Soud potvrdil pokutu pro portál S-dražby. Kvůli šmejdským praktikám

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 12. 8. 2024
Soud potvrdil pokutu pro portál S-dražby. Kvůli šmejdským praktikám

Zdroj: Yuri Hoyda/Shutterstock

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost společnosti Pratenorm, která je známá spíše jako Centrum aukcí, a potvrdil jí pokutu ve výši 1,3 milionu korun za nekalé praktiky.

Společnost provozuje aukční portál S-dražby.cz, jehož byznys model potrestala Česká obchodní inspekce už loni. Lidi totiž láká na veřejně dostupné informace o dražených nemovitostech, které jsou podmíněné registrací. Za tu požaduje poplatek několik tisíc korun, jenže spotřebitelé o tom nejsou řádně informováni.

„Přestože společnost několikrát upravila znění registračního tlačítka i informaci k němu, stále u samotné registrace neuvádí, zda a jak bude registrace spotřebiteli účtována. Společnost totiž nabízí registraci pro část služby i zdarma, avšak v jiných případech za pět, respektive šest tisíc korun,“ popisuje spotřebitelská organizace dTest.

„Spotřebitelům se poté často stávalo, že ani nevěděli o zpoplatnění registrace, případně měli za to, že je registrace v jejich případě bezplatná, avšak společnost po nich následně požadovala uhrazení až šesti tisíc korun,“ popisuje praktiky šéfka dTestu Eduarda Hekšová.

Na společnost eviduje dTest stovky stížností v rámci služby VašeStížnosti.cz, další stovky eviduje v rámci neveřejné spotřebitelské poradny.

Společnost přitom i před soudem uvedla, že registrace zpoplatněna není. „Hájila se tím, že zpoplatněny jsou až dodané služby. Ve chvíli, kdy se spotřebitelé bránili tím, že jim však žádná služba dodána nebyla, společnost ihned uvedla, že je u registrace uvedeno, že je zpoplatněna. Nad touto argumentací, kde společnost popírá sama sebe v rámci několika vět se pozastavil i Nejvyšší správní soud,“ podotýká dále dTest.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Spotřebitelská organizace upozorňuje, že před uzavřením smlouvy musí prodávající spotřebitele informovat o konečné ceně zboží nebo služby včetně všech daní a poplatků. „Přestože společnost argumentovala tím, že informovala o zpoplatnění registrace, není takové informování dostatečné, neboť ani po vyplnění všech údajů nebyla spotřebiteli výslovně sdělena konečná cena,“ pokračuje dTest.

Soud k této praktice uvedl, že je vážným pochybením. Průměrný spotřebitel podle něj neočekává platbu za registraci bez předchozího upozornění. 

Organizace dále upozornila i na to, že „odkliknutí“ automaticky neznamená vyslovený souhlas. Obecně je možné od smlouvy uzavřené distančním způsobem odstoupit do 14 dnů od jejího uzavření. Mezi výjimky ale patří i situace, kdy se jedná o smlouvu o poskytování služeb, pokud započalo s předchozím výslovným souhlasem spotřebitele před uplynutím lhůty pro odstoupení od smlouvy a podnikatel před uzavřením smlouvy poučil spotřebitele, že poskytnutím plnění zaniká právo odstoupit od smlouvy.

Takový souhlas firma vložila do dokumentů, které zasílala zákazníkům a ti se tím, že odklikli souhlas s těmito dokumenty, vzdali podle společnosti práva na odstoupení. Tak to ale podle soudu není – dle zákona musí být vzdání se práva na odstoupení uvedeno výslovně, tedy zvlášť a nemůže ho tedy schovávat do jiných dokumentů.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Řetězce vylepšují nakupování. Sázejí na dřevo i umělou inteligenci

12. 8. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce vylepšují nakupování. Sázejí na dřevo i umělou inteligenci

Obchodní řetězce se snaží vylepšit si reputaci a dát zákazníkům z nakupování co nejlepší pocit. Řada vychytávek jim zároveň snižuje náklady a urychluje práci personálu. Co je teď v... celý článek

Konzum a Jednota se spojí. Úřad souhlasí s další změnou na tradičním trhu

9. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Konzum a Jednota se spojí. Úřad souhlasí s další změnou na tradičním trhu

Spotřební družstva Konzum Ústí nad Orlicí a Jednota spotřební družstvo Zábřeh se spojují do družstva COOP Konzum. Spojení jim povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Deset služeb, které šetří čas a potěší introverty. Jak se vám líbí?

8. 8. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Deset služeb, které šetří čas a potěší introverty. Jak se vám líbí?

Moderní technologie šetří firemní náklady i čas zákazníka. Zatímco někteří si stěžují na postupné omezování lidského kontaktu, jiní je právě kvůli tomu s oblibou vyhledávají. Tady je... celý článek

Neberte nám letáky, bouří se senioři. Mluví o diskriminaci

7. 8. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Neberte nám letáky, bouří se senioři. Mluví o diskriminaci

Důchodci protestují proti plánu ministra životního prostředí Petra Hladíka výrazně omezit distribuci slevových letáků. Sdružení Rada seniorů ČR odkazuje na aktuální průzkum, který si... celý článek

Kvíz plný peněz. Ukažte, jak se vyznáte ve světových měnách

4. 8. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kvíz plný peněz. Ukažte, jak se vyznáte ve světových měnách

Časy se mění. I měny se mění. Třeba i my jednou vyměníme koruny za eura. Teď si ale pro změnu vyzkoušejte náš kvíz o librách, dolarech, markách a dalších měnách.

Partners Financial Services