Nový byt v Praze už stojí v průměru přes sedm milionů korun

jih | rubrika: Aktuality | 27. 8. 2019

Developeři nabízeli v Praze v květnu a červnu nové byty s průměrnou cenou 107 700 korun za metr čtvereční. Meziročně se jedná o více než 7% nárůst a oproti roku 2014 se cenová hladina pražské nabídky zvýšila o 65 procent. Průměrný volný byt v pražské nabídce byl téměř 67 metrů čtverečních velký a stál 7 160 000 Kč. Ukazuje to statistika Deloitte Develop Index.

Nejdražším pražským obvodem zůstává Praha 1, kde průměrná nabídková cena činila 193 000 Kč ze metr čtvereční. Naopak nejlevnější byty byly na konci června ke koupi v Praze 9, kde bylo možné pořídit byt v průměru za 95 600 Kč za metr čtvereční.

V květnu a červnu roku 2019 se na pražském developerském trhu prodalo celkem 987 bytů. Průměrný prodaný byt stál 5 752 400 Kč, jeho jednotková cena byla 97 100 Kč za metr čtvereční a jeho velikost činila 59 metrů čtverečních.

Na začátku července měli developeři v Praze v nabídce celkem 5858 nových volných bytů, to je o 1,5 procenta více než loni ve stejném období.

Mapa průměrných nabídkových cen nových bytů v Praze.

Mapa průměrných nabídkových cen nových bytů v Praze. Zdroj: Deloitte

„Pražský developerský trh má za sebou prvních šest měsíců letošního roku. Nastavená cenová hladina na trhu nabízených developerských projektů spolu s opatřeními ČNB dosáhly poklesu prodejů a na trhu se zvýšila zásoba volných bytů. Trend dynamického růstu cen se výrazně zpomalil,“ říká Petr Hána, senior manažera v týmu nemovitostí společnosti Deloitte.

„Pokles cen však očekávat nelze, nelze proto v dalších měsících předpokládat ani výrazné zvýšení poptávky. Nabídka nových projektů a bytů je mírně podprůměrná a lze tedy soudit, že cenové parametry volných bytů čeká stagnace,“ dodává Hána.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

14. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

Zahrady na střechách, vlastní fitness centra, odpočinkové herny, výhledy na celou Prahu. Některé banky se pyšní dokonale vybavenými budovami, které pojmou tisíce zaměstnanců. Jiné najdeme... celý článek

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Ceny bytů opět rostou. Zlevnění už nečekejte, radí bankéři

21. 5. 2024 | Olga Skalková

Ceny bytů opět rostou. Zlevnění už nečekejte, radí bankéři

Situace na trhu bydlení v Česku se obrací. Ceny bytů i rodinných domů se opět začínají zvyšovat a následují stejný trend u stavebních pozemků. Ukazuje to ČSOB Index bydlení, který vychází... celý článek

Partners Financial Services