Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 18. 7. 2024
Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Zdroj: Shutterstock

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných řetězců v Česku. Potvrzuje to nové porovnání spotřebitelského časopisu dTest.

Nákup třiceti vybraných položek (dětské zboží, potřeby pro domácnost, kosmetické a hygienické výrobky) vyšel v Německu o pětinu levněji: v síti dm o 20,8 % levněji, v síti Rossmann o 21,4 % v porovnání s Českem.

Česko přesto není v porovnání se sousedy nejdražší. V Polsku stál testovací nákup víc než u nás: dm o 2,6 %, Rossmann o 5,1 %. Na Slovensku má dm zhruba stejné ceny jako v Česku, v Rakousku však o 8,2 % nižší (Rossmann na Slovensku ani v Rakousku nepůsobí).

„Impulsem pro srovnání byly již několik let šířené zvěsti, že výrobky těchto řetězců vycházejí v zahraničí levněji než u nás. K podobnému dojmu jsme došli kdysi i my ve srovnání dětského zboží. Nyní jsme se na cenové rozdíly podívali znovu,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Porovnání cen drogerie dm Rosmann NěmeckoZdroj: dTest

Porovnání cen s Německem.

Mezi vytipované zboží patřily čističe různých druhů, prostředky na nádobí i praní, houbičky, pečicí papír či vlhčené ubrousky. V sekci kosmetiky a hygienických potřeb se vybíraly šampony, sprchové gely, mýdlo nebo krém na ruce. V dětském sortimentu se redakce dívala na ceny příkrmů, kojeneckého mléka, plen, ubrousků i speciálního prostředku na praní dětského prádla.

V několika případech se do srovnání dostaly běžné i přírodní varianty výrobku. Až na jednu výjimku, prací prostředek značky Frosch, šlo vždy o výrobky privátních značek.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

„Ke srovnání jsme využili e-shopy daných řetězců. Na rozdíl od jiných srovnání, kdy se věnujeme i kvalitě výrobků, nás v tomto případě zajímaly pouze ceny. Oba řetězce totiž ve všech zemích prodávají totožné zboží,“ upřesňuje Hoffmannová.

Vůbec největší rozdíl mezi českými a zahraničními cenami byl u pracího prostředku Frosch. V obou českých drogeriích se 1,5litrové balení nabízelo za 249 korun. V Německu by totéž vyšlo v přepočtu přibližně na 118 korun, v Rakousku na 122,50 korun a na Slovensku 196,70 korun.

Nižší ceny v Německu vysvětlovali zástupci sítí v minulosti například odlišnou cenovou politikou národních větví řetězců, jinou sazbou daně z přidané hodnoty nebo rozdílnou velikostí trhů.

Podrobné výsledky jsou k dispozici zdarma na webu dTestu.

Porovnání cen dm drogerie Německo ČeskoZdroj: dTest

Porovnání privátek v drogerii dm.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

nákupy, obchodní řetězce, slevy

A tohle už jste četli?

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

17. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Konec Electro Worldu se blíží. Vyčerpejte body, vyzývá

Plánovaný konec řetězce Electro World a jeho přechod pod dříve konkurenční Datart se blíží. Vyplývá to z informací, které Electro World poslal registrovaným zákazníkům a zveřejnil na... celý článek

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

15. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Zpoždění vlaku nebo autobusu? Zrušený spoj? Na tohle odškodnění máte nárok

Cesta na dovolenou se může zkomplikovat nejen na letišti. Zpoždění nebo dokonce zrušení spoje postihne během léta i spoustu lidí, kteří chtějí cestovat vlakem nebo autobusem. Tady je... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

10. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Inflace je zpátky v cíli. Překvapivě klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, přitom v květnu spotřebitelské ceny rostly o 2,6 procenta. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

8. 7. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Máj, ale i Breda a Prior. Jak teď vypadají legendární obchodní domy

V minulém století byly ikonami. A mnohé z nich se teď pokouší svou slávu oprášit a zaujmout i současného zákazníka. Prohlédněte si ikonické obchodní domy v Česku.

Partners Financial Services