Pozor na falešné e-shopy, zneužívají strach z koronaviru

pk | rubrika: Aktuality | 13. 3. 2020
Pozor na falešné e-shopy, zneužívají strach z koronaviru

Na tohle láká e-shop rouska-na-usta-cz.com. Nepošle nic, varují ČOI a Eset.

Na internetu se objevují první falešné e-shopy zneužívající strach z koronaviru. Upozornila na to Česká obchodní inspekce. Jde o weby nabízející teploměry nebo dokonce roušky – například infrateplomer-cz.com, rouska-na-usta-cz.com a podobně.

„Jako provozovatel webu není uveden nikdo, stránky jsou tedy zcela anonymní a spotřebitel neví, s kým uzavírá kupní smlouvu a vůči komu může nárokovat svá práva. Před nákupem či vyplněním osobních údajů na těchto stránkách varujeme,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Nejedná se o však e-shopy v pravém slova smyslu. „Jde o anonymní provozovatele, kteří zatím jen sbírají osobní data, která se pak dají využít třeba pro telefonní marketing, ale v budoucnu by mohli chtít od spotřebitelů i peníze za výrobky, které třeba ani neodešlou, jako se to děje u mnoha dalších podvodných anonymních webů,“ vysvětluje Bezecný.

„Ke zvýšení důvěryhodnosti stránek používají útočníci i falešné recenze uživatelů z celé republiky. Kontaktní formulář na doposud objevených stránkách pouze odešle osobní údaje útočníkům,“ uvádí Ondrej Kubovič, specialista na digitální bezpečnost ze společnosti Eset, která inspekci dodala další data o podvodných webech v souvislosti s koronavirem.

ČOI uveřejňuje aktuálně známé rizikové weby na svých stránkách. „Není však možné řešit anonymní weby například v rámci kontroly, protože web je anonymní nejen pro spotřebitele, ale i pro ČOI coby dozorový orgán. Zpravidla je také provozován ze třetích zemí,“ vysvětluje Bezecný.

„ČOI nemůže řešit ani případný podvod na spotřebitele – to je úloha Policie ČR. Inspekce nemá žádný zákonný nástroj, jak webové stránky zablokovat, může na ně však upozornit v rámci svého seznamu rizikových webů. Tento seznam přebírá zatím pravidelně firma Seznam.cz a antivirus Eset, jejichž uživatelé jsou tím více chráněni,“ dodává mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Dalším trendem jsou také takzvaní přeprodejci zboží. Spotřebitel u nich netuší, s kým uzavírá kupní smlouvu. „Přeprodejce poznáte i podle toho, že jedinou možností je u něj platba předem, žádná dobírka nebo osobní vyzvednutí. Zboží zpravidla putuje z Číny, a to i několik měsíců. Kvalita většinou neodpovídá očekávání,“ připomíná mluvčí.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Konec dvojí kvality? Porovnali jsme, jak se změnily kritizované potraviny

1. 8. 2024 | Pavla Adamcová

Konec dvojí kvality? Porovnali jsme, jak se změnily kritizované potraviny

Dvojí kvalita potravin v různých státech je už vyřešená věc, prohlásil koncem loňského roku prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný. Má pravdu? Vyzkoušeli jsme to.

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

30. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Spory mezi spotřebiteli a pojišťovnami řeší už pět let právníci v kanceláři ombudsmanky Aleny Mackové. V rozhovoru říká, co nejčastěji lidem vadí, jaké problémy řeší, jaké šance na... celý článek

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Přehled dodavatelů, kteří platí nejvíc

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Přehled dodavatelů, kteří platí nejvíc

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Partners Financial Services