Finanční správa vydraží zabavené MacBooky a iPhony. Zájem je obří

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 1. 7. 2024
Finanční správa vydraží zabavené MacBooky a iPhony. Zájem je obří

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa spustí v průběhu července a srpna přes 100 online dražeb, kde nabídne elektroniku zabavenou při kontrolních akcích nezdaněných dovozů ze třetích zemí.

MacBooky a iPhony v celkové hodnotě přes 30 milionů korun nabídne průběžně od 9. července přes Aplikaci elektronických dražeb (APED).

„Již přihlášení zájemci by měli sledovat e-mail, protože z důvodu značného zájmu budou termíny dražeb více rozloženy v čase,“ upozorňuje správa.

„V prvních hodinách po ohlášení dražeb zabavených MacBooků a iPhonů za třetinové vyvolávací ceny jsme v naší IT aplikaci evidovali obrovský růst návštěvnosti,“ potvrdil ředitel Sekce výkonu daní Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Například vyvolávací cena deseti kusů modelu iPhone 15 Pro Max 256 GB činí před startem dražby celkem 111 670 korun, zjištěná cena přitom podle správy dosahuje 335 tisíc korun.

Aktuálně má podle úřad podle Žežulky do jednotlivých dražeb zhruba 10 tisíc přihlášek. „Z důvodu enormního zájmu jsme jednotlivé dražby více rozložili v čase, abychom minimalizovali riziko přetížení aplikace a jejích případných dočasných výpadků,“ dodal.

redakce

Lidé se musejí do dražby zaregistrovat, přístup do aplikace získá žadatel po online registraci. V žádosti vyplní osobní údaje včetně čísla účtu a vybere si způsob ověření identity. 

Identita se ověřuje při registraci pomocí datové schránky, uznávaným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím služby NIA ID či bankovní identitou.

Ověřit identitu žadatele je možné také osobně na územním pracovišti finančního úřadu. Elektronické ověření je ale rychlejší. Na zadaný e-mail přijdou přihlašovací údaje do aplikace včetně jednorázového hesla, které si uživatel hned po přihlášení musí změnit na vlastní. A může začít dražit. 

APED byla spuštěna v roce 2019. Celkem za tu dobu proběhlo 2410 elektronických dražeb, ve kterých se podařilo vydražit majetek celkem za 446 milionů korun. Elektronické dražby jsou tak pro stát efektivním a transparentním nástrojem pro prodej věcí v rámci daňových exekucí.

„Mezi dražbami se nejčastěji vyskytují automobily, nemovitosti, pozemky či spotřební elektronika. Finanční správa už ale dražila i vrtulník, fotovoltaickou elektrárnu, soubor zlatých řetízků a náramků, zemědělskou techniku, výrobní linku nebo alkoholické nápoje, a to v různých cenových relacích,“ dodává Žežulka.

Podle něj rekordní výtěžek zatím dosáhl částky 38 milionů korun, a to za apartmánový komplex. 

FS

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Otevřeno, nebo ne? Jak je to o červencových svátcích s obchody

3. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Otevřeno, nebo ne? Jak je to o červencových svátcích s obchody

Česko má před sebou další prodloužený víkend. Na pátek 5. července připadá Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, na sobotu 6. července pak Den upálení mistra Jana Husa. Ověřte... celý článek

Kde se na dovolené najíte levněji než v Česku? Srovnání cen v oblíbených destinacích

2. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Kde se na dovolené najíte levněji než v Česku? Srovnání cen v oblíbených destinacích

Zajít si do restaurace na pravou italskou pizzu, nebo si raději osmažit řízky v apartmánu? Porovnali jsme, kolik stojí jídlo v populárních dovolenkových destinacích. Včetně tuzemska,... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Lentilky, Hašlerky, Májka. Jak se vyznáte v dobrotách, co přežily socialismus?

30. 6. 2024 | Gabriel Pleska

Lentilky, Hašlerky, Májka. Jak se vyznáte v dobrotách, co přežily socialismus?

Další velký retrokvíz je tu. A v něm čekají staří známí: Mila, Jesenka, Salko, Deli nebo Studentská. Značky, které vznikaly za komunismu, ale i starší. Ba i na syrečky se dostane. Ukažte,... celý článek

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

27. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Air Bank vrátí procento z plateb v cizině. Někomu i dvě

Air Bank i letošních letních prázdninách vrátí klientům až dvě procenta z plateb kartou v cizině. Akce startuje dnes, tedy 27. června, a potrvá do 30. září. 

Partners Financial Services