Konzum a Jednota se spojí. Úřad souhlasí s další změnou na tradičním trhu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 9. 8. 2024
Konzum a Jednota se spojí. Úřad souhlasí s další změnou na tradičním trhu

Zdroj: Fotokon / Shutterstock.com

Spotřební družstva Konzum Ústí nad Orlicí a Jednota spotřební družstvo Zábřeh se spojují do družstva COOP Konzum. Spojení jim povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Konzum provozuje necelou stovku prodejen se zbožím denní potřeby v síti COOP a dle výše maloobchodního obratu je v této síti pátým největším družstvem. Působí také v oblasti prodeje pohonných hmot na svých čerpacích stanicích COOP 24 a provozuje čtyři prodejny zahrádkářských potřeb Fortel. Působí v okresech Ústí nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Náchod a Svitavy. 

Jednota SD Zábřeh provozuje 90 prodejen v Olomouckém kraji. Členem sítě Coop je od roku 2008.

„Podle závěrů úřadu spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ doplnil tiskový mluvčí Martin Švanda.

Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) sdružuje 46 spotřebních družstev, která mají přes 100 tisíc členů. Dohromady provozují přibližně 2500 prodejen, což je v součtu největší síť v Česku.

Loni COOP převzal 46 prodejen zkrachovalého řetězce Enapo, které původně provozovala společnost Rosa market. Nejvíce jich bylo v Jihomoravském a Zlínském kraji. 

Letos se dočkala změny také společnost Hruška, která v tuzemsku provozuje 422 stejnojmenných maloobchodních prodejen hlavně na Moravě. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže souhlasil s tím, že ji převezme maďarská investiční skupina Oriens prostřednictvím své společnosti Central European Retail Holding. Podrobněji jsme o tom psali zde: Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí.

Maďarská skupina už dříve koupila další prodejny v Česku: od roku 2023 prostřednictvím společnosti Flosman výlučně kontroluje společnost Pramen CZ, spravuje také franšízovou síť maloobchodních prodejen Flop, Potraviny CZ a Flop Top. 

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Deset služeb, které šetří čas a potěší introverty. Jak se vám líbí?

8. 8. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Deset služeb, které šetří čas a potěší introverty. Jak se vám líbí?

Moderní technologie šetří firemní náklady i čas zákazníka. Zatímco někteří si stěžují na postupné omezování lidského kontaktu, jiní je právě kvůli tomu s oblibou vyhledávají. Tady je... celý článek

Neberte nám letáky, bouří se senioři. Mluví o diskriminaci

7. 8. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Neberte nám letáky, bouří se senioři. Mluví o diskriminaci

Důchodci protestují proti plánu ministra životního prostředí Petra Hladíka výrazně omezit distribuci slevových letáků. Sdružení Rada seniorů ČR odkazuje na aktuální průzkum, který si... celý článek

Kvíz plný peněz. Ukažte, jak se vyznáte ve světových měnách

4. 8. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kvíz plný peněz. Ukažte, jak se vyznáte ve světových měnách

Časy se mění. I měny se mění. Třeba i my jednou vyměníme koruny za eura. Teď si ale pro změnu vyzkoušejte náš kvíz o librách, dolarech, markách a dalších měnách.

Konec dvojí kvality? Porovnali jsme, jak se změnily kritizované potraviny

1. 8. 2024 | Pavla Adamcová

Konec dvojí kvality? Porovnali jsme, jak se změnily kritizované potraviny

Dvojí kvalita potravin v různých státech je už vyřešená věc, prohlásil koncem loňského roku prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný. Má pravdu? Vyzkoušeli jsme to.

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

30. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Spory mezi spotřebiteli a pojišťovnami řeší už pět let právníci v kanceláři ombudsmanky Aleny Mackové. V rozhovoru říká, co nejčastěji lidem vadí, jaké problémy řeší, jaké šance na... celý článek

Partners Financial Services