamu. Je to v pořádku?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Přešlapy se ale týkají i marketingových aktivit. Jak podotkl slovenský server Trend, věrnostní program Moja Biedronka je pro zákazníky obtěžující. Marketingové SMS jim totiž chodily i v nočních hodinách, přičemž Biedronka v každé zprávě avizovala, že je levnější než její největší konkurent, německý Lidl. Toto prohlášení si koneckonců dal polský řetězec i na billboardy.

Pro úplnost je nutné dodat, že ani Lidl v tom není nevinně. Porovnávací cenovou válku s Biedronkou v Polsku rozjel on a během své reklamní kampaně použil obrat „vítězství 3:0 nad Biedronkou“. O podobných praktikách Lidlu v Česku psala redakce Peníze.cz zde: Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny.

Polský Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele na kampaň Biedronky nakonec reagoval strohým konstatováním, že zákazníci souhlasili s přijímáním SMS v rámci podmínek věrnostního programu. Biedronka následně svým zákazníkům vzkázala, že je do věrnostního programu nikdo nenutí a klidně si můžou nechat výhodné nabídky ujít.

Rok 2020 byl jinak pro tento řetězec co do pokut opravdu plodný. Biedronka tehdy čelila i obvinění, že profitovala na úkor svých dodavatelů. Výrobky měla prodávat se slevou a dodavatele o tom informovat až dodatečně, tedy po převzetí a zaplacení zboží. Za tento postup byl řetězec pokutovaný sumou 163 milionů eur.

Stávka zaměstnanců hrozí i dnes

Na další skandál pak upozornil slovenský web Aktuality.sk. Zaměstnanci řetězce sepsali petici za lepší pracovní podmínky. Čtyři tisíce pracovníků v ní žádají zvýšení mezd, nárůst počtu zaměstnanců v obchodech a zavedení prémií pro obsluhu masových pultů. Odboráři ale poukazují i na problém s nedostatečnými příplatky za práci o nedělích a svátcích, kde by měli zaměstnanci dostávat stoprocentní mzdové zvýhodnění. Situaci prošetřuje i Národní inspektorát práce, který provedl kontroly na prodejnách Biedronky v polském městě Elbląg.

Biedronka v reakci na petici prostřednictvím Katarzyny Strugalské, ředitelky pro pracovní vztahy, uvedla, že žádosti zaměstnanců jsou založené na neúplných nebo dokonce nesprávných informacích. Poukázala na to, že Biedronka jako první zvýšila platy už v lednu letošního roku o přibližně 17 procent, což je podstatně víc než u konkurence, kde navýšení nepřekročilo 10 procent.

Před příchodem Biedronky vládne euforie

Jak uvedl Bilinský, předseda představenstva slovenského COOP, pro slovenský deník Pravda, příchod Biedronky na slovenský trh má dobrou i špatnou stránku.

„Biedronka nepochybně na Slovensko přijde. Podle toho, jak se chová, zřejmě koncem tohoto roku nebo celkem jistě začátkem příštího. Otázka je, co všechno se na trhu změní. Obávám se, že vzhledem k tomu, jaké má Biedronka zastoupení polských výrobků na trhu v Polsku, přinese tento řetězec ještě větší tlak na slovenské výrobce potravin,“ uvedl Bilinský.

Řetězce na Slovensku pociťují tlak i ze strany tamní vlády, která už připravuje legislativu, která by, jednoduše řečeno, zakázala obchodníkům prodávat stejné potraviny za vyšší ceny než na ostatních trzích. 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana  Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services