Stejný obal, horší obsah. Vláda zakázala dvojí kvalitu potravin

pk | rubrika: Aktuality | 20. 5. 2019

V Česku začne platit zákaz prodeje potravin, které sice mají stejný obal jako v jiných zemích EU, ale různé složení nebo vlastnosti (často horší než na Západě). Počítají s tím novely zákonů o potravinách a o ochraně spotřebitele, které dnes schválila vláda.

Dodržování zákazu má kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, za porušení by hrozila pokuta až 50 milionů korun.

Podobný krok chystá i ministerstvo průmyslu a obchodu. Chce zakázat prodej všeho dalšího zboží ve stejném obalu, ale různé kvalitě. Zákaz by se pak týkal nejenom potravin.

Dvojí kvalitu se snažili omezit zástupci zemí střední a východní Evropy prostřednictvím Evropské komise. Měly tak skončit případy, kdy spotřebitelé nemůžou na první pohled poznat rozdíl. Odlišné složení by mělo být jasně označeno, aby bylo pro spotřebitele okamžitě viditelné (tedy ne malým písmem na zadní straně nebo matoucím, nicneříkajícím dodatkem k názvu jako „speciální edice“).

Evropský parlament ale nakonec schválil mírnější verzi, která dál počítá s výjimkami kvůli chuťovým preferencím spotřebitelů, dostupností surovin a podobně. O tom, kdy výrobce skutečně zohledňuje odlišné chutě v různých státech, a kdy jenom šetří na kvalitě, by se v každém jednotlivém případě vedl zřejmě dlouhý spor.

Česká vláda se proto rozhodla pro přísnější a rychlejší úpravu. Novelu teď projednají poslanci.

Odpovědnost za dvojí kvalitu by měl mít výrobce nebo distributor, říká předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. "Obchod nemá možnost zjistit, zda se daná potravina vyrábí ve více variantách, a nemůže zkontrolovat, zda jsou jednotlivé varianty na evropském trhu nabízeny ve shodných či zdánlivě shodných obalech, nebo ne," vysvětluje.

Obchodní řetězce také chtějí, aby ministerstvo zemědělství vydalo vyhlášku, která jednoznačně stanoví jednak to, jaké úpravy potraviny budou považovány za odlišnou verzi, a stejně tak stanoví minimální podmínky pro odlišnost obalů různých verzí potraviny tak, aby český zákazník nebyl klamán příliš podobnými obaly.

Součástí zákazu by podle Prouzy měla být i novela zákona o významné tržní síle. Výrobci totiž dosud můžou v praxi bránit obchodníkovi, aby si objednal (dovezl) lepší verzi potraviny z jiného členského státu. Takové bránění by se mělo stát zakázanou obchodní praktikou, říká šéf svazu obchodu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

24. 6. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

Nová evropská směrnice, která upravuje takzvané právo na opravu, má prodloužit životnost spotřebních výrobků. Zavádí řadu povinností pro výrobce i práva pro spotřebitele. Máme odpovědi... celý článek

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

18. 6. 2024 | Pavla Adamcová

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

Některé problémy během zájezdu mohou být natolik zásadní, že vám zkazí zážitek z celé dovolené. Pak můžete požadovat slevu a k tomu ještě částku odpovídající způsobené újmě. Poradíme,... celý článek

Partners Financial Services