Shein má problém kvůli škodlivé chemii. Toxické bylo oblečení i obuv

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 7. 6. 2024
Shein má problém kvůli škodlivé chemii. Toxické bylo oblečení i obuv

Zdroj: Shutterstock

Oblečení a doplňky, které prodával čínský e-shop s levnou módou Shein, obsahovaly vysoké množství takzvaných věčných chemikálií, tedy karcinogenních látek.

Odhalil to test vybraného oblečení, tašek nebo pásků provedený u e-shopu na jihokorejském trhu. Přesný postup testování však tamní úřady nezveřejnily.

Analýza nicméně potvrdila zejména přítomnost flatátů a formaldehydu, napsal britský deník Daily Mail. Rizikové látky přitom obsahovalo i zboží pro děti. 

Věčné chemikálie podle některých výzkumů mohou podporovat zdravotní problémy jako vyšší hladina cholesterolu v krvi, nižší porodní hmotnost nebo snížená reakce na vakcíny a některé infekce. Děti jsou přitom na chemii obecně citlivější, do těla se tyto toxické látky mohou dostat skrz kůži až do krve.

Některé výrobky od Shein podle jihokoreských úřadů překročily bezpečnostní limit na obsah věčných chemikálií i ve stonásobcích. Konkrétně třeba zkoumaný pár bot v rámci kontroly překročil limit celkem 428krát, zatímco tři batohy 153krát. Úřady v Soulu následně nařídily stažení výrobků z prodeje.

Shein s centrálou v Singapuru působí na globálním trhu už od roku 2008 a rychle roste. Evropská komise e-shop vede na seznamu velkých prodejců, kteří mají přes 45 milionů uživatelů měsíčně, a musí být tedy sledování podle zákona o digitálních službách. Mezi hlavní konkurenty gigantu Shein patří kontroverzní e-shop Temu nebo Aliexpress.

Shein na výsledky testů reagoval prohlášením, že bezpečnost svých produktů bere „velmi vážně“. „Naši dodavatelé jsou povinni dodržovat námi zavedené kontroly a standardy, zároveň spolupracujeme s nezávislými mezinárodními agentury pro testování..., ty pravidelně provádějí testy, aby zjistily, zda dodavatelé bezpečnostní standardy dodržují,“ řekl mluvčí e-shopu uvedl pro agenturu AFP.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Shein podle svých slov v loňském roce provedl na 400 tisíc bezpečnostních testů týkajících se obsahu chemických látek.

Není to poprvé, co se ve zboží, které Shein prodával, našel vysoký obsah toxických látek. Daily Mail připomíná, že organizace Greenpeace už v roce 2022 provedla podobný test.

Aktivisté tehdy na webu Shein v Rakousku, Německu, Itálii, Španělsku a Švýcarsku nakoupili 42 produktů včetně oblečení a obuvi pro muže, ženy i děti. Výrobky následně poslali do nezávislé laboratoře k chemické analýze. I tehdy se potvrdil vysoký obsah flatátů v obuvi a formaldehydu v dětských šatech.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services