Realitní mapa Česka: Kde za průměrnou hypotéku koupíte dům a kde jen garsonku?

Milan Roček | rubrika: BrandVoice | 16. 8. 2024
Češi si berou rekordní hypotéky, ale co za ně skutečně pořídí? V Hypox.cz jsme se podívali na rozdíly v cenách nemovitostí napříč regiony. Zatímco v Praze stačí průměrná hypotéka sotva na malý byt, jinde můžete mít za stejné peníze rodinný dům a garsonku navíc.
Realitní mapa Česka: Kde za průměrnou hypotéku koupíte dům a kde jen garsonku?

Zdroj: Hypox.cz

Hypoteční trh se v posledních měsících dostává zpátky do formy. Objem poskytnutých hypoték se vrací na úrovně před rokem 2022, ve kterém skokově vzrostly úrokové sazby. A co víc, Češi si teď berou vůbec největší hypotéky v historii. 

Podle Hypomonitoru České bankovní asociace byla průměrná nová hypotéka poskytnutá v červnu 2024 ve výši 3,74 milionu korun. Když vyjdeme z toho, že nejčastěji si Češi berou úvěr na 80 procent ceny nemovitosti, pak si teď pořizují na hypotéku nemovitosti v průměru za 4 675 000 korun.

O autorovi

Milan Roček
Zdroj: Hypox.cz

Milan Roček je spoluautor a provozovatel aplikace Hypox.cz a portálu Dataligence.cz (dříve CenovaMapa.org), který dlouhodobě sleduje a analyzuje trh rezidenčních nemovitostí v České republice. Milan a jeho tým se věnují vytváření valuačních řešení a digitálních nástrojů pro online oceňování nemovitostí pro banky a pojišťovny i pro realitní investory a širokou veřejnost. Je absolventem ČVUT v Praze.

Co za tyto peníze na českém realitním trhu právě teď pořídíte? To dost záleží na tom, kam se za bydlením vydáte a o jaký typ nemovitosti máte zájem.

Například v Olomouci byste s tímhle rozpočtem pořídili větší panelový byt 3+1 o rozloze 73 m². V Plzeňském kraji byt v cihlovém domě o výměře 89 m² a v Moravskoslezském kraji prostorné 4+kk o velikosti 113 m².

Ve většině regionů se mimo krajské město prodávají pod pět milionů bez problémů i rodinné domy. Výrazněji nad zvolený rozpočet vycházejí domy pouze v Jihomoravském kraji, středních Čechách a hodně nad něj potom v hlavním městě.

Praha a Brno: Drahé metry čtvereční

Nepřekvapivě nejmenší nemovitosti nakoupíte za dané peníze v Praze a v Brně. Kdybychom se dívali na novostavby, tak za 4,675 milionu korun pořídíte v obou městech maximálně garsonku, v Praze přibližně o velikosti 31 m², v Brně si mírně co do velikosti polepšíte na 37 m². 

O moc lépe v Praze nevyjdou ani starší byty, v cihlovém domě seženete za 4,6 milionu průměrně 36 m² a v panelové výstavbě menší 2+kk o rozloze 45 m².

Zdroj: Hypox.cz

Dostupnější bydlení v regionech

Naopak mimo hlavní město a Středočeský kraj jsou nemovitosti daleko dostupnější. Za cenu pražského 2+kk v panelovém domě koupíte v Ústeckém kraji bez obtíží dva velké byty o dispozici 3+1 a rozloze 75 m². A v Karlovarském kraji třeba rodinný dům a k němu ještě 38 m² velké 1+kk.

Zdroj: Hypox.cz

Při výběru bydlení hraje roli mnoho faktorů – od životní situace, pracovních příležitostí až po dostupnost služeb. Nicméně data jasně ukazují, jak nesmírně pestrý český realitní trh je.

Zatímco v některých regionech si za průměrnou hypotéku pořídíte pouze malý byt, v jiných částech země můžete za stejné peníze získat prostorný rodinný dům nebo bytů hned několik.

Partner článku

Logo HypoxHypox

Hypox.cz vám jako jediná aplikace v Česku dá do ruky data a nástroje, které doteď využívaly jen přední české banky a pojišťovny. Sledujte hodnotu svých nemovitostí, objevte nové investiční příležitosti nebo si vyhodnoťte jakoukoliv lokalitu v Česku díky cenové mapě nemovitostí. Hypox jako jediný na trhu odebírá kompletní transakční data z katastru nemovitostí a zároveň sleduje i nabídkové ceny a nájmy.

Pro mladé singles může být atraktivní menší byt v centru velkého města. Rodiny s dětmi možná upřednostní větší prostor a zahradu v klidnější lokalitě. A pro ty, kteří hledají investiční příležitost, mohou být zajímavé levnější regiony s potenciálem budoucího růstu.

Ať už máte zálusk na jakoukoliv nemovitost, stačí jen vědět, kde hledat, a být připraven zvážit i méně obvyklé lokality. Kdo ví – možná zjistíte, že vaše vysněné bydlení leží tam, kde byste ho nejméně čekali.

V tomto článku vycházíme z červnových dat měsíční analýzy transakčních cen HYPOX Semafor, která vzniká na základě dat, která pravidelně odebíráme z katastru nemovitostí.

Peníze BrandVoice: Partnerem článku je Hypox.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

20. 6. 2024 | Hynek Just

Na metry čtvereční máme bytů dost, málo jich máme na kusy

Proč potřebujeme desítky tisíc nových bytů ročně, když se počet obyvatel prakticky nemění? Je za tím jen developerská lobby, nebo se to dá vysvětlit jinak? Odpovídá Milan Roček, předseda... celý článek

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

14. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Banky vylepšují svá sídla. Podívejte se, jak vypadají a co chystají

Zahrady na střechách, vlastní fitness centra, odpočinkové herny, výhledy na celou Prahu. Některé banky se pyšní dokonale vybavenými budovami, které pojmou tisíce zaměstnanců. Jiné najdeme... celý článek

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

26. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá poslední den

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Partners Financial Services