Největší e-shopy v Česku. Nový žebříček podle tržeb

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 18. 6. 2024
Největší e-shopy v Česku. Nový žebříček podle tržeb

Zdroj: Shutterstock

Největším e-shopem v Česku podle výše tržeb zůstává Alza, která podle odhadu webu CzechCrunch loni v tuzemsku prodala zboží za téměř 27 miliard korun. Druhý online supermarket Rohlík přesáhl hranici deseti miliard korun, ke které se zdola přiblížil prodejce elektroniky Datart na třetím místě.

Rohlík s Datartem tak předběhly Mall, který utržil přes osm miliard a propadl se z druhého na čtvrté místo. Na pátém místě je Lidl, jenž dosáhl na čtyřmiliardové tržby, aniž by na internetu prodával potraviny. Zároveň meziročně přeskočil klesajícího elektrospecialistu CZC. Do první desítky největších hráčů se probojovaly také prodejce parfémů a kosmetiky Notino, supermarket Tesco i nábytkářská Ikea.

Nováčkem je původem polské Allegro, které se svým online tržištěm do Česka vstoupilo loni a zároveň hodně investovalo do marketingových kampaní. Právě pod jeho křídla patří i Mall a CZC.

Pro někoho možná překvapivě se do seznamu nedostalo čínské tržiště Temu. Velké kampaně na sociálních sítích totiž rozběhlo a postupně navyšovalo až během předvánoční sezony, podle analýzy mu to na zařazení do žebříčku za rok 2023 nestačilo.

Největší e-shopy v Česku podle tržeb

pořadí, e-shopodhad tržeb za rok 2023
1. Alza26,6 mld. Kč
2. Rohlik10,3 mld. Kč
3. Datart9,7 mld. Kč
4. Mall8,5 mld. Kč
5. Lidl-shop4,2 mld. Kč
6. CZC4,1 mld. Kč
7. Notino4 mld. Kč
8. Allegro3,9 mld. Kč
9. Tesco3 mld. Kč
10. Ikea3 mld. Kč
11. Košík2,9 mld. Kč
12. Apple2,5 mld. Kč
13. Dr. Max2,5 mld. Kč
14. Shein2,1 mld. Kč
15. Tesla2 mld. Kč
16. Sportisimo2 mld. Kč
17. T.S. Bohemia2 mld. Kč
18. Zalando1,9 mld. Kč
19. Amazon1,8 mld. Kč
20. Benu1,6 mld. Kč
Zdroj: CzechCrunch

Stovka největších e-shopů loni prodala zboží dohromady za téměř 144 miliard korun, zatímco celý trh dosáhl objemu 185 miliard korun. Na trhu působí přibližně padesát tisíc obchodníků, v drtivé většině jde ale jen o malé hráče – průměrná výše ročních tržeb se pohybuje na úrovni dvou milionů korun, medián dokonce pouze kolem 250 tisíc (střední hodnota, kdy polovina e-shopů prodala víc a polovina míň).

„V žebříčku pracujeme s definicí e-shopu zaměřeného na běžné koncové zákazníky, který prodává fyzické zboží. To znamená, že do žebříčku kvůli tomu nepatří Makro Distribuce, což je nepochybně obří hráč, avšak zaměřený čistě jen na firemní zákazníky,“ vysvětluje CzechCrunch. Stejně tak tuto definici nesplňují ani prodejci služeb – například České dráhy, jež online prodají jízdenky za miliardy, Slevomat zaměřený na zážitky a cestování nebo Foodora pro doručování jídla.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

„Pořadí stovky největších internetových prodejců vzniká na základě expertní metodiky, veřejných zdrojů, získaných informací i konzultací s předními odborníky z e-commerce trhu,“ píše CzechCrunch. Na žebříčku spolupracuje s analytickou společností BizMachine. Výběr e-shopů konzultoval také s Asociací pro elektronickou komerci (APEK) a nákupním rádcem Heureka.

Autoři vycházejí z veřejně dostupných dat včetně účetních závěrek či dalších medializovaných informací. Mezi další datové zdroje patří ukazatele jako návštěvnost webů a její vývoj, pozice ve vyhledávačích či například vývoj počtů recenzí e-shopů i prodávaných produktů. E-shopy jsou seřazené podle výše tržeb online čistě v České republice, zahraniční trhy se nepočítají.

Žebříček je kvalifikovaným odhadem, a měl by proto být brán informativně, zdůrazňují jeho autoři. Firmy často přesné statistiky a data nekomunikují či nekomentují, oproti reálnému stavu tak může dojít k odchylkám.

Kompletní žebříček Top 100 e-shopů – včetně filtrování podle kategorií – najdete na webu CzechCrunch.cz.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Partners Financial Services